Μαγειρεύουν σαμποτάζ στην Επιτροπή Θεσμών

Για δεύτερη εβδομάδα ο πρωθυπουργός το έβαλε στα πόδια από τη Βουλή προκειμένου να μην απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποκάλυψη της πρώτης λίστας με τα θύματα του Predator. Για την ακρίβεια, προτίμησε να παραστεί σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας «για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων». Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κατευνασμός της οργής τού υπό παρακολούθηση από το Predator Κωστή Χατζηδάκη ιεραρχήθηκε ως σημαντικότερη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχοι της Βουλής αναζητούν τρόπους για να σαμποτάρουν την εξέταση των Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτζιου και Ταλ Ντίλιαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Θέλω να καταλάβετε την οργή μου, κ. Χατζηνικολάου»

είπε κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκοπημένης συνέντευξής του στον Αnt1 ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκαλώντας το ερώτημα γιατί κάποιος έχει την ανάγκη να επισημάνει και όχι να εκφράσει την οργή του. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι προσπαθεί να πείσει για την αθωότητά του. Ωστόσο κανείς αθώος δεν κρύβεται και κανείς κρυπτόμενος δεν μπορεί να δηλώνει αθώος. Το «κρυφτό» και οι κοινοβουλευτικές μηχανορραφίες, λοιπόν, έρχονται να φορτώσουν νέα τεκμήρια ενοχής στην πλάτη του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας τη συλλογική πεποίθηση ότι είναι ο ιθύνων νους του καθεστωτικού παράκεντρου που στήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτη φυγομαχία

Στις 31 Οκτωβρίου, με αφορμή τις αποκαλύψεις των «Νέων» και «Βήματος» για την παρακολούθηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον τρόπο που το «αρπακτικό» προσωπικών δεδομένων έφτασε στην Ελλάδα μέσω Κύπρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;». Παρά το κρίσιμο ζήτημα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει την ουρά στα σκέλια και να αποφύγει να δώσει απαντήσεις για το γεγονός ότι η χώρα οδεύει προς τις κάλπες σε καθεστώς… Μεγάλου Αδερφού.

Το δις εξαμαρτείν…

Την περασμένη Δευτέρα, μετά την αποκάλυψη του Documento, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε. Με νέα επίκαιρη ερώτηση ζητούσε από τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει εάν τα θύματα του Predator βρίσκονται στα κιτάπια παρακολούθησης της ΕΥΠ. Ειδικότερα, ρωτούσε: «Ηταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού Predator;».

Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη βαρύτητα του εν λόγω ερωτήματος, καθότι –όπως έχει αποδειχτεί από τις παρακολουθήσεις των Θανάση Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη– Predator και ΕΥΠ δρούσαν διαδοχικά. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν είχαν καμία ανάμειξη με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού, γιατί προτίμησε ξανά να μη δώσει το παρών στη Βουλή; Τι φοβάται;

«Μαγειρέματα»

Προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα στο κάδρο ευθυνών του Κυρ. Μητσοτάκη, αξιωματούχοι της Βουλής –με τους κακεντρεχείς να… δείχνουν τον ειδικό γραμματέα της Βουλής Βασίλη Μπαγιώκο– ήδη προετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας που θα πλαισιώσει την επιλογή της πλειοψηφίας να μην παραστούν οι προαναφερθέντες μάρτυρες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η «φυγάδευση» των Γ. Λαβράνου και Φ. Μπίτζιου από την επιτροπή, όπως επίσης η καταγέλαστη διαδικασία γραπτής και εξ αποστάσεως κατάθεσης της εκπροσώπου της Intellexa Σάρας Χάμου αρκούν για να αποδείξουν του λόγου το αληθές και μαζί την απροθυμία της ΝΔ.

Ηδη από την Πέμπτη άρχισαν να διακινούνται στους διαδρόμους του κοινοβουλίου ερμηνείες και επινοήματα επί των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής αναφορικά με τη δυνατότητα που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εκδίδει «εντάλματα βίαιης προσαγωγής», την οποία θεωρείται νομοτελειακό ότι θα επικαλεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν και αν κάποια ή όλα τα πρόσωπα που κλήθηκαν δεν παραστούν στη συνεδρίαση.

Μάλιστα τα «γαλάζια» μέλη –κατά τις πληροφορίες– θα προφασιστούν ότι η επιτροπή μπορεί ατύπως να αποκτήσει αρμοδιότητες εξεταστικής επιτροπής, κάτι που δεν προβλέπεται ρητά στον κανονισμό και αποφασίζεται κατά πλειοψηφία. «Είναι προς ερμηνεία» απάντησε στο Documento καλά ενημερωμένη πηγή, αδυνατώντας να εξηγήσει πώς δημιουργήθηκαν αυτοί οι ψίθυροι τη στιγμή που οι κλήσεις στους μάρτυρες δεν είχαν σταλεί καν.

Οπως υπογραμμίζουν ενήμερες για τη βούληση της συμπολίτευσης πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ρητά: «Η Επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Θυμίζουν δε με νόημα ότι το άρθρο 147 του κανονισμού, το οποίο σχετίζεται με τις δυνατότητες και τις εξουσίες των εξεταστικών επιτροπών, αφορά «τις κλήσεις μαρτύρων και τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής τους».

Τα «κλειδιά»

Κι εδώ το ρεπορτάζ επιστρέφει σε όσα επιδίωκε από τον περασμένο Αύγουστο το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, στην ύπουλη προσπάθεια αντικατάστασης των Κώστα Τζαβάρα και Ολγας Κεφαλογιάννη από την Επιτροπή Θεσμών, στην οποία ο συσχετισμός δυνάμεων είναι περισσότερο ρευστός από κάθε άλλης.

Στην επιτροπή μετέχουν 19 βουλευτές, οι δέκα εκ των οποίων προέρχονται από την πλειοψηφία. Γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι η ύπαρξη των δύο αυτών μη χειραγωγήσιμων από το Μαξίμου βουλευτών μπορεί εύκολα να ανατρέψει τις ισορροπίες. Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο αναπληρωτής υπουργός της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου θα φέρει τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς του Μαξίμου, καθώς το ίδιο είχε πράξει στην ίδια επιτροπή την 1η Σεπτεμβρίου για την ίδια υπόθεση. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, o K. Τζαβάρας προτίθεται να πράξει και να ψηφίσει «όσα ορίζουν ο νόμος και ο κανονισμός».