Δημητριάδης, Γεραπετρίτης και Βλαστάρης το πρότειναν την Τετάρτη το βράδυ στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν στο Παρίσι
Εντός και εκτός ΝΔ ήταν για λίγες ώρες χθες ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αφού το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εξέταζε το ενδεχόμενο διαγραφής του με αφορμή την απουσία του από την ψηφοφορία στην Βουλή για την τροπολογία με την οποία έπεσε στα μαλακά ο ΠΑΟΚ.
Συγκεκριμένα από την στιγμή που διαπιστώθηκε η απουσία του από την ψηφοφορία άρχισαν οι προσπάθειες να επικοινωνήσουν μαζί του. Όταν με τα πολλά απάντησε στα τηλέφωνα είπε ορθά κοφτά ότι «δεν προσήλθε γιατί είχε προσωπικούς λόγους».
Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη με τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Γιάννη Βλαστάρη, ενώ γνώστες του θέματος ήταν και οι Στέλιος Πέτσας και Δημήτρης Τσιόδρας. Η τριανδρία αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να διαγραφεί ο Αντώνης Σαμαράς. Επικοινώνησαν με τον πρωθυπουργό που βρισκόταν στο Παρίσι, πριν την συνάντησή του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, του το εισηγήθηκαν για να πάρουν την έγκριση να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησε με ορισμένους υπουργούς της εμπιστοσύνης του για να ζητήσει την γνώμη τους. Τελικά αποφασίστηκε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και δόθηκε λήξη συναγερμού.
Τα υπέρ και κατά
Όσοι τάχθηκαν κατά της διαγραφής υποστήριξαν ότι δεν μπορείς να διαγράψεις τον πρώην πρωθυπουργό γιατί απουσίασε από μία ψηφοφορία για μία χαριστική ρύθμιση υπέρ του ΠΑΟΚ, που είναι αμφιλεγόμενη και προκάλεσε από μόνη της αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Πολύ περισσότερο που δεν είχε τεθεί με κατηγορηματικό τρόπο θέμα κομματικής πειθαρχίας, αφού ο Στέλιος Πέτσας που βγήκε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ δεν το είπε καθαρά, αλλά το άφησε να προκύπτει από τα συμφραζόμενα. «Δεν διαγράφεις τον πρώην πρωθυπουργό επειδή δεν είδε τον Πέτσα ή δεν ερμήνευσε τα λεγόμενά του», έλεγαν οι αντίθετοι.
Εκείνοι που ήταν υπέρ της διαγραφής συμφωνούσαν σε αυτά ωστόσο πρόβαλλαν ότι «τον Σαμαρά θα τον βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας, γιατί είναι η στρατηγική του μετά την Προεδρία της Δημοκρατίας. Καλύτερα να γίνει τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και ο Σαμαράς και η ομάδα του δεν θα προλάβουν να αντιδράσουν».
Σύμφωνα με το σκεπτικό τους θα είχε μεν πολιτικό και εσωκομματικό κόστος από την άλλη όμως θα έδειχνε «αποφασιστικότητα και πυγμή του πρωθυπουργού που θα κέρδιζε σε δημοφιλία σε ένα πέραν της κομματικής βάσης της ΝΔ, κοινό».
Σε κάθε περίπτωση το μόνο βέβαιο είναι ότι άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή, και επειδή είναι έμπειρος περί τα εσωκομματικά μάλλον δεν θα τους δώσει άλλη ευκαιρία διαγραφής, εκτός εάν το αποφασίσει ο ίδιος.