Μαγείρευαν διαγραφή Σαμαρά

Μαγείρευαν διαγραφή Σαμαρά

Παράπλευρη απώλεια της ποδοσφαιρικής κρίσης είναι η δημόσια αντιπαράθεση του Μαξίμου με τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος δεν προσήλθε την Τετάρτη το μεσημέρι για να ψηφίσει την κατάπτυστη τροπολογία.

Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία στη Βουλή το κινητό του κ. Σαμαρά θα πρέπει να είχε περισσότερες από εκατό κλήσεις από τους υπεύθυνους του «επιτελικού κράτους» που τον αναζητούσαν. Τελικά ο κ. Σαμαράς μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Γρ. Δημητριάδη και τον Στ. Πέτσα, λέγοντάς τους πολύ απλά ότι απουσίασε «για προσωπικούς λόγους» και πρόσθεσε ότι δεν θα ψήφιζε «υπέρ του ενός ή του άλλου που τον είχαν πολεμήσει ως πρωθυπουργό».

Στο κυβερνητικό επιτελείο έγινε σύσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης με τους Γρ. Δημητριάδη, Γ. Γεραπετρίτη και Γιάννη Βλαστάρη, ενώ γνώστες του θέματος ήταν και οι Στ. Πέτσας και Δημήτρης Τσιόδρας. Η τριανδρία αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να διαγραφεί ο Αντ. Σαμαράς, κάτι που ο Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε από το Παρίσι αφού επικοινώνησε με ορισμένους υπουργούς της εμπιστοσύνης του για να ζητήσει τη γνώμη τους.

Εμπλοκή

Η εμπλοκή προέκυψε από το Παρίσι. Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε σύντομη ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες που είχαν ακολουθήσει την αποστολή. Εκεί τον ρώτησαν για το θέμα Σαμαρά. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «με τους πρώην πρωθυπουργούς υπάρχει ευελιξία και ανοχή» και ότι «αφού δόθηκαν εξηγήσεις δεν υπάρχει θέμα». Το επικοινωνιακό επιτελείο της Αθήνας ζήτησε από τους συντάκτες να μην το μεταδώσουν, σαν να μην είχε γίνει η διαρροή. Το Open όμως του κ. Σαββίδη αρνήθηκε –προκειμένου να αναδείξει την εσωκομματική διένεξη– και μετέδωσε τη διαρροή, που έφτασε στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά και στη συνέχεια στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Αφού ακούστηκαν μερικά γαλλικά στη μεταξύ τους επικοινωνία βγήκε η απάντηση για το Μαξίμου: «Καμία εξήγηση ούτε δόθηκε ούτε ζητήθηκε ούτε θα μπορούσε να έχει ζητηθεί». Εν ολίγοις ότι ο Αντ. Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός ούτε δίνει εξηγήσεις ούτε μπαίνει σε θέματα κομματικής πειθαρχίας.

Τα υπέρ και τα κατά

Οσοι τάχθηκαν κατά της διαγραφής υποστήριξαν ότι δεν μπορείς να διαγράψεις τον πρώην πρωθυπουργό επειδή απουσίασε από μία ψηφοφορία για μια αμφιλεγόμενη χαριστική ρύθμιση υπέρ του ΠΑΟΚ. Φυσικά, εάν τον διέγραφαν, θα δίχαζαν το κόμμα και θα αναζωπύρωναν το ποδοσφαιρικό θέμα σε άλλη διάσταση πια, με τον κόσμο και τους ολυμπιακών αισθημάτων βουλευτές να πέφτουν στην αγκαλιά του Αντ. Σαμαρά.

Εκείνοι που ήταν και παραμένουν υπέρ της διαγραφής Σαμαρά πρόβαλαν ότι «τον Σαμαρά θα τον βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας, γιατί είναι η στρατηγική του μετά την απογοήτευσή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Καλύτερα να γίνει τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και ο Σαμαράς και η ομάδα του δεν θα προλάβουν να αντιδράσουν».

Το βέβαιο είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο και τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη βάζοντας ατζέντα νέας Δεξιάς για το μεταναστευτικό, το μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά, όπου έχει απορρίψει κάθε ιδέα προσφυγής στη Χάγη και φυσικά αποτελεί γι’ αυτόν κόκκινο πανί αν αναλάβει από κυβερνητική θέση η Ντόρα Μπακογιάννη να προωθήσει τη σχετική πολιτική. Είναι θέμα χρόνου να ασκήσει κριτική και στην οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει έτσι και τους καραμανλικούς, που είναι διπλά δυσαρεστημένοι – από τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του κόμματος και από τον Κ. Καραμανλή για την απουσία του. Καθώς είναι έμπειρος περί τα εσωκομματικά μάλλον δεν θα τους δώσει άλλη ευκαιρία διαγραφής, εκτός εάν το αποφασίσει ο ίδιος. Το στοίχημα στο κόμμα είναι «με πόσους βουλευτές θα τελειώσει τη θητεία του ο Κυρ. Μητσοτάκης», ενώ πολλοί προβλέπουν ότι στις επόμενες εκλογές, ειδικά αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα υπάρξει νέο κόμμα από τα δεξιά της νεοφιλελεύθερα μεταλλαγμένης ΝΔ.

Documento Newsletter