Οι εκτελέσεις των µελών της Greek mafia, η ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνοµίας να υπερασπιστεί τη νοµιµότητα (µάλιστα παρουσιάστηκε ως πολιτική διαβεβαίωση υπεροχής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη) και οι «αδυναµίες» των ηγεσιών της ΕΛΑΣ να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για όσα εγκληµατικά συµβαίνουν δεν αποτελούν ένα είδος ατυχίας ή ελλείµµατος. Με όσα αποκαλύπτουµε σήµερα φαίνεται ότι αυτό το κοµµάτι της µαφίας είναι σε συνεχή εναγκαλισµό µε την αστυνοµία, ελέγχει τη δράση της ή, στην πιο αθώα περίπτωση, είναι ενήµερη γι’ αυτήν. Τα µέλη της µαφίας καταφέρνουν να τοποθετούν τους δικούς τους ανθρώπους στην αστυνοµία, οι οποίοι φαίνεται ότι φτάνουν ως τα γραφεία του αρχηγείου. ∆ίνουν εντολές, ζητούν χάρες και κανονίζουν έως και τις µεταθέσεις αστυνοµικών-µελών του κυκλώµατος.
Η κάλυψη µέσω της «ανοιχτής έρευνας»
Το Documento φέρνει σήµερα στη δηµοσιότητα µηνύµατα SMS και επικοινωνίες που αποκαλύπτουν την ευχέρεια µε την οποία η µαφία κινείται στο εσωτερικό της αστυνοµίας. Τα στοιχεία αυτά έχουν εξαχθεί από το τηλέφωνο του επιχειρηµατία στον τοµέα των καυσίµων Γιώργου Μήτσου, ο οποίος δολοφονήθηκε στα Γλυκά Νερά τον Ιούνιο του 2022 µε σαράντα σφαίρες. Η υπόθεση της δολοφονίας κατά τον συνήθη τρόπο εµφανίστηκε από την αστυνοµία ως ξεκαθάρισµα λογαριασµών µε πρωταγωνιστές τους λαθρέµπορους καυσίµων. Αυτή η αντιµετώπιση της δολοφονικής ενέργειας δεν είναι στερεοτυπία της αστυνοµικής έρευνας, αλλά µέθοδος µε την οποία καλύπτονται υποθέσεις που αγγίζουν το εσωτερικό της.
Κάθε δολοφονία τέτοιου είδους, µε θύµατα µέλη της Greek mafia, ανατίθεται όπως είναι φυσικό στη Υποδιεύθυνση Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής. Κάθε φάκελος τέτοιας έρευνας παραµένει στη συγκεκριµένη υπηρεσία πολλές φορές επί χρόνια µε το επιχείρηµα ότι πρόκειται για «ανοιχτή υπόθεση προς εξιχνίαση». Και ναι µεν ο δολοφόνος µπορεί να είναι άγνωστος, αλλά η έρευνα αυτή καθαυτή αποκαλύπτει στοιχεία τα οποία όµως δεν διαβιβάζονται στις εισαγγελικές αρχές για να αποδοθούν ευθύνες.
Στην περίπτωση της δολοφονίας του επιχειρηµατία Γ. Μήτσου τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξέταση του τηλεφώνου του αποδεικνύουν ότι ανώτεροι αξιωµατικοί της αστυνοµίας είχαν σχέση µαζί του και τον ενηµέρωναν για τις κινήσεις της και τους ελέγχους για λαθρεµπορία καυσίµων. Ο Μήτσου είχε διασυνδέσεις µέσω των οποίων τοποθετούσε αστυνοµικούς σε υπηρεσίες όπως αυτή της ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος ή των Ανθρωποκτονιών για να έχει έλεγχο. ∆ηλαδή δεν επρόκειτο για ενδιαφέρον που περιορίζεται στην κάλυψή του σε λαθρεµπόριο καυσίµων αλλά συνιστά έλεγχο της αστυνοµίας.
Ο Μήτσου µιλά µε αστυνοµικούς ανταλλάσσοντας πληροφορίες ακόµη και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, από τον οποίο προσµένει να καταφέρει να αλλάξει τµήµα της ηγεσίας της αστυνοµίας που δεν είναι επιθυµητό. Ο Μήτσου µιλάει µε γνωστό λαθρέµπορο καυσίµων στην Κύπρο ο οποίος σχετίζεται µε την Greek mafia και τον ενηµερώνει µέσω των διασυνδέσεών του µε την αστυνοµία για το αν είναι ενεργοποιηµένα διεθνή ή ευρωπαϊκά εντάλµατα εναντίον του.
Οι διασυνδέσεις φτάνουν και µέσα στην ΕΥΠ. Οπως προκύπτει από τα µηνύµατα, υπάλληλος της υπηρεσίας πληροφοριών ενηµερώνει τον Μήτσου για το ποιοι είναι σε παρακολούθηση (επισύνδεση) χρησιµοποιώντας ως ενδιάµεσο γνωστό δηµοσιογράφο. O Μήτσου δίνει εντολές να ελεγχθούν αν παρακολουθούνται τηλέφωνα που τον ενδιαφέρουν τα οποία δεν είναι µόνο δικά του.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από το τηλέφωνο του δολοφονηθέντος παρότι αποκαλύπτουν τέρατα και σηµεία, δεν έχουν διοχετευτεί στην εισαγγελία για να ξεκινήσει έρευνα σε όσα αποκαλύπτονται για αστυνοµικούς και τις διασυνδέσεις τους µε τη µαφία. Οι αστυνοµικοί αυτοί επτά µήνες µετά την αποκάλυψή τους από την έρευνα του τηλεφώνου συνεχίζουν ανενόχλητοι να λειτουργούν στο εσωτερικό της αστυνοµίας ως βραχίονες της µαφίας. Από τα στοιχεία του τηλεφώνου συνάγεται το συµπέρασµα ότι οι επαφές φτάνουν και σε πολιτικό επίπεδο, αφού αναφέρονται λεπτοµέρειες για πολιτικές προθέσεις που τους γνωστοποιούνται.
Πρέπει να αναφερθεί και κάτι που προκύπτει από ανοιχτές πηγές (σάιτ). Ενα µήνα πριν από τη δολοφονία του Γ. Μήτσου ο όµιλος Μήτσου εµφανίζεται να κάνει άνοιγµα συνεργασίας µε κυπριακή εταιρεία. ∆ύο υπουργοί, ο Αδωνης Γεωργιάδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, κάνουν συνάντηση µε τον Αναστάσιο Μήτσου –πρόεδρο του οµίλου Μήτσου– και τον γενικό διευθυντή της κυπριακής πετρελαϊκής εταιρείας και επευφηµούν το επενδυτικό τους πλάνο. Οπως ανακοίνωσαν τότε ο Μήτσου και ο Κύπριος συνέταιρός του, «τόσο ο πετρελαϊκός κολοσσός Petrolina του Κύπριου Ντίνου Λευκαρίτη όσο και ο συνεργάτης τους στην ελληνική αγορά, όµιλος Μήτσου, είδαν µε πολύ µεγάλη ικανοποίηση πως οι δύο υπουργοί έδειξαν µεγάλο ενδιαφέρον για τα δυναµικά πρότζεκτ που έχει µελετήσει η οµάδα σχεδιασµού της Petrolina και παρουσίασαν µε όλες τις λεπτοµέρειες τα σχέδιά τους».
Τα τηλέφωνα του αρχηγού της Greek mafia
Σε όλες τις υποθέσεις δολοφονιών µελών της µαφίας ακόµη και αν δεν υπάρχουν στοιχεία για τον δολοφόνο, υπάρχουν στοιχεία για την ίδια τη µαφία και τις σχέσεις µε την αστυνοµία τα οποία αποσιωπούνται. Η πιο χαρακτηριστική υπόθεση είναι αυτή µε τη δικογραφία που σχηµατίστηκε για τη δολοφονία του αρχηγού της Greek mafia Σπύρου Παπαχρήστου. Ο πρώην αστυνοµικός των ΕΚΑΜ, ο οποίος µετά την αποχώρηση από την αστυνοµία µετατράπηκε σε έναν αριστοτεχνικό ενορχηστρωτή του δικτύου της µαφίας, έπεσε νεκρός ύστερα από ενέδρα την 1η Μαΐου 2018. Το τηλέφωνό του, το οποίο περισυλλέχθηκε όπως ήταν φυσικό ως στοιχείο από την Υποδιεύθυνση Εγκληµάτων κατά Ζωής της αστυνοµίας, παρέµεινε στα συρτάρια της υπηρεσίας επί δύο χρόνια και ένα µήνα. Κανένας δεν το άγγιξε και δεν θέλησε να εξασφαλίσει στοιχεία απ’ αυτό. Μια εσωτερική κόντρα στην αστυνοµία απ’ ό,τι φαίνεται, ενδεχοµένως και κάποιοι εσωτερικοί εκβιασµοί ανάγκασαν το Εγκληµάτων κατά Ζωής να στείλει το τηλέφωνο στη ∆ιεύθυνση Εγκληµατολογικών Ερευνών για να αναλυθεί το περιεχόµενο. Αποδείχθηκε τελικώς πολύ πλούσιο, αφού φαίνεται ότι ο Παπαχρήστου είχε άµεσες επαφές και έκλεινε ραντεβού «για να πιουν κρασί» ή «να παραδώσει τα κρασάκια» σε αξιωµατικούς της ΕΛΑΣ οι οποίοι βρέθηκαν σε ανώτατα πόστα στην ηγεσία.
Τα στοιχεία αυτά δεν ερευνήθηκαν και δεν παραδόθηκαν σε εισαγγελικές αρχές για να ξεκινήσουν έρευνα και ποινική διαδικασία εναντίον των επιόρκων. Αντιθέτως εδώ και χρόνια αποτελούν υλικό εκβιασµών στο εσωτερικό της αστυνοµίας και όπλο των αντιµαχόµενων πλευρών.
Στις 6 Μαΐου 2022 ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης ∆ίωξης Εγκληµάτων κατά Ζωής Κώστας Χασιώτης αποµακρύνθηκε από την υπηρεσία του στην οποία υπηρετούσε για σχεδόν µία εικοσαετία. Οι διαρροές προς τα δηµοσιογραφικά γραφεία ήθελαν τον Χασιώτη αλλά και τον υποδιοικητή του να αποµακρύνονται γιατί απέτυχαν στη διαλεύκανση των εγκληµάτων που αφορούσαν εκτελέσεις µελών της µαφίας (ανέρχονταν σε 23). Τον Σεπτέµβριο ωστόσο, µετά τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δηµοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ύστερα από αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «εξυγίανση» στην ΕΥΠ, ο Κ. Χασιώτης τοποθετήθηκε στην υπεύθυνη θέση του Τµήµατος Εσωτερικής Ασφάλειας της υπηρεσίας. H τοποθέτησή του στην ΕΥΠ όχι µόνο αναίρεσε την αποτυχία ως λόγο αποµάκρυνσης από την αστυνοµία αλλά απέδειξε ότι τυγχάνει πλήρους εµπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την υπηρεσία.