Μαφία εφοριακών εκβιάζει επιχειρηµατίες

Μαφία εφοριακών εκβιάζει επιχειρηµατίες

Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ελεγχθεί καταγγελία για µηχανισµό στην καρδιά και στα υψηλά κλιµάκια των ελεγκτικών αρχών και µε σύνδεσµο στο Μαξίµου

Αποτελούν όλοι τους στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών που υπηρετούν σε καίριες θέσεις για την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και του µαύρου χρήµατος. Θεωρητικά τουλάχιστον. Γιατί στην πραγµατικότητα, όπως περιγράφεται τουλάχιστον σε πολύ λεπτοµερείς επιστολές, οι οποίες έχουν αποσταλεί και στο Μέγαρο Μαξίµου, αποτελούν µια εγκληµατική οργάνωση που εκβιάζει επιχειρηµατίες και διακινεί η ίδια το µαύρο χρήµα. Οι επιστολές µε τις καταγγελίες έχουν φτάσει από τον Νοέµβριο του 2022 στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Οικονοµικών, στον εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος και στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονοµικών. Οταν διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει καµία έρευνα για όσα αναφέρουν, κοινοποιήθηκαν στο Documento και στις εφηµερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήµα».

Οσα περιγράφονται στις εν λόγω επιστολές είναι δύσκολο να διασταυρωθούν δηµοσιογραφικά, αφού απαιτούν ειδικές ενέργειες και έρευνες για τις οποίες έχουν δυνατότητα µόνο οι διωκτικές αρχές. Ωστόσο ύστερα από έρευνα µηνών το Documento µπόρεσε να διασταυρώσει κάποια στοιχεία που αναφέρονται στις επιστολές, όπως τη σχέση των πρωταγωνιστών µεταξύ τους, αλλά και τις σχέσεις µε λογιστικά γραφεία που παίζουν τον ρόλο συνεργάτη αυτής της ιδιότυπης κρατικής µαφίας κατά τις επιστολές.

Το ερώτηµα ωστόσο που αναδεικνύεται δηµοσιογραφικά αυτήν τη στιγµή είναι γιατί δεν έχουν δοθεί εντολές έρευνας για τις αλλεπάλληλες καταγγελίες που αναφέρονται σε ονόµατα και διευθύνσεις του κυκλώµατος παρανοµίας. Οι πρωταγωνιστές υπηρετούν σε καίριες θέσεις των ελεγκτικών µηχανισµών ενώ στην πραγµατικότητα είναι οι εγκληµατίες. Να θυµίσουµε µόνο ότι οι ελεγκτικοί µηχανισµοί του υπουργείου Οικονοµικών έχουν προχωρήσει σε οικονοµικούς ελέγχους σε µέσα ενηµέρωσης όπως το Documento και η εφηµερίδα «∆ηµοκρατία» έπειτα από ανώνυµες και εµφανώς ανυπόστατες καταγγελίες. Πώς λοιπόν δεν προχωρούν σε έρευνες γι’ αυτό που περιγράφεται ως η καρδιά της διαφθοράς;

Από άποψη ουσίας, το γενικό πλαίσιο που περιγράφεται στις επιστολές καταγγελίας είναι γνωστό σε όλους. Επίορκοι εφοριακοί και στελέχη του υπουργείου έχουν στήσει µηχανισµούς για να απαλλάσσουν επιχειρήσεις από πρόστιµα ή για να τις ελέγχουν πληµµελώς. Αυτό το κοινό για όλους µυστικό όµως περιγράφεται µε  όλα τα ονόµατα στη σκακιέρα του εγκλήµατος. Οι καταγγελίες περιέργως δεν έχουν προτεραιοποιηθεί για σοβαρή έρευνα. Μια τέτοια έρευνα θα µπορούσε να περιλαµβάνει εκτός από το τυπικό και αναποτελεσµατικό συνήθως άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών, άρση τηλεφωνικού απορρήτου, σοβαρές ανακριτικές ενέργειες και φυσική παρακολούθηση. Εχει σηµασία ότι στις επιστολές περιγράφεται ως πρόσωπο που παρέχει πληροφορίες στο κύκλωµα πρόσωπο που έχει στενή σχέση µε το Μέγαρο Μαξίµου και τον πρωθυπουργό.

Το Documento σε πρώτη φάση θα περιοριστεί στην περιγραφή του κυκλώµατος και θα περιµένει από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνες για τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους εδώ και ένα χρόνο. Παρότι στοιχεία που διαθέτουµε συνηγορούν στο ότι οι καταγγελίες είναι βάσιµες, δεν θα δώσουµε ακόµη στη δηµοσιότητα το σύνολο των στοιχείων των προσώπων και των εταιρειών και θα περιµένουµε από τις αρχές να κάνουν αυτό που πρέπει.

Οι πρωταγωνιστές του κυκλώµατος

Οι «ήρωες της διαφθοράς», όπως φαίνεται από τις καταγγελίες, δεν είναι λίγοι και απλώνονται καθέτως σε όλο τον µηχανισµό. Κεντρικό πρόσωπο στο κύκλωµα φαίνεται να είναι πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, το οποίο πλέον υπηρετεί σε ανεξάρτητη αρχή. Είναι αυτό που έχει αναλάβει να τοποθετεί πρόσωπα σε καίριες θέσεις στο Σ∆ΟΕ και στις εφορίες, τα οποία χειρίζονται κατ’ εντολή του υποθέσεις µε σκοπό φυσικά την… είσπραξη. Το συγκεκριµένο πρόσωπο διατηρεί στενή επαφή µε σύνδεσµο στο Μέγαρο Μαξίµου και πράγµατι, όπως έχει διαπιστωθεί από την έρευνα της εφηµερίδας, έχει συχνές επαφές µαζί του σε γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγµατος.

Επιχειρησιακό ρόλο έχει διευθυντικό στέλεχος της Υπηρεσίας Ερευνών και ∆ιασφάλισης ∆ηµοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕ∆∆Ε), που είχε έως πρόσφατα έδρα το Γαλάτσι, στην οδό Καραϊσκάκη 2. Το στέλεχος αυτό κινεί τα νήµατα των ελέγχων σε συνεργασία µε λογιστικά γραφεία που υποδεικνύουν (µε βάση τα δεδοµένα που έχουν στην κατοχή τους από πελάτες τους) τους ευάλωτους επιχειρηµατίες. Ετσι στήνονται εκβιασµοί. Ο επιχειρηµατίας είτε πληρώνει για να µην ελεγχθεί, να βρίσκεται δηλαδή σε καθεστώς προστασίας από τη µαφία, είτε πληρώνει για να ξεπλυθεί από ένα πόρισµα ελέγχου που τον αθωώνει.

Το τρίτο πρόσωπο είναι πλέον διευθυντικό στέλεχος σε ελεγκτικό κέντρο του υπουργείου Οικονοµικών. Πέρα από τους εκβιασµούς που φαίνεται να κάνει σε συνεργασία µε τη µαφία του ΥΕ∆∆Ε, εξασφαλίζει πελατεία για το λογιστικό γραφείο συγγενικού του προσώπου που αναλαµβάνει την προστασία.

Γύρω από τους εγκεφάλους κατονοµάζονται δεκάδες εφοριακοί συνεργάτες και τρία λογιστικά γραφεία που παίζουν τον ρόλο του διακινητή του παράνοµου χρήµατος. Φυσικά σε υποθέσεις που αφορούν τουριστικά νησιά ρόλο έχουν και άνθρωποι της Οικονοµικής Αστυνοµίας αλλά και µπράβοι της µαφίας που διεκπεραιώνουν τους εκβιασµούς µε τον δικό τους γνωστό τρόπο.

Η πρώτη επιστολή και το modus operandi

Η πρώτη επιστολή που εστάλη από το πρόσωπο το οποίο υπογράφει ως «Γεώργιος Παπαδόπουλος» δείχνει ότι γνωρίζει καλά πώς λειτουργεί το κύκλωµα. Γράφει στον πρόλογο της επιστολής του: «Με την παρούσα επιστολή σας δηµοσιοποιώ την επώνυµη καταγγελία, στην οποία θα ήθελα να σας αναφέρω τη διαφθορά και το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ∆ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ∆ΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΥΕ∆∆Ε), η οποία εδρεύει στην οδό Καραϊσκάκη 2, στο Γαλάτσι. Στην εν λόγω υπηρεσία ο κύριος Χ.Α. συνεργάζεται µε ένα κύκλο ατόµων µε σκοπό την παράνοµη είσπραξη τεραστίων χρηµατικών ποσών τα οποία είναι µη ανιχνεύσιµα».

Ο εµφανιζόµενος ως «Παπαδόπουλος» υποστηρίζει ότι µε µεθοδεύσεις των επίορκων στην ΥΕ∆∆Ε «σε συνεργασία µε λογιστικά γραφεία που εδρεύουν στη Λεωφόρο Συγγρού, Πειραιά και Αιγάλεω, εφοριακοί πηγαίνουν σε στοχευµένες επιχειρήσεις επιδιώκοντας να βρουν παραβάσεις. Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις αυτές εκβιάζονται από ανθρώπους του κυκλώµατος ώστε να ενδώσουν σε χρηµατικά ποσά. Οι επιχειρήσεις που υποκύπτουν στους εκβιασµούς υποχρεώνονται να καταβάλουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, ώστε να µην έχουν προβλήµατα µε την ΥΕ∆∆Ε Αττικής και να έχουν ενηµέρωση όταν η συγκεκριµένη υπηρεσία κάνει ελέγχους ώστε να είναι προετοιµασµένοι».

Κατά τον καταγγέλλοντα και γνωρίζοντα τα λογιστικά γραφεία µε τα οποία συνεργάζεται το κύκλωµα έχουν επίγνωση ποιες επιχειρήσεις έχουν «πειραγµένους φορολογικούς µηχανισµούς µε σκοπό την απόκρυψη των φορολογικών αρχείων και κατ’ εξακολούθηση τεράστιων χρηµατικών ποσών. Η συγκάλυψη των συγκεκριµένων παραβάσεων απαιτεί την κατάθεση µεγάλων χρηµατικών ποσών από τις επιχειρήσεις προς το κύκλωµα».

Στην πρώτη επιστολή γνωστοποιείται επίσης ότι το κύκλωµα εκβιασµών του υπουργείου Οικονοµικών συνεργάζεται µε τον υπόκοσµο που ελέγχει τα τουριστικά νησιά Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο αλλά και την Οικονοµική Αστυνοµία. Κλείνοντας την πρώτη γενική επιστολή σηµειώνει: «Επιπρόσθετα να αναφερθεί ότι τα ποσά που δίνονται σε αυτό το κύκλωµα ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ µηνιαίως».

Η επιστολή µε τις λεπτοµέρειες

Μετά την επιστολή που περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του «συστήµατος», οι παραλήπτες της, ανάµεσά τους και το υπουργείο Οικονοµικών, δεν παίρνουν πρωτοβουλία για κάποια έρευνα. Η ΑΑ∆Ε έχει δικαίωµα από τον νόµο να κάνει έρευνες ακόµη και µε βάση ανώνυµες καταγγελίες. Στη συγκεκριµένη περίπτωση οι καταγγελλόµενοι ήταν βασικά στοιχεία του µηχανισµού και έπρεπε να ελεγχθούν. Ερευνα όµως δεν έγινε. Στις 8 ∆εκεµβρίου 2022 στέλνεται και δεύτερη επιστολή µε αναλυτικά στοιχεία για τη δράση των φερόµενων ως επίορκων. Σε αυτή την επιστολή γίνεται αναφορά στον διοικητή της ΑΑ∆Ε Γιώργο Πιτσιλή, για τον οποίο υπενθυµίζεται ότι είναι υπεύθυνος για την τοποθέτηση αυτών των στελεχών. Η δεύτερη επιστολή στέλνεται επειδή, όπως γράφεται, «δεν έγινε καµιά ενέργεια στην πρώτη επιστολή µε αποτέλεσµα να αναγκαστώ να σας παραθέσω ονοµαστικές καταγγελίες µε στοιχεία».

Οι επίορκοι της ΥΕ∆∆Ε συνεργάζονται «µε τα κάτωθι λογιστικά γραφεία (σ.σ.: τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεσή µας αλλά δεν τα παραθέτουµε):

Α. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Γ.Ρ. το οποίο εδρεύει στη Λεωφόρο Συγγρού.

Β. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Μ.Π. το οποίο εδρεύει στην οδό Γαλαξιδίου στον Πειραιά.

Γ. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Λ.Π. το οποίο εδρεύει στην οδό ∆ηµοκρατίας στο Αιγάλεω».

Τα λογιστικά γραφεία επιµένει ο καταγγέλλων ότι «συνεργάζονται µε το κύκλωµα µε σκοπό την ενηµέρωση όσων πληρώνουν, ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους».

Στη δεύτερη επιστολή γίνεται αναφορά στο εξέχον πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών και του κυκλώµατος Μ.Τ.: «ο κύριος Τ. έχει δώσει λίστα ονοµάτων (διευθυντές και υποδιευθυντές εφοριών) τα οποία προορίζονται για ελεγκτικά κέντρα φορολογικών ελέγχων… Μεταξύ των ονοµάτων είναι ο κύριος Η.Ε. Ο γιος του εν λόγω κυρίου διατηρεί λογιστικό γραφείο στο Γαλάτσι και έπειτα από εκβιασµούς που διαπράττει σε επιχειρηµατίες, επιδιώκει να τους φέρει στο λογιστικό γραφείο. Ο Η.Ε. σε συνεργασία µε το γιο του και τους πελάτες του λογιστικού γραφείου, οι οποίοι έχουν ανοιχτούς φορολογικούς ελέγχους κλείνει τις υποθέσεις των πελατών µε ελάχιστη ταρίφα να αγγίζει τα 50.000 ευρώ. Εδώ αξίζει να σηµειωθεί ότι έπειτα από όλα αυτά ο κύριος Η.Ε. ορίστηκε διευθυντής ελέγχου κέντρου».

Ακόµη δύο πρόσωπα που υπηρετούν στην ΥΕ∆∆Ε κατονοµάζονται ως µέλη του κυκλώµατος µε λεπτοµέρειες:

«Ενα από τα καινούρια πρόσωπα στο συγκεκριµένο κύκλωµα, αποτελεί η κυρία ∆.Κ. η οποία είναι δεξί χέρι του κυρίου Χ. Η εν λόγω κυρία λειτουργεί ως εισπράκτορας. Επιβάλλεται να διερευνηθεί πόσες φορές έχει πάει το τελευταίο τρίµηνο στις Κυκλάδες για σειρά ελέγχων η κυρία ∆.».

Πέρα από τις υπόνοιες που αφήνει ο καταγγέλλων ότι όλα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής της ΑΑ∆Ε Γ. Πιτσιλής (αλήθεια ποιος µπορεί να ελέγξει τον διοικητή;) προχωρά και σε ακόµη µια σηµαντική καταγγελία: «Τελευταίο και πολύ σηµαντικό, σας αναφέρω ότι ο κύριος Μ.Τ. λαµβάνει πληροφορίες που χρειάζεται από το Μέγαρο Μαξίµου, έχοντας ως συνδετικό κρίκο τον κύριο Ν.Σ.».

Κλείνει την επιστολή διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν φωτογραφίες από συναλλαγές που έχουν γίνει αλλά και λεπτοµέρειες συναλλαγών µε εταιρείες.

Αλήθειες, ψέµατα και… συµπτώσεις

Είναι αληθινές οι καταγγελίες; Αυτό έπρεπε να το έχουν απαντήσει ήδη οι αρχές, από τη στιγµή που όσα καταγγέλλονται αναφέρονται στην κορυφή του ελεγκτικού µηχανισµού ο οποίος περιγράφεται ως διεφθαρµένος. Από όσα κατάφερε να ερευνήσει το Documento, τα πρόσωπα που αναφέρονται στις επιστολές περιγράφονται από επιχειρηµατίες ως πρόσωπα µε σκοτεινή δράση. Μάλιστα, σε µία από τις περιπτώσεις επιχειρηµατιών που ήρθαµε σε επαφή, ένας πρωταγωνιστής κατονοµάστηκε ότι ήταν αυτός που ζήτησε 100.000 ευρώ για να κλείσει υπόθεση µε αλυσίδα καταστηµάτων.

Ενα άλλο πρόσωπο, ίσως το πιο κεντρικό του κυκλώµατος, είχε ερευνηθεί πριν από δέκα χρόνια για αντίστοιχες καταγγελίες και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Εχει σηµασία όµως πώς έγινε η έρευνα που αφορούσε ακόµη δύο εφοριακούς, τον Σ.Α. και τη Ρ.Μ., που δείχνει και πώς γίνονται συγκαλυπτικά τέτοιες έρευνες. Την υπόθεση ανέλαβε να ερευνήσει ύστερα από εισαγγελική παραγγελία η ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονοµικών. Επικεφαλής αυτής της διεύθυνσης ήταν ο ένας από τους καταγγελλόµενους, ο οποίος, όπως γράφει σε έγγραφό του, είχε ξεχάσει να δώσει την καταγγελία που τον αφορούσε για έρευνα. Η καταγγελία βρέθηκε από τον εισαγγελέα. Παρότι ξεκίνησε η έρευνα, περιορίστηκε σε τυπικό άνοιγµα λογαριασµών που, όπως ήταν φυσικό, δεν έδειξε τίποτε. Με το επιχείρηµα ότι δεν υπήρξαν λεφτά στους λογαριασµούς, άρα δεν υπήρξε µαύρο χρήµα, όλα έληξαν καλώς. Ο εισαγγελέας είχε τη δυνατότητα να κάνει άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνοµιλιών, αλλά, όλως τυχαίως, η Ν∆ ψήφισε στο λεγόµενο «πολυνοµοσχέδιο των µνηµονίων» µια διάταξη (υπουργός ∆ικαιοσύνης ήταν ο Χαράλαµπος Αθανασίου) που εξαιρούσε τις έρευνες για το µαύρο χρήµα και τη διαφθορά από τις περιπτώσεις εκείνες που ο εισαγγελέας είχε δικαίωµα να κάνει άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνοµιλιών.

Περιµένουµε ωστόσο, ακόµη και τώρα, να γίνει πραγµατική έρευνα για τα καταγγελλόµενα. Οταν απλοί πολίτες ερευνούνται µε ανώνυµες και εξόφθαλµα αστήρικτες καταγγελίες.

Ετικέτες

Documento Newsletter