Λάδι στη φωτιά ρίχνει η κυβέρνηση της Μαδρίτης μετά το χθεσινό δημοψήφισμα όπου σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση το 90% ψήφισε υπέρ της Ανεξαρτησίας.
Η Μαδρίτη πέραν του ότι θεωρεί «υποδειγματική» τη στάση των οργάνων της τάξης σκέπτεται να αφαιρέσει τις εξουσίες από την τοπική κυβέρνηση.
H ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλωνία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.
«Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.
Όσον αφορά τη χθεσινή δράση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική», ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο να εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».
«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε ο Καταλά στην TVE.
Όσον αφορά το γεγονός ότι παρ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει έντονα, εντούτοις δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη λειτουργία αρκετών τμημάτων, ο ίδιος υπουργός δήλωσε επίσης σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero πως οι αστυνομικές δυνάμεις «χρειάσθηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μη γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».
Από την πλευρά του ο Θόιδο, σε δηλώσεις του σήμερα στα δίκτυα Antena 3 και RNE, υπεραμύνθηκε των μέσων που μετήλθε η αστυνομία, παρ’ ότι παραδέχθηκε πως «δεν είναι ευχάριστο» να βλέπει κανείς τραυματίες στους δρόμους. «Λυπούμαι για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές», αλλά η χρήση βίας κατέστη επιβεβλημένη «για να αποφευχθεί ένα χειρότερο κακό» πρόσθεσε.
Όπως υποστήριξε, η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή χρησιμοποίησαν ειδικές δυνάμεις καταστολής μόνον σε μία περίπτωση για την επέμβαση στην περιοχή γύρω από το γυμνάσιο ‘Ραμόν Λουλ’ στη Βαρκελώνη και μόνον όταν διαπίστωσαν πως οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί «ήσαν περικυκλωμένες» και σε μία «περίπλοκη κατάσταση».
Ο Θόιδο τόνισε πως οι επαγγελματίες αστυνομικοί είναι «πολύ καλά προετοιμασμένοι» για να αντιμετωπίζουν συνθήκες μεγάλης πίεασης».
Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, την παθητικότητα που επέδειξε σε πολλές περιπτώσεις το σώμα της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις να σπάσει ο αποκλεισμός των εκλογικών τμημάτων και να διεξαχθεί η ψηφοφορία, αμφότεροι οι υπουργοί απέφυγαν να εκφρασθούν άμεσα . O Kαταλά δήλωσε πως θα αφήσει στα χέρια «των δικαστών και της εισαγγελίας τις έρευνες για το εάν διαπράχθηκαν παρατυπίες, για παράδειγμα η απραξία των Mossos, όπως έχει καταγγελθεί. Γιατί οι Mossos, ως δικαστική αστυνομία, είχαν μία αποστολή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το τι συνέβη. Αλλά αυτό σε ένα κράτος δικαίου επαφίεται στους δικαστές».
Από την πλευρά του και ο Θόιδο προέτρεψε να πρυτανεύσει η φρονιμότητα και να περιμένουν πρώτα την απόφαση των δικαστών. Όσον αφορά γιατί έμειναν ορισμένα εκλογικά τμήματα ανοικτά, παρέπεμψε για την απάντηση στους ίδιους τους Mossos: «ρωτήστε αυτούς. Ήσαν εκείνοι που είχαν την ευθύνη και την δικαιοδοσία για να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση».
Ο ίδιος τόνισε πως «πολλά στελέχη» του σώματος αυτού θεωρούν πως βρίσκονται πάνω από τις διαταγές των πολιτικών: «ευελπιστώ πως θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπενθυμίζοντας πως χθες προτού ανοίξουν οι κάλπες, οι Mossos είχαν ζητήσει την συνδρομή της Εθνικής Αστυνομίας και της Εθνοφυλακής.
Γενική απεργία αύριο στην Καταλονία
Η τοπική «Τζενεραλιτάτ» διέταξε σήμερα οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας σε όλην την Καταλωνία για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της, που κατά την τοπική κοινωνία παραβιάσθηκαν με την αστυνομική και κρατική καταστολή του χθεσινού δημοψηφίσματος. Περισσότερα ΕΔΩ
ΟΗΕ: Έρευνα για τις πράξεις βίας
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ισπανικές αρχές να ερευνήσουν λεπτομερώς και αμερόληπτα τις πράξεις βίας που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και να διεξαγάγουν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.
Ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε ανησυχία για τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν την Κυριακή κατά τις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, λέγοντας πως η απόκριση της αστυνομίας πρέπει «σε κάθε περίπτωση… να είναι ανάλογη και αναγκαία».
«Σταθερή πεποίθησή μου είναι πως η παρούσα κατάσταση πρέπει να επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών», αναφέρεται σε δήλωση του Ζέιντ που εξέδωσε το γραφείο του στη Γενεύη.
Βερολίνο και Κομισιόν: Βρείτε τα με τον Ραχόι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και τους καταλανούς αυτονομιστές «να περάσουν γρήγορα από την σύγκρουση στον διάλογο», απορρίπτοντας τη χρήση βίας «ως εργαλείο στην πολιτική».
Η Επιτροπή «έχει εμπιστοσύνη στην “ηγεσία” του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Περισσότερα ΕΔΩ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε σήμερα να υπάρξει επειγόντως διάλογος μεταξύ της Καταλονίας και της Ισπανίας και δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία που αμαυρώθηκε από βία.
Παράλληλα το Βερολίνο διέψευσε πως υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία Ραχόι – Μέρκελ. Περισσότερα ΕΔΩ
Βουτιά σήμερα στο χρηματιστήρια της Μαδρίτης
Βουτιά σημείωσαν σήμερα οι ισπανικές μετοχές ύστερα από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, σημειώνοντας υποαπόδοση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ενώ η πολιτική αβεβαιότητα έπληξε τις τραπεζικές μετοχές. Περισσότερα ΕΔΩ