Μαδούρο για την Ομάδα της Λίμας: Δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κάνουμε εμετό

Μαδούρο για την Ομάδα της Λίμας: Δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κάνουμε εμετό

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «απεχθή και γελοία» την έκκληση που απηύθυνε η Ομάδα της Λίμας, η οποία ζήτησε αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα και κάλεσε τον στρατό να πάψει να τον στηρίζει.

Ο Μαδούρο, μιλώντας στη διάρκεια τελετής από το Καράκας, επέκρινε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

«Το τελεσίγραφο εξέπνευσε. Ωχ! Και τώρα ποιος μπορεί να μας υπερασπιστεί;», είπε ειρωνικά ο Μαδούρο.

Εκτίμησε ότι η κίνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας συνδέεται με τα σχέδια των ΗΠΑ να τον ανατρέψουν.

Παράλληλα ο Μαδούρο σχολίασε και τις νέες δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. «Σα να μιλάει για διακοπές στο Μαϊάμι δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επέμβασης. Είναι τρέλα, κύριε Ντόναλντ Τραμπ».

Στο μεταξύ χθες Δευτέρα έντεκα από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα της Λίμας ζήτησαν, με κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους για την κρίση στην Οτάβα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να «επιδείξουν την πίστη τους στον προσωρινό πρόεδρο» Γκουαϊδό και εξέφρασαν την ελπίδα τους να γίνει «γρήγορα» η μετάβαση της χώρας αυτής στη δημοκρατία χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Η Ομάδα της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) ιδρύθηκε το 2017 και ο διακηρυγμένος σκοπός της είναι να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση η οποία πλήττει τη Βενεζουέλα.

Το Μεξικό, αν και συμμετέχει στην Ομάδα της Λίμας, δεν έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και δεν συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση αυτή.

«Αυτή η τελευταία ανακοίνωση είναι πραγματικά απεχθής, απεχθής και γελοία, δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κάνουμε εμετό», σχολίασε από την πλευρά του ο Μαδούρο αναφερόμενος στην Ομάδα της Λίμας.

Οι έντεκα χώρες κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας «να μην αντιταχθούν στην είσοδο και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Βενεζουελάνους», ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βενεζουέλα. Παράλληλα εκτίμησαν ότι είναι «απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των Βενεζουελάνων».

Ήδη ο Καναδάς δεσμεύθηκε να παράσχει βοήθεια ύψους 53 εκ. δολαρίων (35 εκ. ευρώ) στη Βενεζουέλα, τα οποία προστίθενται στα 20 εκ. δολάρια που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γκουαϊδό, στόχος είναι να συγκεντρωθούν τρόφιμα και φάρμακα στην Κολομβία, τη Βραζιλία και σε ένα νησί της Καραϊβικής. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κάλεσε χθες Δευτέρα σε νέα διαδήλωση χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να ζητηθεί από τους στρατιωτικούς να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας αυτής στη Βενεζουέλα.

Επίσης κατηγόρησε τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων ότι επιθυμεί να «κλέψει» τη βοήθεια ώστε να διανεμηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι υποπτεύεται πως ο Μαδούρο θέλει να μεταφέρει 1,2 δισεκ. δολάρια στην Ουρουγουάη.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα στις 14 Φεβρουαρίου στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, επιζητώντας μια ειρηνική έξοδο από την κρίση, μια ομάδα επαφής που συστάθηκε από την ΕΕ και πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό και Ουρουγουάη), θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο.

Ωστόσο ο Γκουαϊδό διευκρίνισε ότι «δεν θα συμμετάσχουμε. Το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο: να τερματιστεί η υφαρπαγή (της εξουσίας), μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές (…) Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν ψεύτικο διάλογο».

Documento Newsletter