Μ. Μάκαρης (υποψ. Περιφ. Πελοποννήσου): Ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει προγράμματα χωρίς διαβούλευση

Μ. Μάκαρης (υποψ. Περιφ. Πελοποννήσου): Ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει προγράμματα χωρίς διαβούλευση
Facebook

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο documentonews.gr ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Μανώλης Μάκαρης, μία μόλις εβδομάδα πριν τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στη συνέντευξή του ο κ. Μάκαρης μιλά ανοιχτά για το «πάρτι αναθέσεων» που παρατηρήθηκε την τελευταία περίοδο, «όχι μόνο από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και από τους Δήμους και τις Περιφέρειες», ενώ περιγράφει με λεπτομέρεια τις προτεραιότητες που θα έχει από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του σε περίπτωση που τον εμπιστευθούν οι πολίτες της Πελοποννήσου.

«Επισκέπτομαι κάθε σπιθαμή σχεδόν της Πελοποννήσου, σε όποια αγροτική περιοχή και αν πάω βλέπω αρδευτικά έργα που έχουν μείνει στη μέση και έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές που περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια να ξεκινήσουν τα αρδευτικά έργα που έχουν υποσχεθεί οι κυβερνώντες αλλά δεν ξεκινάει τίποτα», αναφέρει ο κ. Μάκαρης για τις μεγάλες προκλήσεις των αγροτών της περιοχής.

Σχολιάζοντας τις τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία και το τεράστιο ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης σχολιάζει στο documentonews.gr ότι «θα κινηθούμε, για να προστατέψουμε τις περιοχές μας από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τις μελέτες που θα μας κάνουν ειδικοί και ανεξάρτητοι επιστήμονες και όχι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες».

Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο της παράταξής του «Πρώτα η Πελοπόννησος», ο κ. Μάκαρης εκφράζει την εμπιστοσύνη του στα πρόσωπα που έχει επιλέξει να τον πλαισιώσουν. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί όλοι οι υποψήφιοί μας είναι άνθρωποι απλοί, ζουν την καθημερινότητα που βιώνει ο υπόλοιπος κόσμος και θέλουν με πάθος μπορώ να πω να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θα αλλάξουν το αύριο για την κοινωνική πλειοψηφία της Περιφέρειάς μας», αναφέρει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Μανώλη Μάκαρη

1. Είμαι σίγουρος ότι έχετε εμπιστοσύνη στο ψηφοδέλτιό σας όμως θα ήθελα να μου πείτε λίγα χαρακτηριστικά του. Τι προσπαθήσατε να πετύχετε κατά τη διαμόρφωση του;

Η επιδίωξή μας ήταν να φτιάξουμε ένα ψηφοδέλτιο γειωμένο με την κοινωνία, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και η Πελοπόννησος. Άλλοι υποψήφιοι κοίταξαν να βρουν υποψήφιους τεχνοκράτες, όπως τους λένε, για να διαχειριστούν τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για μεγάλες εταιρίες και ομίλους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Ταμείου ενεργειακής μετάβασης κ.λπ.

Και εμείς έχουμε στο ψηφοδέλτιό μας ιδιαίτερα καταρτισμένους επιστήμονες, με εμπειρία στη διαχείριση προγραμμάτων. Όμως στο δικό μας ψηφοδέλτιο, με τους συγκεκριμένους επιστήμονες, μαζί με τους υποψηφίους μας από τους χώρους των ελεύθερων επαγγελμάτων, των αγροτών, των καλλιτεχνών, των υπαλλήλων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της νεολαίας, το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε τα κατάλληλα άτομα για να κατανείμουμε χρηματοδοτήσεις στους ισχυρούς αλλά να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι πολλοί, όχι οι ισχυροί και οι πολιτικοί φίλοι.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί όλοι οι υποψήφιοί μας είναι άνθρωποι απλοί, ζουν την καθημερινότητα που βιώνει ο υπόλοιπος κόσμος και θέλουν με πάθος μπορώ να πω να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θα αλλάξουν το αύριο για την κοινωνική πλειοψηφία της Περιφέρειάς μας.

Θέλω να τους ευχαριστήσω που προσφέρθηκαν να δώσουμε αυτόν τον αγώνα για μια πιο δίκαιη Πελοπόννησο.

2. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές λαμβάνουν χώρα λίγες εβδομάδες μετά από μια τεράστια φυσικη καταστροφη στη Θεσσαλία. Η καταστροφή έφερε ξανά σε πρώτο πλάνο το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Σε επίπεδο υποδομών τι προτεραιότητες θα έχετε για την Πελοπόννησο εάν εκλεγείτε;

Όταν μιλάει κάποιος για υποδομές το μυαλό μου συνήθως πηγαίνει σε μεγάλα έργα, σε τεράστιες κατασκευές, πανάκριβες, οι οποίες μάλιστα μπορεί και να μην αποδώσουν τα προσδοκώμενα την ώρα της κρίσης. Όμως πολλοί ειδικοί επιστήμονες, μετά από την καταστροφή στη Θεσσαλία, είπαν ότι τα μεγάλα αυτά έργα στις πόλεις και τις πεδιάδες δεν μπορούν να αποδώσουν όπως θα απέδιδαν σαφώς μικρότερες παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους για τη συγκράτηση των νερών.

Στην Καλαμάτα, για παράδειγμα, είχαμε το 2016 μια πλημμύρα, η οποία προκάλεσε και τρεις θανάτους. Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης ανατέθηκε από την κυβέρνηση χωρίς διαγωνισμό σε μεγάλη εταιρία να κάνει τη μελέτη και να κατασκευάσει και το έργο. Η εταιρία αυτή αποφάσισε να κάνει έργα στον χείμαρρο που διασχίζει την πόλη, εντός της Καλαμάτας, με κόστος 80.000.000 ευρώ. Και ενώ για το υπουργείο Υποδομών αυτό που πρότεινε η εταιρία να γίνει στην Καλαμάτα ήταν κάτι σαν “θέσφατο”, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε τη γνώμη και του Πολυτεχνείου, του καθηγητή Δημήτρη Κουτσογιάννη, ο οποίος στη δική του μελέτη είπε ότι πιο ορθό είναι να εκτελεστούν έργα ορεινής υδρονομίας, για να καθυστερούν τη κάθοδο των νερών στην πόλη και να περιορίζουν και τον όγκο τους.

Εμείς λοιπόν θα κινηθούμε, για να προστατέψουμε τις περιοχές μας από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τις μελέτες που θα μας κάνουν ειδικοί και ανεξάρτητοι επιστήμονες και όχι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

Πέρα από αυτό, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για εμάς είναι να οριοθετηθούν τα ποτάμια και τα ρέματα. Αυτό για εμάς είναι το πιο σημαντικό έργο υποδομής. Οριοθέτηση των ποταμών και των ρεμάτων για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες. Και για να δείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό σας επισημαίνω ότι στην Καλαμάτα, εκεί που σας είπα ότι η εταιρία θέλει να κάνει ένα “φαραωνικό έργο”, έχει πάει ο Δήμος Καλαμάτας και χτίζει ανοιχτό θέατρο 2.000 θεατών. Μια τέτοια εγκατάσταση στα όρια ενός ρέματος που δεν έχει οριοθετηθεί και έχει προκαλέσει πλημμύρες στο παρελθόν!

3. Η Πελοπόννησος είναι μια περιοχή όπου η αγροτική παραγωγή παίζει κρίσιμο ρόλο. Από τη θέση του Περιφερειάρχη τι θετικές παρεμβάσεις μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και εργασίας του αγροτικού πληθυσμού της περιφέρειας σας;

Αυτή την περίοδο που επισκέπτομαι κάθε σπιθαμή σχεδόν της Πελοποννήσου, σε όποια αγροτική περιοχή και αν πάω βλέπω αρδευτικά έργα που έχουν μείνει στη μέση και έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές που περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια να ξεκινήσουν τα αρδευτικά έργα που έχουν υποσχεθεί οι κυβερνώντες αλλά δεν ξεκινάει τίποτα.

Για παράδειγμα στη Μεσσηνία έχει ολοκληρωθεί από το 2019 η κατασκευή του Φιλιατρινού Φράγματος, έχει σχηματιστεί μια τεράστια λίμνη στην περιοχή, όμως το νερό αυτό μένει απολύτως αναξιοποίητο γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί τα αρδευτικά δίκτυα. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της περιοχής, εάν οι καλλιέργειες της περιοχής αρδεύονταν με το νερό αυτό, τότε η αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών θα ήταν θεαματική, προσεγγίζοντας ακόμη και το 70%. Η άρδευση λοιπόν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για εμάς.

Βασικότατο όμως ζήτημα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί για τους παραγωγούς μας. Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματά τους για ουσιαστικές μειώσεις στη φορολόγηση, όπως στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν, στα εφόδια που χρειάζονται κ.ά Επιβάλλεται επίσης να μειωθεί το ενεργειακό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί μας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ενεργοποίηση της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πέρα από αυτά, χρειάζεται οπωσδήποτε να βελτιώσουμε το αγροτικό οδικό δίκτυο, να δημιουργήσουμε ένα κοινό brand των αγροδιατροφικών προϊόντων της Πελοποννήσου και να κάνουμε ένα “πάντρεμα” του αγροδιατροφικού τομέα, με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Πελοποννήσου.

4. Αντιλαμβάνομαι τα πολυεπίπεδα προβλήματα που μπορεί να έχει μια μεγάλη περιφέρεια όπως η δική σας αλλά θα ήθελα να μου πείτε επιγραμματικά ποια θα ήταν τα 3-4 ζητήματα για τα οποία θα αναζητούσατε άμεσα λύσεις μετά την εκλογή σας.

Ζήτημα που από την πρώτη ημέρα της θητείας μας θα θέσουμε με επιτακτικό τρόπο στην κεντρική εξουσία και θα το υπογραμμίζουμε κάθε μέρα είναι η υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε πολίτη στη δημόσια Υγεία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση των υγειονομικών της δομών, από τις “τρύπες” που υπάρχουν στον υγειονομικό χάρτη με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές στις οποίες η υγειονομική κάλυψη είναι ανεπαρκέστατη. Για εμάς το ζήτημα της Υγείας είναι άμεσης προτεραιότητας, γιατί συνδέεται και με την εγκατάλειψη της υπαίθρου και με την τουριστική ανάπτυξη.

Άλλο θέμα με το οποίο θα καταπιαστούμε για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Μιλήσαμε για τις πλημμύρες, υπάρχουν όμως και οι πυρκαγιές, όπως και οι σεισμοί. Να σας πω ότι στα σχολεία αλλά και γενικά στα δημόσια κτίρια δεν έχει ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος, παρότι είμαστε σε σεισμογενή περιοχή.

Η αναζωογόνηση της υπαίθρου θα είναι επίσης στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε την τελευταία δεκαετία την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στη χώρα, με 6,6%. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτό το δείκτη, με τη βοήθεια της κεντρικής πολιτείας. Στηρίζοντας τον αγροτικό τομέα, ενισχύοντας τις υγειονομικές δομές στην περιφέρεια, στηρίζοντας τις σχολικές μονάδες της περιφέρειας, δίνοντας κίνητρα για να παραμείνουν οι άνθρωποι στα χωριά τους.

Για να γίνουν όμως όσα είπαμε παραπάνω αλλά και για να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον, να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας, να κάνουμε την Πελοπόννησο τόπο υψηλού βιοτικού επιπέδου και ποιότητας ζωής πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες. Θα διοικήσουμε λοιπόν με διαφάνεια, με λογοδοσία, θα δώσουμε το λόγο στους πολίτες, θα τους δώσουμε ρόλο και ευθύνες, ώστε να παίρνουμε με διάλογο και με συνθέσεις τις αποφάσεις και να προσπαθούμε όλοι μαζί να τις υλοποιήσουμε.

5. Έχω την αίσθηση ότι όσο περνάνε τα χρόνια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης περιορίζονται και μπαίνει πιο βαθιά η παρέμβαση του κεντρικού κράτους. Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο σύγχρονος ρόλος μιας Περιφέρειας;

Ο νόμος του Κλεισθένη με την απλή αναλογική ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ήρθαν νέοι άνθρωποι στους Δήμους και τις Περιφέρειες με διάθεση να εργαστούν για τις κοινές υποθέσεις. Όμως, δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, που μάλιστα κρίθηκαν αντισυνταγματικά, οδήγησε στην οπισθοδρόμηση. Η Νέα Δημοκρατία επανέφερε στην αυτοδιοίκηση το σύστημα της λεγόμενης “δικτατορίας της πλειοψηφίας”, που μάλιστα δεν είναι πάντα πλειοψηφία, αφού δήμαρχοι και περιφερειάρχες μπορούν να βγουν μόνο με το 43% συν μία ψήφο. Και ενώ μπορεί να βγει δήμαρχος ή περιφερειάρχης ουσιαστικά από τη μειοψηφία, μια παράταξη εάν δεν πάρει 3% τουλάχιστον της στερείται το δικαίωμα να εκλέξει σύμβουλο. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση με την κατάργηση του Κλεισθένη, πριν καν δοκιμαστεί και με το νέο νόμο Βορίδη, επιχειρεί να ελέγξει την αυτοδιοίκηση μέσα από την εκλογή κομματικά γαλάζιων συνδυασμών στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Και είναι λυπηρό που πολλοί γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί αποδέχονται τη χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης και τη δική τους από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η νομοθεσία ορίζει ότι κύρια ευθύνη της είναι ο αναπτυξιακός προγραμματισμός. Δυστυχώς και πάλι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει επιτρέψει στις Περιφέρειες να προχωρήσουν σε έναν από τα κάτω σχεδιασμό του αναπτυξιακού τους προγράμματος. Αντίθετα, πριν από τις βουλευτικές εκλογές είδαμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται τις έδρες των Περιφερειών της χώρας και να εξαγγέλλει τα αναπτυξιακά προγράμματα κάθε περιφέρειας μέχρι το 2030, τα οποία σχεδιάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς που του εκπροσωπούν.

6. Έχει γίνει πολύς λόγος για την υπέρμετρη χρήση ιδιωτών σε έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι “αναγκαίο κακό” ή υπάρχουν τρόποι να υπάρξει μια υγιής σχέση του ιδιωτικού τομέα με την αυτοδιοίκηση που να μην παραπέμπει πάντα σε “σχέσεις” και “γνωριμίες”;

Η ερώτησή σας αφορά πιο πολύ τους Δήμους, που μπορούν να εκτελέσουν έργα με αυτεπιστασία, παρά τις Περιφέρειες, που δεν έχουν ούτε προσωπικό ούτε και μέσα. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να μη σχολιάσω αυτό που συνέβη στην απερχόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, με τις απευθείας αναθέσεις, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνο από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Το πάρτι των απευθείας αναθέσεων ήταν χωρίς προηγούμενο. Κάποιοι εργολάβοι και προμηθευτές ευνοήθηκαν σε προκλητικότατο βαθμό και άλλοι αδικήθηκαν κατάφορα. Και με αυτές τις αναθέσεις αλλά και τις προσλήψεις χωρίς κανένα κριτήριο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες εξαγόρασαν συνειδήσεις και περιμένουν στις εκλογές να ολοκληρωθεί η “συναλλαγή”. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα ψηφίσει με κριτήριο όχι το ποιος τον προσέλαβε με σύμβαση έξι και οχτώ μηνών ή ποιος του ανέθεσε μια προμήθεια ή ένα εργάκι αλλά ποιος θα αγωνιστεί ώστε όλοι να ζουν με αξιοπρέπεια, να έχουν τη δουλειά τους και να προοδεύουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Documento Newsletter