Λύση στα «κόκκινα» δάνεια με bad bank το 2021

Ανοίγει ο δρόμος για το ευρωπαϊκό Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών

Ανοίγει ο δρόμος για ίδρυση bad bank μέσα στο 2021, στα πρότυπα του σχεδίου που επεξεργάστηκε και κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο την ταχεία και δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Η πρόταση για bad bank είχε κατατεθεί από την ΤτΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα λόγω των αντιρρήσεων του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γεώργιου Ζαββού.

Η επίσημα δεδηλωμένη θέση του Γ. Ζαββού, την οποία φαίνεται ότι είχε ασπαστεί το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ήταν πως η προτιμότερη λύση για την εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια ήταν η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», με το σκεπτικό ότι το σχέδιο της bad bank έκαιγε περισσότερα κεφάλαια για διαγραφές «κόκκινων» δανείων από το σχέδιο «Ηρακλής» και ενδεχομένως να μην μπορούσε να καλύψει και τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Αντίθετα, υποστήριζε ο Γ. Ζαββός, με ένα δεύτερο σχέδιο «Ηρακλής», στο οποίο η παροχή κρατικών εγγυήσεων στους τίτλους της πρώτης κατηγορίας μετριάζει τις ζημιές των τιτλοποιήσεων, θα μπορούσε να καλυφθεί το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έως και πριν από λίγες μέρες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει δεύτερο σχέδιο «Ηρακλής», με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης των «κόκκινων» δανείων της πανδημίας κάτω του 5% έως το 2022, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF). Το SRF είναι το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών της ευρωζώνης που από το 2022 θα αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της διάσωσης των τραπεζών με πόρους από συνεισφορές του τραπεζικού τομέα και όχι από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και θεωρείται πρώτο βήμα για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Μετά την τοποθέτηση της Κομισιόν υπέρ της bad bank θεωρείται σίγουρο ότι η πρόταση της ΤτΕ θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο στον βαθμό που υποστηρίζεται από την πλειονότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό οφείλεται στο ότι το σχέδιο της bad bank δίνει λύση και στα δύο μείζονα προβλήματα των τραπεζών. Δίνει δηλαδή λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία αγγίζουν το 35% του συνόλου των χορηγήσεων έναντι 3% του μέσου όρου των τραπεζών της ευρωζώνης και τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και αρχίσουν να «κοκκινίζουν» τα δάνεια που ακόμη βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών λόγω της πανδημίας. Δίνει όμως λύση και στο πρόβλημα της κακής ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών, τα οποία αποτελούνται κατά 60% από αναβαλλόμενο φόρο και, ως επί της ουσίας «ανύπαρκτα», δεν μπορούν να απορροφήσουν ζημιές.

Ετικέτες