Απτόητοι απέναντι στον υβριστή δήμαρχο Βόλου οι κάτοικοι των Σταγιατών προστατεύουν το νερό τους από την ιδιωτικοποίηση
«Γάγγραινα». «Κοπρίτες». «Μπαχαλάκηδες». «Είναι δεν είναι 50 χαβαλέδες». «Κι έχουν κι έναν μαλάκα, Αλκίνοο Ιωαννίδη τον λένε, που τους συμπαραστέκεται, λέει». «Θα τελειώσει αυτό το πανηγύρι με αυτούς τους ξεφτίλες, γιατί αυτοί έχουν μάθει να κάνουν τον πούστη με ξένο κώλο». Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος εναντίον των κατοίκων του χωριού Σταγιάτες, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για καταπάτηση δημοτικής περιουσίας στις Σταγιάτες και διασπάθιση δημοτικού χρήματος.
Αιτία είναι η αντίδραση των κατοίκων στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Κρύας Βρύσης. Της πηγής τους εδώ και αιώνες. Το χωριό του Βόλου έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια, αφού αυτόνομα και με όρους αυτοδιαχείρισης πραγματοποιείται εκεί σειρά από πολιτιστικές δράσεις και διεξάγεται η συνέλευση «Για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία».
Εδώ και λίγες ημέρες η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού ανέλαβε τη διαχείρισή του, ενώ πλήθος κόσμου και αλληλέγγυων τους συμπαραστέκεται. Επειδή, όπως εξηγούν στο Documento, «η πηγή είναι η ύπαρξη του χωριού».
«Ξεπέρασε τα όρια»
Σχετικά με τις δηλώσεις του δημάρχου ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος, κάτοικος του χωριού και μέλος της Ανεξάρτητης Πηλιορείτικης Ομάδας Δράσης στις Σταγιάτες (ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ), δήλωσε ότι «αυτή η συμπεριφορά του προέκυψε μετά την ολοκληρωμένη απάντηση που δώσαμε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), όπου είπαν ότι πληρώνουν για εμάς τα κορόιδα του Βόλου. Έβρισε και τον Αλκίνοο. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα κινήματα και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Στόχος είναι να φέρει τον κόσμο σε αντιπαράθεση. Ξεπέρασε όμως τα όρια».
Προ ολίγων ημερών η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τη διαχείρισή του, αφού, όπως λέει ο κ. Γαλανόπουλος, ο τοπικός εκπρόσωπος «δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων. Εχει ιστορικό γύρω από το νερό. Το 2006 –ήταν και τότε τοπικός εκπρόσωπος– ενέκρινε σχεδιασμό του τότε δημάρχου Πορταριάς, στην οποία ανήκε το χωριό μας, να μας φέρει αγωγό με νερό από την Πορταριά. Το δίκτυο αυτό δεν λειτούργησε ποτέ. Το 2010 ο ίδιος δήμαρχος έφερε στο χωριό έναν βιομήχανο για να πάρει νερό από την πηγή και να το εμφιαλώνει στο εργοστάσιό του. Ηταν η πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, που απέτυχε, γιατί ο κόσμος του χωριού ήταν αρνητικός και το συμβούλιο ψήφισε αρνητικά τρεις φορές».
«Μας ξεριζώνουν»
Τώρα όμως «τα πράγματα αγρίεψαν» εκτιμά και συνεχίζει: «Τον περασμένο Γενάρη ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ και αντιδήμαρχος Βόλου είπε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα νερά του Πηλίου, μιλώντας για μεταφορά νερού με βυτιοφόρα. Ξαναζωντάνεψε το σχέδιο του 2010. Υστερα από δύο μήνες έγινε η επίθεση στην πηγή μας. Μας βρήκαν κλεισμένους σπίτια μας λόγω πανδημίας. Αξιοποιήθηκε το αδρανοποιημένο δίκτυο. Οι εργασίες έγιναν πολύ γρήγορα και πρόχειρα για να προλάβουν τις αντιδράσεις. Το νερό πλέον δεν διοχετεύεται στη δεξαμενή αλλά στο ρέμα».
Το χωριό, μας λέει ο κ. Γαλανόπουλος, «δεν είναι τουριστικό, αλλά είναι γνωστό γι’ αυτή την πηγή. Η Κρύα Βρύση τροφοδοτεί και τρεις δημόσιες βρύσες, όπου έρχονται δεκάδες άνθρωποι και παίρνουν συνέχεια νερό. Η πηγή είναι η ύπαρξη του χωριού. Αισθανόμαστε ότι οι Σταγιάτες δέχονται επίθεση με μπουλντόζες και χωματουργικά μηχανήματα που ξεριζώνουν τις ρίζες μας με το παρελθόν, την ιστορία και τον πολιτισμό. Υπάρχει ένα πογκρόμ ενάντια στα φυσικά μας αγαθά: το νερό και τον πολιτισμό. Οπως ιδιωτικοποιείται το νερό, έτσι και ο πολιτισμός.
Είπε ο Μπέος ότι κάνουμε καταλήψεις στα δημοτικά κτίρια. Εχουμε ένα κοινοτικό κέντρο παράδοσης και πολιτισμού και ένα σχολείο. Κάνουμε περίπου 15 εκδηλώσεις τον χρόνο σε αυτούς τους χώρους, με αποτέλεσμα το χωριό να έχει γίνει γνωστό για την πολιτιστική του δράση και να έρχονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Αυτό θέλουν να σβήσει. Οταν βλέπουν κόσμο να παίρνει τα πράγματα στα χέρια του μόνος του, με αυτονομία και αυτοδιαχείριση, τρελαίνονται».
«Πηγή αντίστασης»
Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ ανέφερε ότι οι κάτοικοι του χωριού χρωστάνε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς και για δολιοφθορές. «Με τους χλωριωτές δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε γιατί έγιναν δίκες και δεν αποδείχθηκε τίποτα» απαντά ο κ. Γαλανόπουλος και συνεχίζει: «Προφανώς και δεν χρωστάει το χωριό. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι – όπως παντού– που είτε μένουν μόνιμα αλλού είτε δεν παίρνουν τους λογαριασμούς ή δεν έχουν να πληρώσουν. Αλλά δεν μπορούν να μας χαρακτηρίζουν μπαταχτσήδες. Αυτοί έρχονται, βάζουν χλώριο και φεύγουν. Δεν κάνουν έργα, εμείς καθαρίζουμε τις δεξαμενές και διορθώνουμε τα δίκτυα».
Το κλίμα στις Σταγιάτες «είναι βαρύ, γιατί πολλοί αισθάνονται σαν μια μπότα να είναι πάνω στο χωριό και να εξαφανίζει την ύπαρξή μας. Ψάχνουμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα νομικά. Εχουμε άμεση σχέση με τα κινήματα στη Χαλκιδική, τη Μεσοχώρα, στα Αγραφα, στην Κρήτη και παίρνουμε από παντού μηνύματα συμπαράστασης και ετοιμότητας να βρεθούμε όλοι μαζί. Θέλουμε να κάνουμε δράσεις που θα δείχνουν το μέγεθος της συμπαράστασης ώστε να επαναφέρουμε το νερό της Κρύας Βρύσης στο χωριό. Παρότι έχει λίγο κόσμο, το χωριό έχει πολλούς φίλους και αλληλέγγυους. Αποτελεί πηγή αντίστασης ενάντια στη λεηλασία των αγαθών και την καταπάτηση της ελευθερίας» καταλήγει.