Λυδία Βενέρη στο documentonews.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανάγκη για αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και για μια καλύτερη ζωή

Λυδία Βενέρη στο documentonews.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανάγκη για αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και για μια καλύτερη ζωή

«Δεν πρέπει να υπάρξει απόχη. Αντιθέτως, σε όσους μας κατηγορούν σαν γενιά “απολιτίκ” πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα με μαζική συμμετοχή: Είμαστε εδώ, είμαστε ισχυροί και θέλουμε τη φωνή για να φέρουμε την αλλαγή» τονίζει στο documentonews.gr η Λυδία Βενέρη για όσους ανήκουν στη νέα γενιά και σκέφτονται να απέχουν από τις εκλογές της Κυριακής..

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τη σχέση της με την Αριστερά, για το Κράτος Δικαίου και για τη δημόσια Παιδεία, αποκαλύπτει τους λόγους που την ώθησαν να εμπλακεί με την ενεργή πολιτική και καταθέτει τις προτεραιότητές της εφόσον εκλεγεί.

– Πες μας λίγα λόγια για το εαυτό σου για όσους δεν σε ξέρουν…

Είμαι δικηγόρος, διεθνολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού στο δημόσιο διεθνές δίκαιο με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ εκπονώ διδακτορική διατριβή με θέμα τα νομικά ζητήματα των νέων τεχνολογιών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και την προστασία της ιδιωτικότητας σε εφαρμογές όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα της διατριβής μου εκπονώ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Επίσης αναπτύσσω δραστηριότητα για την νομική υπεράσπιση αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά ατόμων, για την ισχυροποίηση των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας, και για την έμφυλη βία και την κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». Έχω εργαστεί σε νομικές υπηρεσίες υπουργείων και άλλων οργανισμών, καθώς και στο Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού το 2016-2017. Εργάζομαι ως νομικός σύμβουλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακόμη, έχω εξειδίκευση στο Αεροπορικό Δίκαιο, καθώς και στο δίκαιο των συμβάσεων διεθνών και ιδιωτικών.  Έχω ασχοληθεί με τη μουσική και το θέατρο και παίζω πιάνο. Είμαι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

– Για ποιον λόγο αποφάσισες τώρα να εμπλακείς με την πολιτική και να αποδεχθείς την πρόταση Κασσελάκη να είσαι στο ευρωψηφοδέλτιο;

Η επαφή μου με την ιδεολογία και τις αρχές της Αριστεράς ξεκίνησε από μικρή ηλικία, και από τα ακούσματα που έλαβα από την οικογένεια μου για τους αγώνες της, για τα γεγονότα και τις ελπίδες που σημάδεψαν τις ζωές των παλαιότερων γενεών και ειδικώς τις εξιστορήσεις της γιαγιάς μου από την αντιστασιακή της δράση. Τη μεγάλη ώθηση να ενταχθώ και να θέσω υποψηφιότητα για να συμπεριληφθώ στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, μου την έδωσε το άνοιγμα που έκανε στη διαδικασία ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στις πέντε επιλογές του, αφού συμμετείχα σε όλη τη διαδικασία των προκριματικών. Αυτό το άνοιγμα στα μέλη και στην κοινωνία έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νέους να λάβουμε μια θέση στον δημόσιο λόγο και να εισφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας. Κίνητρο μου αποτελεί η επιθυμία για πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας για χάρη όλων των γενεών, αλλά και η ανάγκη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο σε μια εποχή που η συνεισφορά της καθεμίας και του καθενός από εμάς καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει αυτή τη στιγμή την ανάγκη για προοδευτική αριστεία. Μέσα από ένα πρόγραμμα θέσεων-τομών επιδιώκει να δώσει εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν το σύνολο. Ταυτόχρονα επιδιώκει την ανάδειξη της σύγχρονης προοδευτικής Αριστεράς, της οποίας χαρακτηριστικά θα αποτελούν η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Εκφράζει την ανάγκη για μια καλύτερη ζωή. Εγώ εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αγωνίζομαι τώρα ξεκινώντας από «μηδενική βάση». Βλέπω μεγάλη απήχηση της προσπάθειάς μου αυτής, με ανθρώπους που εθελοντικά με στηρίζουν, σε όλη την Ελλάδα, ορισμένους που τους συναντώ για πρώτη φορά. Αυτό προσωπικά με συγκινεί, και μου δίνει ενέργεια να συνεχίσω. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί η προσέλκυση νέων, άξιων και ακέραιων ατόμων στην πολιτική για το καλό της χώρας, καθώς πολλές και πολλοί επιλέγουν να αποστασιοποιηθούν από το πολιτικό σύστημα.

– Γενικά πώς είναι η εμπειρία σου από την πρώτη σου προεκλογική εκστρατεία;

Βλέπω ένα πολύ καλό κλίμα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερες εκστρατείες, ειδικά στην προηγούμενη, όλοι και όλες διαπιστώνουν μεγάλη αλλαγή. Θεωρώ ότι καθοριστικό ρόλο είχε το άνοιγμα που έκανε ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, που παραμέρισε τα στεγανά και άνοιξε το κόμμα στην κοινωνία. Μαζί, οι θέσεις που διατυπώνει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι καλά μελετημένες και κοστολογημένες, και αποκρίνονται στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Οι περισσότεροι πολίτες που πλησιάζουμε μας δέχονται με πολύ καλή διάθεση, θέλουν να μας ακούσουν.
Θέλω επίσης να αναφερθώ στην εμπειρία μου από τις συμμετοχές μου σε εκπομπές στα ΜΜΕ. Βλέπω ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι θέλουν να αναπτύξουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε επίσης τις αντιδράσεις ορισμένων υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ, που πιεζόμενοι από τις θέσεις που προτείνονται με επιμονή προσπαθούν να μας εμποδίσουν να τοποθετηθούμε, δαπανώντας τον πολύτιμο τηλεοπτικό χρόνο με αναφορές χωρίς ουσία και χωρίς ουσιαστική πολιτική τοποθέτηση. Ορισμένοι, γίνονται έως και προσβλητικοί, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση, ή και να την καταργήσουν τελείως, και να οδηγηθούμε σε μια λεκτική αντιπαράθεση, στηρίζοντας ακριβώς την πολιτική τοξικότητα την οποία εμείς, οι υποψήφιοι της νέας γενιάς επιθυμούμε να αλλάξουμε. Επιθυμούμε να αναδιαρθρώσουμε την πολιτική συζήτηση με ουσία, επιχειρήματα, περιεχόμενο και τεχνογνωσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της ακρίβειας, το οποίο η κυβέρνηση παραδέχτηκε μόνο όταν το αποδείξαμε στις εμφανίσεις μας με στοιχεία και αναφορά σε όλους τους αρνητικούς δείκτες στις οποίους έχουμε πρωτιά.

– Τι έχει να προσφέρει η Λυδία στο ευρωκοινοβούλιο; Για ποιους λόγους να σε ψηφίσει κάποιος; 

Έχω νομικές γνώσεις για τα θέματα που απασχολούν το ευρωκοινοβούλιο. Όπως ήδη ανέφερα συνοπτικώς στο πρώτο ερώτημά σας, το γνωσιακό υπόβαθρό μου καλύπτει αρκετά από τα ζητήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στους προγραμματικούς στόχους του για την Ευρώπη. Το νομικό υπόβαθρο που έχω αποκτήσει σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο καλύπτει όλα τα επιμέρους ζητήματα του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της μετανάστευσης, των ευρωπαϊκών θεσμών και της λειτουργίας τους. Ειδικές γνώσεις έχω επίσης για την κατάρτιση συμβάσεων, ιδιωτικών και διεθνών, καθώς και για το αεροπορικό Δίκαιο.

Ακόμη, επειδή το ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί με θεματικές επιτροπές, έχω μελετήσει τα αντικείμενά τους και έχω επιλέξει εκείνες στις οποίες θα ήθελα να ενταχθώ, εάν εκλεγώ και πάντα σε συνεννόηση με την υπόλοιπη ευρωομάδα. Ενδεικτικά αναφέρω, AFET Foreign Affairs- Εξωτερικών Υποθέσεων, DROI Human Rights- Ανθρώπινα Δικαιώματα, SEDE Security and Defence- Ασφάλεια και Άμυνα, JURI Legal Affairs- Νομοθεσία, LIBE Civil Liberties, Justice and Home Affairs- Δικαιώματα του Πολίτη, Δικαιοσύνη, και Εσωτερικές Υποθέσεις, FEMM Women’s Rights and Gender Equality- Δικαιώματα Γυναικών και Ισότητας Φύλων.  Επομένως, θεωρώ ότι είμαι έτοιμη να αναλάβω τα καθήκοντά μου, από την πρώτη μέρα που θα εκλεγώ,  ενώ το πρόγραμμα και οι στόχοι μου, συμπίπτουν με αρκετούς από τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη…

– Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσει το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας; 

Πολύ σωστή ερώτηση. Η συνοπτική απάντηση είναι ότι πριν φτάσουμε στην ενίσχυση, πρέπει να θέσουμε το ζήτημα της διατήρησης του Κράτους Δικαίου. Η παρούσα κυβέρνηση, έχει παρεξηγήσει το «41%» που πήρε, και θεωρεί ότι έχει λευκή επιταγή να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να ακούει την κοινωνία. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της χώρας μας αναφέρεται εκτενώς σε παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας και ειδικώς σε  παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου, παρακολουθήσεις πολιτικών και στρατιωτικών, διάδοση της τακτικής των SLAPP’s (Strategic Lawsuits Against Public Participation), παραβιάσεις της ιδωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων πολιτών, καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και φυσικά την έλλειψη απονομής δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών, απευθείας αναθέσεις, παρεμβάσεις στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και τόσα άλλα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση, δηλαδή στην τελευταία μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. ως προς την αποτελεσματικότητα κατά την απονομή της Δικαιοσύνης. Πρόκειται δηλαδή για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς για έλλειψη διαφάνειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει αναπτύξει εκτενές πλαίσιο θέσεων, για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, επιγραμματικά: Ενίσχυση της δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας, ισονομία και εγγύηση των δικαιωμάτων,  ασφάλεια δικαίου και απρόσκοπτη απονομή δικαιοσύνης, έλεγχος της διαφθοράς και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος… Θέσεις που συγκροτούν ασπίδα προστασίας του συνόλου της κοινωνίας. Ακόμη, αποκέντρωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, εκσυγχρονισμό και στελέχωση των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης στη νησιωτική χώρα, διατήρηση των υπαρχόντων πρωτοδικείων και Εφετείων.

– Εκπονείς τμήμα του διδακτορικού σου στη Σορβόννη… Τι έχουν να ζηλέψουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από αντίστοιχα ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού;

Δεν θα μπορούσα να υποστηρίζω πιο εναργώς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο του οποίου είμαι απόφοιτος, καθώς έχω πραγματοποιήσει και συνεχίζω όλους τους κύκλους σπουδών μου στη Νομική Αθηνών. Και ακόμη περισσότερο όταν έχω λάβει μία από τις 3 υποτροφίες που δόθηκαν στη Νομική σχολή σε υποψήφιους διδάκτορες για την διατριβή μου.

Με αναφορά στη Γαλλία, που έχω πρόσφατη εμπειρία, νομίζω το πρώτο και βασικότερο είναι ότι το γαλλικό κράτος στηρίζει τα γαλλικά ΑΕΙ. Στηρίζει ουσιαστικά δίνοντας βήμα και περιθώριο για συζήτηση στους φοιτητές και πεδίο για πολιτικοποίηση, γόνιμο διάλογο, επαφή με τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς. Επιδοτεί το πανεπιστήμιο ώστε οι φοιτητές να μην επιβαρύνονται περισσότερο, ειδικώς σε συνδυασμό με το ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής. Εδώ, η παρούσα κυβέρνηση, όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, επιδιώκουν συνειδητά και σκοπίμως να υποβαθμίσουν τα δημόσια ΑΕΙ, όπως κάνουν και με τη δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, και να προσφέρουν χώρο στις αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρίες. Θα θυμούνται οι μεγαλύτεροι τους αγώνες των καθηγητών και των φοιτητών ενάντια στην κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο σαφώς απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Ο πατέρας μου, Καθηγητής στο ΕΜΠ, μου εξηγούσε τότε τι προσπαθούσε να κάνει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι θεσμική εκτροπή μια κυβέρνηση να προσπαθεί να επινοήσει τρόπους να παρακάμψει το Σύνταγμα της χώρας μας. Η επίθεση, κυριολεκτικώς, κατά των ΑΕΙ περιλαμβάνει την υποχρηματοδότηση, την μη προκήρυξη νέων θέσεων, ούτε καν των αποχωρούντων, την προσβολή του κύρους των ΑΕΙ, που τα εμφανίζουν σαν άντρα παρανομίας γενικεύοντας μεμονωμένα προβληματικά περιστατικά. Στη Γαλλία λοιπόν ολόπλευρη στήριξη της Κυβέρνησης προς τα ΑΕΙ, στη χώρα μας ολομέτωπη επίθεση κατά των ΑΕΙ. Και όμως. Παρ’ όλα τα εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση, τα ελληνικά ΑΕΙ πάνε πολύ καλά, τόσο στη διδασκαλία, όσο και στην έρευνα καθώς τόσο οι φοιτητές, όσο και οι καθηγητές αφιερώνονται στην μάθηση και στην πρόοδο. Και αυτό φαίνεται τόσο από τις διάφορες κατατάξεις, όσο και από την επιτυχή πορεία των αποφοίτων που συνεχίζουν στο εξωτερικό, είτε σε ΑΕΙ, είτε στις επιχειρήσεις.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα διάφορα Μνημόνια που επεβλήθησαν στη χώρα μας, κινήθηκαν όλα στο ως άνω πλαίσιο υποβάθμισης των ΑΕΙ και του προσωπικού τους, πλήττοντας καίρια τις αμοιβές εργασίας.

– Ένα μήνυμα για τους νέους που σκέφτονται να απέχουν στις 9 Ιουνίου…

Να μην αφήσουν να λαμβάνονται αποφάσεις για αυτούς, χωρίς αυτούς όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με ολέθριες συνέπειες για την γενιά μας. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι θεσμός κενός περιεχομένου. Λαμβάνονται αποφάσεις που είναι δεσμευτικές για τη χώρα μας, για κάθε χώρα. Πρέπει λοιπόν να ψηφίσουν. Και πρέπει να ψηφίσουν νέους, που είναι κοντά στα προβλήματά τους, κοντά στον τρόπο σκέψης τους. Νέους με εξειδικευμένες γνώσεις, για να μπορούν να αντιλαμβάνονται το διακύβευμα και την ουσία κάθε απόφασης,  να παρεμβαίνουν για αλλαγές προς όφελος του Ελληνικού Λαού και της Ελλάδας, να φέρνουν νέα νομοθετήματα. Και, ναι, δεν είναι εθνικές εκλογές. Όμως όλες οι εκλογές φέρνουν πολιτικά μηνύματα. Και η κυβέρνηση πρέπει να τα λάβει.

Δεν πρέπει να υπάρξει απόχη. Αντιθέτως σε όσους μας κατηγορούν σαν γενιά «απολιτίκ» πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα με μαζική συμμετοχή: Είμαστε εδώ, είμαστε ισχυροί και θέλουμε τη φωνή για να φέρουμε την αλλαγή!

Documento Newsletter