Αδοξο τέλος είχε η περιβόητη Λουντμίλα Ντενίσοβα, ο άνθρωπος που έβγαζε προς τα έξω διάφορες απίστευτες «αποκαλύψεις» με την ιδιότητα της επιτρόπου του ουκρανικού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό μέτωπο.
Ήταν η «φωνή» της Ουκρανίας που μίλαγε για σφαγές εκατοντάδων αμάχων στην Μπούτσα και στο Κραματόρσκ, για ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, ομαδικούς τάφους και κινητά κρεματόρια των Ρώσων που εξαφάνιζαν χιλιάδες νεκρούς αμάχους. Από το στόμα της ακούστηκαν και οι ιστορίες για μαζικές απαγωγές παιδιών και στρατόπεδα συγκέντρωσης «τύπου Μπούχενβαλντ», για ανατιναγμένα μαιευτήρια και θέατρα στη Μαριούπολη, ακόμα και για τον συστηματικό βιασμό χιλιάδων Ουκρανών γυναικών, έως και νεογέννητων βρεφών από Ρώσους διεστραμμένους στρατιώτες…
Ωστόσο η ουκρανική Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία 234 ψήφων υπέρ και μόλις 9 κατά, και με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της χώρας Ζελένσκι, την απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες από το πόστο της. Αυτό που εξηγεί το φαινομενικά παράδοξο είναι ότι η Ντενίσοβα εστάλη σπίτι της επειδή «προωθούσε ψέματα και κατασκευασμένες από την ίδια ειδήσεις… που μόνο ζημιά έκαναν στην Ουκρανία μας… για αφύσικα σεξουαλικά εγκλήματα και κακοποιήσεις παιδιών και βρεφών, που δεν υποστηρίζονταν από κανένα στοιχείο», σύμφωνα με τον Πάβλο Φρόλοφ, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.
«Διέμενε στη ζεστή και ειρηνική Ευρώπη!»
Ο Πάβλο Φρόλοφ κατηγόρησε επίσης την Ντενίσοβα ότι πέρασε αρκετό χρόνο στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Όπως είπε, αντί να ταξιδέψει στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, όπου θα μπορούσε να είχε εργαστεί για να απελευθερώσει Ουκρανούς κρατούμενους ή να ανακουφίσει τον πόνο των ανθρώπων στην κατεχόμενη Χερσόνα, η Ντενίσοβα διέμενε στη «ζεστή, ειρηνική δυτική Ευρώπη»!
Προκλητικές δικαιολογίες
Η ίδια η Ντενίσοβα πάντως έσπευσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της δηλώνοντας ότι ήταν αναγκασμένη να υπερβάλει «για να πετύχω το στόχο μας», όπως είπε χαρακτηριστικά! Κι έφερε και παράδειγμα από την παρέμβασή της στην ιταλική Βουλή: (…) υπήρχε ένα κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, που αρχικά ήταν ενάντια στην αποστολή όπλων προς εμάς. Οπότε τους μίλησα για τρομερά πράγματα, ώστε με κάποιο τρόπο να τους πιέσω να πάρουν τις αποφάσεις που χρειαζόταν η Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός… Και όντως, μετά την ομιλία μου, ένα ηγετικό στέλεχος του κόμματος είπε ότι θα στηρίξει την αποστολή όπλων»! Και πιο κάτω: «Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί… Ναι, το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησα ήταν πολύ σκληρό και βίαιο, μπορεί και να υπερέβαλα… Αλλά έπρεπε να πετύχω τον σκοπό μας, να πείσω τον υπόλοιπο κόσμο να μας δώσει όπλα και στήριξη»!