Λουίς Φερνάντο Καμάτσο: Ποιος είναι ο φασίστας εκατομμυριούχος που ηγήθηκε το πραξικόπημα της Βολιβίας

Ο ηγέτης του βολιβιανού πραξικοπήματος Λουίς Φερνάντο Καμάτσο μπήκε «ειρηνικά», με πάνω από χίλιους «αγανακτισμένους πολίτες» της Βολιβίας και ένα κείμενο για την παραίτηση του Έβο Μοράλες στο ένα χέρι και τη Βίβλο στο άλλο, στο άδειο προεδρικό μέγαρο σίγουρος ότι «ο Θεός θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο».

Ποιος είναι όμως ο 40χρονος Λουίς Φερντάντο Καμάτσο ο οποίος εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά στο προσκήνιο;

Ο Καμάτσο, θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Βολιβίας. Το όνομα του το συναντάμε ακόμα και στα Panama Papers ενώ θεωρείται ένας υπερ-συντηρητικός Χριστιανός φονταμενταλιστής, γνωστός για τη ρατσιστική του βία και τις φασιστικές του αντιλήψεις.

Προέρχεται από επιφανή οικογένεια η οποία κέρδισε πολλά από τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου της Βολιβίας. Ωστόσο, είδε την περιουσία της να μειώνεται δραματικά όταν ο Έβο Μοράλες ανήλθε στην εξουσία και εθνικοποίησε τους πόρους της χώρας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα τεράστια κοινωνικά του προγράμματα – τα οποία μείωσαν τη φτώχεια κατά 42% και την ακραία φτώχεια κατά 60%.

Μέχρι πριν το πραξικόπημα της Βολιβίας, ο Λουίς Φερντάντο Καμάτσο ήταν μια σκοτεινή φιγούρα. Για χρόνια ήταν επικεφαλής μιας ξεκάθαρα φασιστικής αυτονομιστικής οργάνωση που ονομάζεται «Unión Juvenil Cruceñista», όμως το όνομά του δεν υπήρχε ούτε καν στην Wikipedia. Όπως και ο ηγέτης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιντο, τον οποίο το 80% των Βενεζουέλας δεν είχε ποτέ ακούσει μέχρι που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβγαλε στην επιφάνεια, ο Καμάτσο επίσης θεωρούνταν αόρατος. Δημιούργησε για πρώτη φορά το λογαριασμό του στο Twitter στις 27 Μαΐου 2019. Για μήνες, τα tweets του αγνοούνταν από τους περισσότερους. Ακόμα και στο διαδίκτυο ελάχιστα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί στο πρόσωπό του.

Τα πράγματα όμως άρχισαν να αλλάζουν όταν ο Καμάτσο κάλεσε σε απεργία στις 9 Ιουλίου με ένα βίντεο που ανέβασε στο twitter το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 20 views. Στόχος της απεργίας ήταν να προσπαθήσει να εξαναγκάσει σε παραίτηση τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSE). Με άλλα λόγια, ο Καμάτσο ασκούσε πιέσεις τρεις μήνες πριν την διεξαγωγή των εκλογών στη Βολιβία.

Μετά τις εκλογές έγινε διάσημος. Ωστόσο, ακόμα και όταν απέκτησε την διεθνή προσοχή, αποσιωπήθηκαν βασικά στοιχεία από τη ζωή του ακροδεξιού ακτιβιστή. Δεν αναφέρθηκαν οι βαθιές και καθιερωμένες διασυνδέσεις του με τους παραστρατιωτικούς εξτρεμιστές που είναι γνωστοί για τη ρατσιστική βία και τις τοπικές επιχειρηματικές συμπράξεις στην περιοχή της Σάντα Κρουθ.  

Ξαφνικά, τα tweets του που ζητούσαν να παραιτηθεί ο Μοράλες είχαν χιλιάδες retweets και ο μηχανισμός για το πραξικόπημα της 11ης Νοεμβρίου είχε ενεργοποιηθεί.

Στην πορεία προς το πραξικόπημα, ο Καμάτσο συναντήθηκε με ηγέτες των δεξιών κυβερνήσεων της Σάντα Κρουθ από όπου και κατάγεται με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Από εκεί πήραν τα σχέδια του για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες πήραν σάρκα και οστά βρίσκοντας υποστηρικτές από την Κολομβία, την Βραζιλία και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Άλλωστε μόλις δύο μήνες πριν το πραξικόπημα είχε στείλει τις δικές του ευχαριστίες μέσω twitter στις χώρες αυτές: «Σε ευχαριστώ Κολομβία! Σε ευχαριστώ Βενεζουέλα!» Αναγνώρισε επίσης την άκρα δεξιά κυβέρνηση του Ζαίρ Μπολσονάρου, δηλώνοντας: «Ευχαριστώ τη Βραζιλία!»λ.

Ο στόχος του Καμάτσο τελικά επετεύχθη και η Βολιβία ψάχνει τον νέο της πρόεδρο.