Ακτιβιστές της ομάδας «Dad Shift» στο Λονδίνο έδεσαν μωρά σε αγάλματα διάσημων προσωπικοτήτων για να προτρέψουν τη βελτίωση της άδειας πατρότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία από τις λιγότερο γενναιόδωρες επιλογές για πατέρες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας μόνο δύο εβδομάδες άδειας με πληρωμή 184,03 λίρες την εβδομάδα.
Μία έρευνα έδειξε ότι ένας στους τρεις πατέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πήρε καμία άδεια πατρότητας, ενώ η μισή από τις οικογένειες που πήραν άδεια πατρότητας ανέφεραν οικονομικές δυσκολίες. Με ανοιχτή επιστολή, οι ακτιβιστές καλούν τον πρωθυπουργό να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της άδειας πατρότητας.
Υποστηρίζουν ότι η σωστή άδεια προσέλκυσης γονέων είναι καλή για τις μητέρες, τα μωρά, τους πατέρες και την κοινωνία. Χώρες με μεγαλύτερη άδεια πατρότητας έχουν μικρότερο μισθολογικό χάσμα και μικρότερο χάσμα συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό.
Οι ακτιβιστές, όπως αναφέρει ο Guardian, ζητούν μια γονική άδεια που να είναι οικονομικά προσιτή και να υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ γονέων. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 90% των πατέρων επιθυμεί να συμμετέχει περισσότερο στη ζωή των παιδιών τους. Το Εργατικό Κόμμα υποσχέθηκε να αναθεωρήσει το σύστημα γονικής άδειας για να υποστηρίζει καλύτερα τις εργαζόμενες οικογένειες.
Για να επισημάνουν την ανάγκη αυτής της αλλαγής, δημιούργησαν αυτό το εικαστικό θέαμα στο Λονδίνο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Οι δημιουργοί του ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή στον ρόλο των πατέρων, καθώς και στην ανάγκη για καλύτερη υποστήριξη όταν έρχεται στον κόσμο ένα μωρό. Θεωρούν ότι υπάρχει μια ανισορροπία στην αντιμετώπιση των δημόσιων προσώπων, με τις γυναίκες να ερωτώνται συχνά για τον ρόλο τους ως σύζυγοι, μητέρες και κόρες, ενώ οι άνδρες δεν καλούνται συχνά να μοιραστούν αυτή την εμπειρία.
Καθισμένος μεταξύ των αποβάθρων οκτώ και εννέα στο σταθμό Paddington, ο Brunel (ο οποίος είχε τρία παιδιά) έδειχνε πολύ άνετος με ένα μωρό στο δεξί του χέρι και το καπέλο του στο αριστερό του χέρι. Ο Kelly, που αιωρούνταν από έναν στύλο φωτισμού στην πλατεία Leicester και κρατούσε μια ομπρέλα, έδειχνε χαρούμενος, με ένα μωρό σφιχτά δεμένο στο στήθος του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το άγαλμα του John Seward Johnson II που απεικονίζει έναν ταλαιπωρημένο εργαζόμενο της πόλης, με χαρτοφύλακα και αδιάβροχο στο χέρι, ο οποίος προσπαθεί να καλέσει ταξί από τότε που κατασκευάστηκε το γλυπτό το 1983, μεταμορφώθηκε αμέσως με την προσθήκη ενός μωρού σε μάρσιπο σε έναν ταλαιπωρημένο γονέα που προσπαθεί να αφήσει το παιδί του στον παιδικό σταθμό πριν από τη δουλειά. Σε άλλο σημείο, ακτιβιστές έδεσαν δίδυμα στο άγαλμα του Stephen Melton που απεικόνιζε έναν έμπορο που μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο.
Ο Marvyn Harrison, ιδρυτής της ψηφιακής κοινότητας Dope Black Dads, η οποία υποστηρίζει την εκστρατεία, δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να δώσει προτεραιότητα στο θέμα. «Το θέμα είναι επείγον. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει ασυνήθιστη υστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μόνιμες συνθήκες για να είναι οι άνδρες καλύτεροι γονείς, σύζυγοι, φίλοι, άνθρωποι».
Διαβάστε επίσης
Σμπαράλια το «δόγμα ασφάλειας» Μητσοτάκη: Διέρρηξαν και τρίτο υπουργείο!
Απάνω σε χαλιά, σε ακριβά χαλιά
Ακρίβεια: Ποια προϊόντα κοστίζουν ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με Ιταλία και Ισπανία (Video)