Η ελευθερία του Τύπου υποφέρει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς η εφημερίδα Αλ Ροέγια, που δημοσίευσε μια ιστορία για τη δυσκολία με την οποία οι πολίτες τα βγάζουν πέρα εξαιτίας της ακρίβειας στα καύσιμα, έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η έντυπη έκδοση σταμάτησε και δεκάδες δημοσιογράφοι απολύθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελευθερία του Τύπου στα εμιράτα διέπεται από ένα αυστηρό πλέγμα νόμων, που αφήνουν μικρά περιθώρια στους δημοσιογράφους για την παροχή πραγματικής ενημέρωσης. Ας σημειωθεί ότι τα ΗΑΕ είναι στην θέση 138 στη λίστα ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).
Η εταιρεία που κατείχε την Αλ Ροέγια, η International Media Investments (ΙΜΙ) με έδρα το Ντουμπάι, ισχυρίζεται ότι η εφημερίδα έκλεισε γιατί θα συγχωνευθεί με το τοπικό CNN. Όμως, άνθρωποι σχετικοί με την υπόθεση που μίλησαν στο Associated Press, επιμένουν ότι το κλείσιμο έχει να κάνει με τη δημοσίευση του άρθρου για την ακρίβεια στα καύσιμα.
“Censorship is rampant, online and offline."
Mass firing and closure of UAE newspaper Al Roeya raises censorship concerns https://t.co/7fz2wAKtLo pic.twitter.com/yaorcQMWTb
— Al Jazeera English (@AJEnglish) September 14, 2022
Καταργήθηκαν σταδιακά οι επιδοτήσεις καυσίμων
Σε αντίθεση με τις γειτονικές τους χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις καυσίμων, αφήνοντας τους κατοίκους που ήταν συνηθισμένοι στη φθηνή βενζίνη απροστάτευτους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου.
Για το άρθρο, η Αλ Ροέγια πήρε συνέντευξη από τους κατοίκους των εμιράτων. Μερικοί πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα με το Ομάν, όπου οι οδηγοί πληρώνουν τα μισά για καύσιμα από ό,τι στα ΗΑΕ λόγω κρατικών επιδοτήσεων, είπαν στην εφημερίδα ότι πέρασαν στο σουλτανάτο για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.
Η ιστορία εξαπλώθηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 2 Ιουνίου, ειδικά το κομμάτι σχετικά με το διασυνοριακό γέμισμα καυσίμων. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, το άρθρο διαγράφηκε από τον ιστότοπο και δεν τυπώθηκε ποτέ.
Παραίτηση ή απόλυση
Αρκετοί εργαζόμενοι στην εφημερίδα και εμπλέκονται στο άρθρο κλήθηκαν στα κεντρικά μερικές μέρες αργότερα. Η ομάδα είχε μια επιλογή: να παραιτηθεί με πρόσθετα οφέλη ή να απολυθεί και να αντιμετωπίσει πιθανές επιπτώσεις. Όσοι υπέγραψαν επιστολή παραίτησης υπέγραψαν επίσης συμφωνίες μη αποκάλυψης, σύμφωνα με ένα αντίγραφο μιας τέτοιας επιστολής που έλαβε το AP.
Τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους σε μια μέρα, είπαν όσοι είχαν γνώση του ζητήματος. Άλλοι είπαν ότι δεκάδες άλλοι επιπλέον απολύθηκαν, με αποζημίωση.
Ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας
Το ΙΜΙ απάντησε με μια πρόσθετη δήλωση λέγοντας ότι τέτοιες «συμφωνίες μη αποκάλυψης δεν είναι ένας τρόπος φίμωσης των ανθρώπων, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται σε όλα τα επιχειρηματικά περιβάλλοντα».
Ανέφερε επίσης ότι «οποιεσδήποτε συναντήσεις που θα είχαν συμβεί σχετικά με την ιστορία των καυσίμων… θα ήταν σύμφωνες με τις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε παραπληροφόρησης που θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιοπιστία της δημοσίευσης».