Λόγια του αέρα από Μητσοτάκη στο υπουργικό για την αποκατάσταση των καταστροφών

Λόγια του αέρα από Μητσοτάκη στο υπουργικό για την αποκατάσταση των καταστροφών

Με τη στολή… του διαχειριστή των πολλαπλών κρίσεων εμφανίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σε μία εισήγηση με διάχυτους τους φόβους για την δραστηριότητα της κακοκαιρίας «Elias», απέφυγε κάθε αναφορά τόσο στα όσα συζήτησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όσο και στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην κεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην εκ των προτέρων δικαιολόγηση της κυβέρνησης για πιθανά προβλήματα από την κακοκαιρία Elias που πλήττει τη χώρα, και ειδικά την Εύβοια, έριξε το βάρος κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, περιορίζοντας την ατζέντα του στη διαχείριση κρίσεων και στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησής του, το οποίο προχωρά ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα.

«Η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Στο πνεύμα αυτό θα υπάρξουν και σύντομα κάποιες ανακοινώσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά στην εισήγησή του, τονίζοντας πως ο κρατικό μηχανισμός έχει επικεντρώσει την προσοχή του στην Εύβοια, που πλήττεται από την κακοκαιρία.

«Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω μιας ακόμα καιρικής δοκιμασίας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες» ανέφερε λίγο πριν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει προαναγγελθεί και νέα συνεδρίαση του υπουργικού την επόμενη εβδομάδα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να κάνει μία γενική αναφορά για την αντιμετώπιση των καταστροφικών ζημιών στη Θεσσαλία, πριν ρίξει το βάρος του στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Στην εισήγησή του, σχεδόν πανηγύρισε για τις πρώτες αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί, περιγράφοντας πως οι αυτοψίες είναι ακόμα σε εξέλιξη για την εκτίμηση των ζημιών.

«Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους που βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσουμε άμεσα βασικά προβλήματα, είτε αυτά είχαν να κάνουν με την παροχή ρεύματος, την υδροδότηση, τα θέματα της δημόσιας υγείας, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων, τη στήριξη στους Δήμους και στην Περιφέρεια, προκειμένου να ξεκινήσουν και αυτοί την άμεση αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών» ανέφερε δικαιολογούμενος ουσιαστικά για τους αργούς ρυθμούς προόδου των εργασιών.

Στη συνέχεια έριξε για μία ακόμα φορά τον πήχη των προσδοκιών για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, τονίζοντας πως «προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο το οποίο θα απαιτήσει καιρό», διαμηνύοντας «ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε καλύτερα από ό,τι πριν όλα όσα χάσαμε».

Ασυγκράτητος ο ίδιος και το υπουργικό του συμβούλιο, επικεντρώθηκε να «διαφημίσει» το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Εσωτερικών για την επιλογή των διοικήσεων στο Δημόσιο, περιγράφοντας το «καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, προσαρμοσμένο όμως και στις ανάγκες του κάθε φορέα, έτσι ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, να γίνει διοικητής ενός νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή κομματικές γνωριμίες».

Απολύτως υποκριτικά και γενικόλογα, πρόσθεσε πως «θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που θα κάνουμε. Στην αξιολόγηση βάσει στόχων, στα κίνητρα εφόσον επιτυγχάνονται αποτελέσματα, αλλά και στις επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Είναι, θα τονίσω, μία σημαντική τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Ειδική αναφορά έκανε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων, κάνοντας λόγο για την ίδρυση 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών.

Κλείνοντας, σε μια ακόμα προσπάθεια να δικαιολογηθεί για την καταστροφική διαχείριση κρίσεων, αλλά και το γεγονός πως την ίδια ώρα η κυβέρνησή του νομοθετεί «χωρίς αύριο», ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέληξε:

«Ξέρουμε ότι, εκ των πραγμάτων, αναλώνουμε αρκετό χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων. Αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία έχω την εντύπωση ότι θα μάς συνοδεύει διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίο μάς εξέλεξαν οι πολίτες και μάς έδωσαν αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό, που δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές που θα στηρίξουν την ποιοτική ανάπτυξη, θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς δημοσίων πολιτικών» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας με γοργά βήματα στη γραμμή της αλαζονείας και της έπαρσης.

Documento Newsletter