Με τη χώρα να βρίσκεται ουσιαστικά σε lockdown περίπου πέντε μήνες τώρα, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το «κλείδωμα» παρά το γεγονός πως η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε βαθύ «κόκκινο» και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις συνεχείς εισαγωγές κρουσμάτων.
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί στην πρωινή εκπομπή του Open, επισήμανε ότι το lockdown, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και προτείνει άνοιγμα καταστημάτων μέσω… self testing.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.
«Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» επισήμανε.
Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να ανοίγουν σταδιακά τα καταστήματα, με την εφαρμογή του self testing (δηλαδή να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι τότε θα μπορούν -και σε συνδυασμό με την εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται σήμερα τα νοσοκομεία- να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Χαρακτήρισε δε, «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.
Τζανάκης: Κορύφωση ακόμα και με 3.000 κρούσματα
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, εκτιμά ότι θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας κορονοϊού αυτή την εβδομάδα.
Ο καθηγητής έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ για σαφή επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι τα αυτά κυμαίνονται σταθερά από 2.200- 3.000.
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20/3 και μετά υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί στις 5-6/3 θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.
«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.
«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.
«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.
Ξεφεύγουν οι διασωληνώσεις
Την ίδια ώρα, η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία δεν έχει προηγούμενο, παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Χθες, Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ανέρχεται πλέον σε 564, από 545 που ήταν μόλις χθες. Το νέο άλμα στις διασωληνώσεις αναμένεται να έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, καθώς η πληρότητα των νοσοκομείων της Αττικής ξεπερνά το 90% και οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι πλέον ελάχιστες.