«Lockdown» με πιστοποιητικό μητσοτακισμού στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

«Lockdown» με πιστοποιητικό μητσοτακισμού στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Την έξοδο… των Ιωαννίνων πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο, όπου κατά το «προσυνέδριο» της Ηπείρου, ανακοίνωσε πως αναβάλλεται το 14ο Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μία απόφαση που έπιασε αρκετά στελέχη, παράγοντες και φίλια μέσα ενημέρωσης εξαπίνης, όχι όμως και τα σχέδια του ίδιου, που παραδίδει το κόμμα σε έναν παραστάτη της φιλελεύθερης ατζέντας με φιλοακροδεξιό λόγο, όπως αυτός που πρεσβεύει ο πρωθυπουργός κα τα στηρίγματά του.

Μπορεί οι προετοιμασίες για το πολυαναμενόμενο συνέδριο του κόμματος να έβαιναν μέχρι την περασμένη Παρασκευή «καλώς», όπως εξέπεμπαν ανώτατα γαλάζια στελέχη, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε κάτι λιγότερο από εκατό λέξεις για να παγώσει τον κομματικό διάλογο που αναμενόταν, και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει πως το κόμμα θα κινηθεί κατά απόλυτο τρόπο στις δικές του ράγες.

«… Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σωστό στην παρούσα συγκυρία να μεταθέσουμε την οργάνωση του Τακτικού μας Συνεδρίου για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Θα αναμένω τις σχετικές εισηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής για την ακριβή ημερομηνία […] Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή υπάρχουν κομματικές διαδικασίες οι οποίες δεν μπορούν να καθυστερήσουν, η εισήγησή μου θα ήταν να διεξαχθεί η επόμενη Συνεδρίαση της υφιστάμενης Πολιτικής Επιτροπής με αντικείμενο την εκλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος. Και η πρότασή μου για νέο Γραμματέα του κόμματος είναι ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Παύλος Μαρινάκης».

Ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν τόσο πρόδηλος, που ακόμα και ναυαρχίδες της υποστήριξης της κυβέρνησής εκτέθηκαν στο αναγνωστικό τους κοινό διαφημίζοντας «Το σχέδιο για Χριστούγεννα χωρίς lockdown» με εκτενή αναφορά στο επερχόμενο συνέδριο, όπως το κυριακάτικο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.

«Στην πρώτη μαζική πολιτική διαδικασία που γίνεται δια ζώσης μετά την έναρξη του κορoνοϊού το κυβερνών κόμμα θέλει να σηματοδοτήσει την επερχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα παρά τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να προκαλεί το εξελισσόμενο κύμα της πανδημίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, περιγράφοντας με αρκετή αισιοδοξία τις ενδεχόμενες «κακοτοπιές» που θα σήμαινε αυτή η πρώτη διά ζώσης γαλάζια πολιτική διαδικασία.

Αφενός, ο συνήθης ύποπτος Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τον πιο ζωηρό τελευταία, Κώστα Καραμανλή. Έτεροι αποτελούν εδώ και καιρό μία μόνιμη «απειλή» της πολιτικής συνοχής της κυβέρνησης, και το συνέδριο θα αποτελούσε έναν πρώτης τάξεως κίνδυνο επιβεβαίωσης των πολιτικών τους διαφωνιών. Άλλωστε, ποιος ξεχνά την εμφάνιση του πρώτου στην τελευταία διά ζώσης σύναξη του κόμματος, στο συνέδριο του 2019, όταν ακόμα και στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του για τα εθνικά θέματα και τις κορώνες για το «λαθρομεταναστευτικό». Ο δεύτερος, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε ένα «spoiler» των διαφορετικών του προσεγγίσεων επί κοινωνικού κράτους, ελληνοτουρκικών, διαχείρισης της πανδημίας και πολωτικού πολιτικού λόγου, προκαλώντας μάλιστα έντονο εκνευρισμό στην αυλή του πρωθυπουργού.

Αφετέρου, η εσωκομματική γκρίνια που διατυπώνεται από βουλευτές που νιώθουν πως «δεν ακούγονται», και άλλους που ενόψη των επερχόμενων εκλογών έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους για την αξιοποίησή τους. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ικανοποιήσει τέτοιες φωνές φάνηκε και εντός της εβδομάδας, με την «τακτοποίηση» της Έλενας Ράπτη στην επιτροπή για τη σεξουαλική βία, που άνοιξε τις ορέξεις πλειάδας στελεχών. Παράλληλα, τα σενάρια ανασχηματισμού που άρχισαν πάλι να διακινούνται στον συστημικό τύπο φωτογραφίζουν αρκετούς εν αναμονή υφυπουργούς.

Κερασάκι στην τούρτα, η επιβεβαίωση της πληροφορίας που διακινείται εδώ και αρκετό καιρό. Ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να αναθέσει τις επερχόμενες εκλογές στην ΟΝΝΕΔ, εξού και η πρόταση του Παύλου Μαρινάκη για νέο γραμματέα. Η παράδοση του κόμματος σε έναν «δαπίτη» αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού ώστε να δώσει σήμα ανανέωσης της παράταξης, ενώ καθόλου τυχαίος δεν είναι και ο πολωτικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου, τόσο από την ατζέντα «νόμου και τάξης» με την οποία πήρε το τιμόνι της κομματικής οργάνωσης, όσο και με το παρελθόν του.

«Τσίπρα αν ζούσαμε στο εμφύλιο από μένα θα πήγαινες» ήταν η ανάρτηση του μέχρι πρότινος προέδρου της ΟΝΝΕΔ, η οποία έγινε μεν το 2012, όμως αναδείχθηκε τον περσινό Νοέμβριο. Και μπορεί ο αυριανός επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού να έσβησε την ανάρτησή του έπειτα από τον σχετικό ντόρο, όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως ουδέποτε απολογήθηκε.

Συνδυάζοντας λοιπόν τον τερπνόν της εξόρμησης στην επαρχία για το… προσυνέδριο ενός συνεδρίου που δεν θα γίνει, μετά του ωφέλιμου της παράδοσης του κόμματος σε χέρια της απόλυτης επιλογής του και χωρίς κανέναν ουσιαστικό κομματικό διάλογο, ο Κ. Μητσοτάκης οδεύει στην κορύφωση ενός δύσκολου χειμώνα. Με την ελπίδα πως τα μέτρα που έλαβε για τον έλεγχο του κόμματος να αρκούν, σε αντίθεση με αυτά για τη διαχείριση της πανδημίας.

Documento Newsletter