Η αποποίηση της ευθύνης είναι ο οδηγός… δράσης όταν φεύγει η λιακάδα από τη χώρα
«Είμαστε μια χώρα στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά βεβαιότητας σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες. Και είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή». Η παραπάνω δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 2017 καταδεικνύει τόσο την αλαζονεία του όσο βέβαια και την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους», το οποίο ο ίδιος δημιούργησε για να διαχειριστεί καταστάσεις που, όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε. Η κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα στα τέλη της εβδομάδας δεν απογύμνωσε βέβαια μόνο τον πρωθυπουργό αλλά και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μόλις λίγες ώρες πριν από το ξέσπασμα σημείωνε ότι «η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας» και παράλληλα διαβεβαίωνε ότι όλα τα φρεάτια είναι καθαρισμένα.
Lockdown διά… πάσαν νόσον
Η κυβέρνηση, όπως ήταν γνωστό μέρες πριν από το ξέσπασμα του «Μπάλου», ανέμενε έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά ως φαίνεται δεν προετοιμάστηκε επαρκώς για να τα αντιμετωπίσει. Αντιθέτως, έσπευσε να λάβει μέτρα σχεδόν με ένα 24ωρο καθυστέρηση. Αποτελεί ασφαλώς κοινή παραδοχή ότι οι υποδομές στον τόπο είναι προβληματικές κι ένα φαινόμενο τέτοιας έκτασης ήταν επόμενο να προκαλέσει προβλήματα που δύσκολα θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η κυβέρνηση ωστόσο και μαζί οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμη και μία ημέρα πριν από το ξέσπασμα του φαινομένου ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Εκείνο βέβαια που πιθανώς εννοούσαν είναι πως ο κόσμος θα ενημερωνόταν από το περίφημο 112 για την κακοκαιρία η οποία ήδη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και ότι θα επιβαλλόταν σε δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες μερικό lockdown, μέτρο το οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως λύση διά πάσαν νόσον.
Κράτος… λιακάδας
Το «επιτελικό κράτος» που δημιούργησε ο Κυρ. Μητσοτάκης λειτουργεί καταπώς φαίνεται μόνο υπό συνθήκες λιακάδας. Στην απευκταία περίπτωση πάντως που χρειαστεί να διαχειριστεί μια δυσκολία, από εκείνες που κατά δήλωση του πρωθυπουργού ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε, τότε η ευθύνη είτε είναι αποκλειστικά του φαινομένου –άλλοτε της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που γνώρισε ποτέ ο τόπος, άλλοτε της μεγαλύτερης χιονόπτωσης και άλλοτε της μεγαλύτερης νεροποντής– είτε της αντιπολίτευσης η οποία ασκεί κριτική είτε βέβαια των ίδιων των πληττόμενων πολιτών.
Εξάλλου, κατά δήλωση και του νέου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, τον οποίο μέχρι στιγμής είχαμε δει μόνο να πίνει τσικουδιά στο πλευρό του πρωθυπουργού στη σεισμόπληκτη Κρήτη, οι πολίτες θα πρέπει να μετακινούνται στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού και να αποφεύγουν την παραμονή σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους όταν βλέπουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας. Πώς ακριβώς θα το πράξουν οι διαμένοντες σε υπόγεια δεν μας είπε ο Χρ. Στυλιανίδης, ο οποίος μάλλον δεν έχει καταλάβει ακόμη σε ποια χώρα διορίστηκε υπουργός. Ούτε βέβαια απάντησε στο γιατί η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει δεν ήταν ικανή να κλείσει έγκαιρα τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι με καθυστέρηση ενός 24ωρου.
Ευθύνες δήμου – περιφέρειας
Σε κάθε περίπτωση, μόλις λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες του δήμαρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη για μετατροπή της οδού Πανεπιστημίου σε βουλεβάρτο, η κεντρική οδική αρτηρία της πρωτεύουσας μετατράπηκε πράγματι σε Σηκουάνα. Επόμενο μάλλον, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και όσα δήλωσε στον Αnt1, «σε πολλές περιοχές δεν είχαν καθαριστεί φρεάτια». Το ξέσπασμα του έντονου καιρικού φαινομένου πάντως βρήκε τον Κ. Μπακογιάννη –ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει άλλοτε τον «μεγάλο (και εκ του αποτελέσματος αποτυχημένο) περίπατο» και άλλοτε το μεγαλόπνοο σχέδιό του για τα πλατάνια στην Πανεπιστημίου– πλήρως εξαφανισμένο.
Απαντήσεις αντιθέτως για όσα συνέβησαν στην Αττική την περασμένη Πέμπτη επιχείρησε να δώσει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Εμφανίστηκε στην εκπομπή «Kontra 24» δηλώνοντας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στη λεωφόρο Ποσειδώνος όπου βυθίστηκε ένα λεωφορείο γεμάτο με επιβάτες δεν έχουν ολοκληρωθεί διότι είναι υπό πτώχευση ο ανάδοχος. Δεν είπε βέβαια την αλήθεια, αφού ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Ακτωρ, η οποία, όπως διαβεβαίωσε στην ίδια εκπομπή ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πειραιάς για Ολους, καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, πραγματοποιεί παράλληλα μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα.
Οπως μάλιστα προκύπτει από δήλωση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Καραμάνου, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ενεργή εργολαβία για τον καθαρισμό των φρεατίων των κεντρικών δρόμων του λεκανοπέδιου, ενώ φέτος δεν έχει γίνει ο ετήσιος καθαρισμός φρεατίων. Μάλιστα, σημείωσε ο Χρ. Καραμάνος, η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ η ολοκλήρωση των διαδικασιών σύμφωνα με τον νόμο και η υπογραφή της σύμβασης θα γίνουν σε περίπου τρεις μήνες. Ως προς τον Φαληρικό όρμο, εξήγησε ο Χρ. Καραμάνος, το έργο σέρνεται επί δύο χρόνια.
Ενώ η περιφέρεια αποδεικνυόταν αδύναμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και η εισαγγελία διέτασσε έρευνα για το ασύλληπτο συμβάν με το υπό βύθιση λεωφορείο, «έσκασε» η είδηση ότι ο Γ. Πατούλης, μόλις δύο ημέρες προτού μας «χορέψει» ο «Μπάλος», ενέκρινε κονδύλι 15.000 ευρώ προκειμένου να δοθεί με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για να τυπωθούν 200.000 φυλλάδια με πληροφορίες για το πώς οι πολίτες μπορούν να προστατευτούν από τις πλημμύρες.
Με άλλα λόγια, τα πάντα για τους φίλους, την επικοινωνία και την αποποίηση οποιασδήποτε ευθύνης.