Lockdown: Η ασφυξία στα νοσοκομεία «παγώνει» το λιανεμπόριο

Βήματα προς τα πίσω φαίνεται πως ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Με τα ρεκόρ στους διασωληνωμένους και τους θανάτους ξεπερνούν το ένα το άλλο, και την κατάσταση στα νοσοκομεία να εκτροχιαστεί, το σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, όπως επανειλημμένος ζητάει ο Άδωνης Γεωργιάδης φαίνεται να απομακρύνεται.

Παρά το γεγονός πως το χρονοδιάγραμμα που είχε στο μυαλό της η κυβέρνηση ήθελε το λιανεμπόριο να ανοίγει στις 29 Μαρτίου με τους  οικονομικούς δείκτες να βρίσκονται στο ναδίρ , η συνεχόμενη αυξητική στάση στα κρούσματα και οι εκατοντάδες ημερήσιες εισαγωγές στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, ανατρέπουν τα σχέδιά της.

«Όχι, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» απάντησε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1, στην ερώτηση αν θα ανοίξουν τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι ακόμη νωρίς να πούμε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για αποθαρρυντική εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής. «Κάθε μέρα έχει την αξία της και είναι σημαντικό να έχουμε τα δεδομένα προς το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να απαντήσουμε» σημείωσε.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή του. Έτσι τα σενάρια θέλουν αν συνεχιστούν τα υψηλά νούμερα σε κρούσματα κορονοϊού, διασωληνωμένους και δεν υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία το λιανεμπόριο να ανοίξει από την 5η Απριλίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιθυμεί μέσα στον Απρίλιο να ανοίξει και η εστίαση αφού στόχος είναι η Ελλάδα να ανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες στις 14 Μαΐου.