Lockdown: Διχασμένοι οι ειδικοί για τη χαλάρωση των μέτρων

Lockdown: Διχασμένοι οι ειδικοί για τη χαλάρωση των μέτρων

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι ειδικοί είναι διχασμένοι για τις επόμενες κινήσεις αφού η κατάσταση στην Αττική δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης καταγράφοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, τόσο σε κρούσματα όσο και σε διασωληνώσεις.

Ορισμένοι από τους ειδικούς επισημαίνουν πως η σταδιακή άρση του lockdown θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και τα κρούσματα θα εκτοξευθούν. Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που τονίζουν πως το αυστηρό lockdown δεν αποδίδει πια και χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση.

Εξαδάκτυλος: Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο

Τις αμφιβολίες του για το αν είναι σωστή  χρονική στιγμή να χαλαρώσουν τα μέτρα και να ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας το πρωί στο MEGA.

«Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα».

Εκτίμηση ωστόσο, ότι άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων είναι κακός συνδυασμός. «Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», τόνισε ο ίδιος.

Σκουτέλης: «Ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε είναι η πιστή τήρηση των μέτρων»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Σκουτέλης, υπογραμμίζοντας πως το μόνο που προχωρά είναι ο εμβολιασμός.

«Ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε είναι η πιστή τήρηση των μέτρων στο μέγιστο βαθμό, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν τα τηρούμε», απάντησε σε σχετικό ερώτημα υποστηρίζοντας πως αν δεν εφαρμόζονταν κι αυτά τα μέτρα, ίσως να ήμασταν χειρότερα τα πράγματα. «Θα δούμε αύριο τι θα αποφασίσει η Επιτροπή, γιατί η υπομονή έχει φτάσει τα όρια για όλους».

Σαρήγιαννης: Αποκλιμάκωση μέτρων μόνο εφόσον εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα με τον σωστό τρόπο

Αντίθετος ακόμα και για την πιθανότητα συζήτησης «χαλάρωσης» των  μέτρων στην παρούσα φάση εμφανίστηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως τόνισε, θα είναι δυνατόν να συζητηθεί αποκλιμάκωση μέτρων στα μέσα Απριλίου και μόνο εφόσον εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα με τον σωστό τρόπο.

Αντίθετα, αυτή την στιγμή όπως εκτίμησε «δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» και τόνισε την ανάγκη για περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας και νέα επέκταση της τηλεργασίας σε μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων.

Ιωαννίδης: Πρέπει να γίνει άρση του lockdown

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης υποστήριξε πως έχει τις επιφυλάξεις του για το lockdown  και πως δεν μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα. Επιπλέον, υποστήριξε πως είναι θετικός στην άρση των μέτρων και το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου.

«Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο λόγος που υπήρχε συνωστισμός στα μαγαζιά, ή τις πλατείες, είναι ότι ο κόσμος ήταν πολύ συμπιεσμένος. Κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε τεράστια συνέπεια. Θα είχαμε αποφύγει αυτές τις συνθήκες αν είχαμε μια πιο ήπια αντιμετώπιση. Να αποφευχθεί το σκαμπανέβασμα που κλεινόμαστε μέσα μόνο τυπικά», συνέχισε στο ίδιο θέμα, σχολιάζοντας το γιατί σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού όταν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά.

Παράλληλα, υποστήριξε πως πλέον θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό ενώ δηλώνει υπέρ και του ανοίγματος των σχολείων.

Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν καφέ, εστιατόρια

Υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων τάχθηκε επίσης ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο ίδιος προτείνει να ανοίξουν αρχικά οι μικρές επιχειρήσεις, στη συνέχεια τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, όχι τα μεγάλα, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις χωρίς καν ραντεβού στις μικρές.

«Δε θα πηγαίνουμε σε σπίτι φίλων με 10 –  12 άτομα, δε θα πηγαίνουμε στην πλατεία 15 – 20 άτομα γύρω από ένα παγκάκι με κατεβασμένη τη μάσκα, θα πηγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, σε καφετέρια ή ταβέρνα, η Ελλάδα προσφέρεται δόξα τω Θεώ. Αν δεν πάω για ψάρεμα θα πάω στην πλατεία. Πού θα έχω πιθανότητα μεγαλύτερη να κολλήσω στην πλατεία ή στο ψάρεμα και στο κυνήγι; Θα υπάρξει και βαλβίδα εκτόνωσης των ανθρώπων με λιγότερες αντιδράσεις και καλύτερη τήρηση των μέτρων» ανέφερε.

«Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα, θέλουν δύο, πρώτα πρέπει να προσφέρεις και κάτι και μετά να ζητήσεις απ’ τον άλλο… Η υπευθυνότητα που ζητάμε λειτούργησε την προηγούμενη φορά, δεν λειτουργεί τώρα». Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε επίσης κάθετα αντίθετος με τη λογική SMS 3ωρου. «Ο μπουχτισμένος κόσμος θα ξεχυθεί στα μαγαζιά να ψωνίσει. Το πότε θα ανοίξουν τα λύκεια ή τα σχολεία γενικότερα, έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δεν αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για την κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων» σχολίασε μιλώντας στο ΣΚΑΪ

 

Ετικέτες

Documento Newsletter