Lockbit: Στα χέρια των Αρχών το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο κακόβουλων χάκερ

AP Photo/Kelvin Chan

Το μεγαλύτερο διεθνές εγκληματικό δίκτυο κυβερνοεπιθέσεων, η Lockbit, εξαρθρώθηκε σε διεθνή επιχείρηση από τις αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τους υπολογιστές και το κακόβουλο λογισμικό του δικτύου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το κακόβουλο λογισμικό LockBit έχει χρησιμοποιηθεί για να αποσπάσει περισσότερα από 120 εκατ. δολάρια από περισσότερα από 2.000 θύματα.

Η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Κρόνος», διοργανώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου από 10 χώρες. Οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις ηγετικών στελεχών της συμμορίας και ανέκτησαν τον έλεγχο του website τους, ενώ κατέβασαν και τουλάχιστον 22 Tor sites που σχετίζονται με τη Lockbit.

«Έχουμε χακάρει τους χάκερς, έχουμε πάρει τον έλεγχο της υποδομής τους, έχουμε κατασχέσει τον πηγαίο τους κώδικα και έχουμε αποκτήσει κλειδιά που θα βοηθήσουν τα θύματα να αποκρυπτογραφήσουν τα συστήματά τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της NCA, Γκρέιαμ Μπίγκαρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

Στον ιστότοπο της LockBit – όπου πωλούνται υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χάκερς να οργανώνουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να κρατούν δεδομένα μέχρι να καταβληθούν λύτρα – εμφανίστηκε ένα μήνυμα που ανέφερε ότι «βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των αρχών επιβολής του νόμου».

«Από σήμερα η LockBit είναι ουσιαστικά περιττή, η LockBit έχει κλειδωθεί» είπε ο Μπίγκαρ. Όπως αναφέρει η Washington Post, το κακόβουλο λογισμικό Lockbit ήταν υπεύθυνο για το 1/4 περίπου των επιθέσεων ransomware τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Secureworks.

Το 2022, η LockBit ζήτησε συγγνώμη, επειδή το κακόβουλο λογισμικό της χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει ένα παιδικό νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα πρόσφερε στο νοσοκομείο έναν κωδικό, για να ξεκλειδώσει τα συστήματά του και φέρεται να απαγόρευσε στους εγκληματίες να χρησιμοποιούν το λογισμικό της σε επιθέσεις «όπου η ζημιά στα αρχεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο».

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Κατασκοπευτικό λογισμικό στα κινητά τηλέφωνα μελών της επιτροπής Άμυνας

Ετικέτες