Λίζα Τσαλίκη: Τέχνη, σεξ και πολιτική

Λίζα Τσαλίκη: Τέχνη, σεξ και πολιτική

Πώς τα Μέσα του εξωτερικού χειρίζονται θέματα που σχετίζονται με τον εγκλεισμό μας

Η πανδηµία του κορονοϊού έχει δηµιουργήσει τη δική της αρθρογραφία· µια από τις αγαπηµένες µου ασχολίες αυτό τον καιρό είναι να βλέπω τι γράφεται στα διεθνή Μέσα γι’ αυτή. Αφήνοντας κατά µέρος τις ιατρικές αναλύσεις και αυτές για τις οικονοµικές επιπτώσεις της Covid-19, παρατηρώ ότι µεγάλο κοµµάτι της επικαιρότητας αφορά πολλές και διαφορετικές συµβουλές για το πώς να την αντιµετωπίσουµε.

Για παράδειγµα οι «New York Times»1 δίνουν ψυχολογικές συµβουλές για το πώς να κατευνάσουµε την ανησυχία που µας προκαλεί η πανδηµία δίνοντας δέκα πρακτικά βήµατα. Ανάµεσα σε αυτά προτείνεται να ενηµερωνόµαστε καλά, καθώς η έλλειψη ενηµέρωσης δηµιουργεί στρες και ανησυχία, χωρίς να το παρακάνουµε, διότι η υπερπληροφόρηση µπορεί να προκαλέσει µεγαλύτερο στρες. Να βάλουµε την πανδηµία στη σωστή προοπτική σκεφτόµενοι ότι και άλλοι βρίσκονται στην ίδια ίσως και χειρότερη θέση από µας και ζυγίζοντας τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουµε και να αποφεύγουµε επικριτικά σχόλια «δείχνοντας» πιθανούς φταίχτες για την εξάπλωση του ιού. Επίσης να µένουµε σε επαφή µε τους αγαπηµένους µας, οικογένεια και φίλους, γιατί όλοι µας χρειαζόµαστε την ανθρώπινη επαφή µέσα στην πανδηµία. Το Atlantic δίνει2 την δική του οπτική για το πως μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αυτήν την εποχή.

Σε διαφορετικό πλαίσιο, η UNICEF3 τονίζει την ανάγκη να φιλτράρουµε τις πληροφορίες που βρίσκουµε στο διαδίκτυο σχετικά µε τον κορονοϊό διότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση για το πώς εξαπλώνεται ή το πώς να µείνουµε ασφαλείς. Σε σχετικό επεξηγηµατικό άρθρο προσφέρονται συµβουλές σχετικά µε το πώς να µειώσουµε τον κίνδυνο λοίµωξης, µε το αν είναι ασφαλές να θηλάζουν οι νέες µητέρες, ενώ συµπεριλαµβάνονται και κάποια dos and don’ts αναφορικά µε το πώς να µιλήσουµε για τον ιό στα παιδιά µας και στους φίλους. Συµβουλεύει, για παράδειγµα, να µιλάµε για τον ιό χωρίς να συνδέουµε την εξάπλωσή του µε τοποθεσίες ή εθνοτικές/φυλετικές οµάδες (δίχως δηλαδή να κατασκευάζουµε αποδιοποµπαίους τράγους). Με τον ίδιο τρόπο η UNICEF µας αποτρέπει από το να λέµε πως κάποιοι «µεταδίδουν» τον ιό ή «µολύνουν» άλλους, γιατί µε αυτό τον τρόπο αποδίδουµε σκοπιµότητα και επιρρίπτουµε ευθύνες σε συγκεκριµένα άτοµα (ή κοινωνικές οµάδες).

To know us better διαδικτυακά

Το «Wired»4 προχωρά µε τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά µε τα φαγώσιµα και τα αναλώσιµα που (πιθανόν) να µας χρειαστούν, τονίζοντας ποια είναι αυτά που «σίγουρα δεν θα µας χρειαστούν» – ανάµεσα σε αυτά περιλαµβάνονται οι αδιανόητες ποσότητες χαρτιού τουαλέτας. Το περιοδικό προτρέπει τους γονείς να ψάξουν βαθιά µέσα στα ντουλάπια τους για χαρτί περιτυλίγµατος, χαρτονένια κουτιά κ.ά. προκειµένου να κάνουν χάρτινες κατασκευές µε τα παιδιά τους και προτείνει µια σειρά από παιχνίδια τύπου Lego (STEM toys) για κατασκευές.

Οι «Irish Times»5 από την άλλη αντιπροτείνουν τον «βαθύ καθαρισµό» του σπιτιού και µια σειρά από βελτιώσεις σπιτιού για να περάσει κανείς δηµιουργικά τον χρόνο του εγκλεισµού. Ταυτόχρονα µαζί µε µια σειρά από συµβουλές µαγειρικής δίνουν και µια λίστα µε τις καλύτερες 101 ταινίες για να δει κανείς στο Netflix αυτή την περίοδο. Μάλιστα προτείνουν και ψηφιακή κοινωνικοποίηση (virtual socializing) καθώς βλέπουµε τις ταινίες µέσα από το #CovideoParty. Η ιδέα είναι να επιλέξει ο κόσµος µεταξύ τεσσάρων ταινιών στο Netflix µέσω Twitter poll. Μόλις αποφασιστεί η ταινία που προτιµούν οι περισσότεροι, η κοινότητα #CovideoParty παρακολουθεί την ταινία το ίδιο βράδυ τουιτάροντας ενόσω τη βλέπει.

Ερωτικές πρακτικές και πολιτική αντιπαράθεση

Καθώς πολλοί από µας αναρωτιούνται πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός για τη σεξουαλική µας ζωή, στον «Guardian»6 τρεις ειδικοί δίνουν τη δική τους γνώµη για το σεξ την εποχή της Covid-19, επιβεβαιώνοντας ότι ο ιός δεν µεταδίδεται µε το σεξ – είτε κολπικό είτε πρωκτικό. Μεταδίδεται όµως µε το σάλιο και γι’ αυτό τον λόγο µπορεί να µεταδοθεί τόσο µέσα από το φιλί όσο και µέσω πρωκτολειχίας. Σε περίπτωση µόνιµης σχέσης, λένε οι τρεις ειδικοί, εφόσον δεν νοσεί κανείς στη σχέση το σεξ αποτελεί εξαιρετική ψυχαγωγία και τρόπο αντιµετώπισης του στρες του εγκλεισµού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, µιας και οι σχέσεις µε καινούργιους ερωτικούς συντρόφους είναι πρακτικά αδύνατες, άλλες µορφές ερωτισµού (sexting, βιντεοκλήσεις, αυτοερωτισµός, erotica) αποτελούν δηµοφιλείς πρακτικές.

Ο «Guardian» ενηµερώνει επίσης για µια σειρά πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που θα µπορούσαν να ενδιαφέρουν τα ακροατήρια διεθνώς, όπως για παράδειγµα το live streaming παραστάσεων και θεατρικών έργων από την καλλιτεχνική σκηνή του Λονδίνου αλλά και της Βρετανίας γενικότερα. Μια µορφή δηµοφιλούς θεατρικής παράστασης ας πούµε έγινε διαθέσιµη στο ευρύ κοινό µέσα από το Mercury Theatre στο Κόλτσεστερ. Πρόκειται για τη «Σταχτοπούτα», την οποία το κοινό µπορούσε να παρακολουθήσει µέσω live streaming το Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα. Η αγγλική παντοµίµα αποτελεί ιδιαίτερα δηµοφιλή διασκέδαση για οικογενειακά ακροατήρια την περίοδο των Χριστουγέννων η οποία στη νέα συνθήκη που έχει επιβάλει ο κορονοϊός έγινε διαθέσιµη και το Πάσχα. Καθώς πρόκειται για συµµετοχική µορφή ψυχαγωγίας κατά την οποία το κοινό τραγουδά µαζί µε τους συντελεστές και µετέχει στη διαδικασία, η παραγωγή φρόντισε για τη διεύρυνση της συµµετοχής εν µέσω εγκλεισµού: οι θεατές καλούνταν να στείλουν τα tweets τους, να σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν τα εισιτήριά τους και να µοιραστούν τα έργα τους µε άλλους θεατές στο #MagicToDo. Στην ίδια λογική οι συντελεστές της παράστασης «Rapunzel» έκαναν διαθέσιµη την παντοµίµα στο ευρύ κοινό. Το έργο έχει γυριστεί από το σπίτι του κάθε συντελεστή και προβάλλεται σε δεκάλεπτα επεισόδια.

Κλείνοντας κάνω µια σύντοµη αναφορά σε κάθε είδους συµβουλές οµορφιάς που απλόχερα κυκλοφορούν την εποχή της πανδηµίας, είτε πρόκειται για τα δέκα beauty tips του εγκλεισµού του «Guardian»7 είτε για το tutorial της Τζέσικα Αλµπα8 στον καλλωπισµό του προσώπου και στο πώς να αποκτήσει κανείς smoky eyes µέσα σε 15 λεπτά. Και αν όλα αυτά µας φαίνονται πολύ επιφανειακά, αν ρίξουµε µια µατιά στο σχετικό άρθρο του Atlantic9, θα δούµε ότι η πανδηµία –και ο τρόπος αντιµετώπισής της µε τον εγκλεισµό– φέρνει στο προσκήνιο πολιτική αντιπαράθεση ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι ∆ηµοκρατικοί και οι Ρεπουµπλικάνοι φαίνονται να αντιµετωπίζουν τον ιό εντελώς διαφορετικά.

H Λίζα Τσαλίκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

https://www.nytimes.com/2020/03/18/smarter-living/coronavirus-anxiety-tips.html

2 https://www.theatlantic.com/newsletters/archive/2020/04/finding-happiness-during-a-pandemic/609778/

3 https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know

4 https://www.wired.com/story/covid-19-gear-supplies-guide/

5 https://www.irishtimes.com/news/health/coronavirus-your-12-step-guide-to-passing-the-time-in-quarantine-1.4207993

6 https://www.theguardian.com/us-news/2020/apr/05/can-i-have-sex-a-guide-to-intimacy-during-the-coronavirus-outbreak

7 https://www.theguardian.com/fashion/2020/apr/11/top-10-lockdown-beauty-tips-sali-hughes

8 https://www.vogue.com/article/jessica-alba-makeup-tutorial-smoky-eye#intcid=recommendations_vogue-bottom-recirc-similar_7ade7c8e-a945-4fe3-bc87-

9 www.theatlantic.com/newsletters/archive/2020/04/finding-happiness-during-a-pandemic/609778/

Documento Newsletter