Οι ηγέτες που συνεδρίασαν σήμερα Παρασκευή, στο Παρίσι στο πλαίσιο της στηΔιεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη προειδοποίησαν με κυρώσεις τα πρόσωπα τα οποία, στο εσωτερικό της χώρας ή εκτός αυτής, ενδεχομένως «προσπαθήσουν να εμποδίσουν, να αμφισβητήσουν ή να χειραγωγήσουν» τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διάσκεψης.
Ζητούν επιπλέον «αξιόπιστες» προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές, που θα είναι και οι πρώτες εκλογές στην ιστορία της χώρας, «δίκαιες», «χωρίς αποκλεισμούς».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλα τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη να συμβάλουν στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη χώρα έπειτα από δέκα χρόνια χάους.
Μάλιστα, κατά την διάρκεια της παρέμβασής του από απόσταση στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι τόνισε:
«Οι ατομικές φιλοδοξίες δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο στην ειρηνική μετάβαση στη Λιβύη. Καλώ όλες τις λιβυκές πλευρές να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από την διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, εστίασε στο γεγονός ότι η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να αποσύρουν από τη Λιβύη «χωρίς καθυστέρηση» τους μισθοφόρους τους, η παρουσία των οποίων «απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής».
«Έγινε πράγματι ένα πρώτο βήμα με τη χθεσινή ανακοίνωση για αποχώρηση 300 μισθοφόρων» που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, υπογράμμισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει επίσης να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η παρουσία των οποίων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», συμπλήρωσε.
Η Τουρκία έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λιβύη, αλλά η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει μια αμοιβαία απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.
«Υπάρχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις στην τουρκική πλευρά αλλά η ρωσική πλευρά αναγνώρισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με αμοιβαίο τρόπο» δήλωσε η Μέρκελ.
«Οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι προετοιμασίες για τις εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος, το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό».