Λιβύη: Οι προεδρικές εκλογές αναβάλλονται, ο εμφύλιος επιστρέφει;

Αναβλήθηκαν οι λιβυκές προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή 24/12 έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του λιβυκού κοινοβουλίου που θεωρεί την διεξαγωγή τους «αδύνατη» ενώ δεν έχει οριστεί εκ νέου ημερομηνία.

Η αναβολή των εκλογών αποτελεί ένα αναμενόμενο μεν ισχυρό δε πλήγμα για την διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα που θεωρητικά θα έδινε τέλος στον δεκαετή εμφύλιο που μαστίζει την βορειοαφρικανική χώρα.

Επίσης, σε γράμμα της η αρμόδια κοινοβουλευτική ζητάει από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να «ξεκινήσει ξανά η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης» ενώ τον καλεί να αναλάβει τα καθήκοντα του, τα οποία είχε εγκαταλείψει για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Οι δυσκολίες των εκλογών

Σε γενικές γραμμές ο δρόμος προς την εκλογική διαδικασία έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις από νομικά ζητήματα έως ένοπλες αντιπαραθέσεις, αφού συχνά πυκνά ξεσπούν οι ένοπλες ομάδες δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί ενώ στην χώρα παραμένουν χιλιάδες μισθοφόροι και ξένοι μαχητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη (21/12) ένοπλοι αγνώστου ταυτότητας αναπτύχθηκαν στους δρόμους της Λιβύης και φαίνεται πως αυτό το συμβάν ήταν η οριστική ταφόπλακα για την διεξαγωγή των εκλογών.

Άλλωστε, η φημολογία για την αναβολή της διαδικασίας ήταν έντονη τις τελευταίες ημέρες και οι πληροφορίες που ερχόντουσαν από την Λιβύη συνέκλιναν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ποιοι ήταν οι υποψήφιοι των εκλογών

Οι βασικοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο ισχυρός άνδρας και στρατάρχης στην ανατολική Λιβύη Χαλίφα Χάφταρ και ο νυν πρωθυπουργός και πρώην επιχειρηματίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Εντωμεταξύ, δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν χθες (Τρίτη 21/12) την Βεγγάζη και είχαν συνάντηση με τον Χαλίφα Χάφταρ. Οι δύο υποψήφιοι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών με απώτερο στόχο την σταθεροποίηση της κατάστασης και την ομαλή πολιτική μετάβαση.

Ταυτόχρονα, αμφίβολο παραμένει το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Μάρτιο, καθώς το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη απέσυρε την εμπιστοσύνη του από τον Σεπτέμβριο ενώ η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι η εντολή της μεταβατικής κυβέρνησης λήγει την Παρασκευή.

Δέκα χρόνια πολέμου

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011 όταν ανετράπη ο Μουαμάρ Καντάφι έπειτα από επέμβαση του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια η χώρα διαιρέθηκε ανάμεσα στην δυτική (GNA) και ανατολική Λιβύη (LNA), βρισκόμενη παράλληλα στη μέγγενη του εμφυλίου πολέμου.

Τον Απρίλιο του 2019 ο στρατός του LNA υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έφτασε έως τα περίχωρα της Τρίπολης πρωτεύουσας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του GNA, όπου απωθήθηκε από τις δυνάμεις του GNA και μισθοφόρους και οπλισμό που παραχώρησε η Τουρκία.

Έκτοτε αποφασίστηκε εκεχειρία τον Οκτώβριο του 2020 που οδήγησε στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Η αναβολή των τελευταίων ίσως αναζωπυρώσει την δεκαετή σύγκρουση αφού η πολιτική λύση βρίσκεται πλέον στον «πάγο».

Ετικέτες