Τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας με αφορμή την «εισβολή», όπως χαρακτηρίστηκε από την Ουάσινγκτον, στα «κρατίδια» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος παράλληλα, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό και τη στάση που θα τηρήσει στο εξής η Ουάσινγκτον.
«Για όνομα του Θεού ποιος νομίζει ο Πούτιν πως του δίνει δικαίωμα να ανακηρύττει αυτές τις αυτοαποκαλούμενες χώρες;» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όπως τόνισε «Είναι το ξεκίνημα μιας Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» και συνέχισε λέγοντας ότι «αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις κυρώσεις».
Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Ρωσία κατέλαβε δύο περιοχές της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η Ουάσινγκτον είναι αμυντικά, καθώς η Ρωσία πιστεύεται ότι θα κλιμακώσει τη δράση της και στρατιωτικά το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικά, οι κυρώσεις, μεταξύ άλλων, θα αφορούν και στο χρέος καθώς όπως ανέφερε θα εφαρμοστούν κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας «Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση για τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση».
«Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Μάλιστα όπως τόνισε θα συνεργαστεί με την Γερμανία στο πάγωμα του αγωγού ώστε να μην μην συνεχίσει ο Nordstream2 ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των Βαλτικών κρατών με αμερικανικά στρατεύματα, γεγονός που αφορά αμυντικές κινήσεις καθώς όπως ανέφερε «Θα υπερασπιστούμε το έδαφος του ΝΑΤΟ», και συνέχισε «Υπάρχουν 150.000 ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία. Στρατεύματα υπάρχουν και στην Λευκορωσία καθώς επίσης και ναυτικές μονάδες.»
Επίσης ανέφερε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μία «διεστραμμένη» αντίληψη για την ιστορία. «Απείλησε με πόλεμο εκτός εάν οι ακραίες απαιτήσεις του ικανοποιηθούν. Δεν υπάρχει ερώτημα για το αν η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος.»
Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια θα χτυπήσουν τους Αμερικανούς πολίτες, δηλώνοντας ότι η «υπεράσπιση της ελευθερίας έχει κόστος».
Ο Λευκός Οίκος κάνει πλέον λόγο για «εισβολή»
Ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την Τρίτη την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία ως «εισβολή», αναφέρει το Associated Press. Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν εισχωρήσει σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δίστασε να την αποκαλέσει εισβολή.
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ήταν απρόθυμος να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή», άλλαξε τη θέση του μετά από την πίεση από την Ουκρανία και τους συμμάχους όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέβαλε κυρώσεις οικονομικές σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου μετά την αναγνώριση της κίνησης της Ρωσίας ως εισβολής. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση ήταν αρχικά διστακτική στο να αποκαλέσει την ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας «εισβολή» επειδή ο Λευκός Οίκος ήθελε να δει τι θα έκανε στην πραγματικότητα η Ρωσία. Μετά την αξιολόγηση των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων, κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για νέα εισβολή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Φάινερ, κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Είπε ότι η λέξη “τελευταία” ήταν σημαντική.
Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να αρχίσει να αναφέρεται στις ενέργειες της Ρωσίας ως «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας ώστε να μιλήσει για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.
Για εβδομάδες, οι δυτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια εισβολή, καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει περίπου 190.000 στρατιώτες σε τρεις πλευρές της γειτονικής Ουκρανίας.
Προειδοποίησαν ότι μια επίθεση θα προκαλούσε τεράστιο απολογισμό σε θύματα, ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη και οικονομικό χάος σε όλο τον κόσμο και υποσχέθηκαν γρήγορες και αυστηρές κυρώσεις εάν οι απειλές πραγματοποιηθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έρχονται.
Οι ΗΠΑ στέλνουν 12 ελικόπτερα από την Ελλάδα στην Πολωνία
Στον απόηχο του διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά 12 αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64 Apache από την Ελλάδα προς την Πολωνία.