Σκάνδαλο υποκλοπών: «Καρφιά» και στη συνέντευξη Τύπου της Pega – «Οι αποκαλύψεις του Documento δεν ήταν οι πρώτες» (Video)

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Καρφιά» και στη συνέντευξη Τύπου της Pega – «Οι αποκαλύψεις του Documento δεν ήταν οι πρώτες» (Video)

Σαφείς αιχμές για την ολιγωρία των ελληνικών αρχών για τη διερεύνηση των καταγγελιών για το σκάνδαλο υποκλοπών άφησε η Σόφι ιντ Βελντ κατά την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από την επίσκεψη των μελών της επιτροπής PEGA στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: «Καταπέλτης» η έκθεση της PEGA για την Ελλάδα και το παρακράτος Μητσοτάκη

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Ολλανδή ευρωβουλευτής, εκτός των άλλων, έπειτα από σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην αποκάλυψη – βόμβα του Documento για τη λίστα Μητσοτάκη τονίζοντας πως δεν είναι οι πρώτες αποκαλύψεις επί του θέματος και οι αρχές θα μπορούσαν να έχουν δείξει ελαφρώς καλύτερα… αντανακλαστικά για την έρευνα.

Δείτε επίσης: Ποιους και γιατί άκουγε το σύστημα Μητσοτάκη

«Οι αποκαλύψεις του Documento δεν ήταν οι πρώτες αποκαλύψεις. Αυτό συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό. Υπήρξαν καταγγελίες τον τελευταίο χρόνο. Επομένως, νομίζω ότι οι αρχές θα μπορούσαν να έχουν δείξει μια ελαφρώς μεγαλύτερη αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την έρευνα. Το ελπίζω τώρα. Γίνεται έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα. Ελπίζω να γίνει γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, η  Σοφι ιντ Βελντ, σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο, αναφερόμενη γενικά στις υποκλοπές, υπογράμμισε ότι τα κακόβουλα λογισμικά θίγουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και υπονομεύουν τις εκλογικές διαδικασίες ενώ ταυτόχρονα καταλόγισε ολιγωρία στις εκάστοτε εθνικές αρχές.

Επισήμανε, ευθύς εξ αρχής πως όλες οι κυβερνήσεις, στις χώρες που έχουν αποδειχτεί πως γίνονται παρακολουθήσεις, παραθέτουν ως δικαιολογία τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι κυβερνήσεις αρνούνται να συνεργαστούν.

Εν συνεχεία, κάλεσε τη Europol να επέμβει στα κράτη – μέλη που έχει εντοπιστεί χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως η έρευνα θα συνεχιστεί.

«Σε πολλές περιπτώσεις βασιζόμαστε σε πηγές άλλες από τις πληροφορίες των κυβερνήσεων. Απλά επειδή οι κυβερνήσεις αρνούνται να τις μοιραστούν. Όσον αφορά την Ελλάδα, νομίζω ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι αρχές». Όπως είπε το πρώτο είναι η άρση της εμπιστευτικότητας (σ.σ. απορρήτου) και εν συνεχεία αναφερόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Θα μπορούσε να ρίξει φως σε αυτό το θέμα».

Εν συνεχεία ανέφερε πως η έρευνα θα συνεχιστεί για 4 έως 7 μήνες.

Για τις αποκαλύψεις του Documento

Σε σχετική ερώτηση για τις αποκαλύψεις του Documento την περασμένη Κυριακή με τη λίστα Μητσοτάκη, απάντησε: «Οι αποκαλύψεις του Documento δεν ήταν οι πρώτες αποκαλύψεις. Αυτό συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό. Υπήρξαν καταγγελίες τον τελευταίο χρόνο. Επομένως, νομίζω ότι οι αρχές θα μπορούσαν να έχουν δείξει μια ελαφρώς μεγαλύτερη αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την έρευνα. Το ελπίζω τώρα. Γίνεται έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα. Ελπίζω να γίνει γρήγορα».

Η ερώτηση της ΕφΣυν

Απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Ψαρά για την Εφημερίδα των Συντακτών, για το κατά θεωρούν πιθανό η κυβέρνηση είναι πίσω από τις υποκλοπές, αλλά και πόσο κοντά ήταν το σύστημα αυτό στον Έλληνα πρωθυπουργό, η Σοφί Ιν’τ Βελτ απάντησε: «Ξέρουμε ότι τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης πωλούνται κυρίως σε κυβερνήσεις. Και σε ιδιώτες, αλλά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ πλούσιοι, δισεκατομμυριούχοι. Ποιος θα είχε αυτό το κίνητρο να δώσει αυτά τα χρήματα; Κι έπειτα από τη λίστα των ατόμων που παρακολουθούνταν, καταλαβαίνουμε ότι ήταν κυρίως πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ποιος θα είχε τα χρήματα και θα τα διέθετε για την παρακολούθηση αυτών των ατόμων;»

Και ανέφερε: «Κι έπειτα ξέρουμε ότι κάποια από τα πρόσωπα ήταν ήδη υπό παρακολούθηση της ΕΥΠ. Είναι σύμπτωση;».

Εξήγησε δε ότι τα μέλη της επιτροπής, για να μπορέσουν να έχουν «smoking gun» (σ.σ.«καπνισμένο όπλο» – να βρουν απαντήσεις), θα πρέπει να τους δοθεί πρόσβαση σε χαρακτηρισμένα ως απόρρητα έγγραφα.

Χαρακτήρισε ως μη πειστικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το Predator χρησιμοποιούσαν ιδιώτες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter