Ουκρανία: Αμετάβλητη η κατάσταση στα πολεμικά πεδία – Υπό πολιορκία η Μαριούπολη, εγκλωβισμένοι οι άμαχοι

Ουκρανία: Αμετάβλητη η κατάσταση στα πολεμικά πεδία – Υπό πολιορκία η Μαριούπολη, εγκλωβισμένοι οι άμαχοι

Μαίνονται για ενδέκατη ημέρα οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα της Ουκρανίας.

Χωρίς αποτέλεσμα και η δεύτερη συμφωνία απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη. Ο Πούτιν κατηγόρησε ευθέως τις ουκρανικές αρχές ότι εμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης, ενώ αυτές απαντούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα δε σέβονται την εκεχειρία.

22.50: Πολωνία: Πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο απόψε στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.

«Είναι ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους λόγω του πολέμου» από τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πολωνική υπηρεσία.

«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι που άκουσαν τους συνοριοφύλακες να τους λένε μόλις πέρασαν τα σύνορα: “Είστε ασφαλείς”».

21.45: Νέο ρωσικό πογκρόμ κατά μη ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης – Έκλεισε το BBC

20.30: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα πεδία των μαχών

20.15: Διευρύνεται η λίστα των εταιρειών που διακόπτουν κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία

Η εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express Co ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει κάθε δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Μια παρόμοια απόφαση έλαβαν νωρίτερα οι κολοσσοί του τομέα, Visa και Mastercard, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης και ο γαλλικός όμιλος Danone ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό του ότι αναστέλλει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και ότι το ένα από τα δύο εργοστάσιά του στην Ουκρανία έκλεισε, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτήν.

19.21: Ουκρανία: Εκτός ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η Ρωσία και η Λευκορωσία 

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

18.41: O Πούτιν κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές για αθέτηση της συμφωνίας για τους άμαχους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν “επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα”, προσθέτοντας ότι “Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων” το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

17.20: Χιλιάδες συλλήψεις αντιπολεμικών διαδηλωτών στη Ρωσία

Η αστυνομία στη Ρωσία συνέλαβε σήμερα περίπου 3.500 διαδηλωτές σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν σε ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 1.500 διαδηλωτών στη Μόσχα και 750 στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο των Εσωτερικών.

16.40:  «Κράτος-τρομοκράτης» η Ρωσία κατά την Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News.

«Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία ως ένα κράτος τρομοκράτη», είπε η Μαρκάροβα.

Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά όπλα και άλλα οπλικά συστήματα.

15.44: Νέα διακοπή της επιχείρησης απομάκρυνσης των αμάχων στην Μαριούπολη

«Διεκόπη» και πάλι η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης, ανακοίνωσε πριν λίγο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

14.40: Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Μόλις ενημερώθηκα για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Βινίτσια», μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 370.000 κατοίκων, είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοκλήση στο Telegram.

«Το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι αρχές δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο αεροδρόμιο που προκλήθηκαν από τα πλήγματα.

12.40: Zελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στις 12:30 ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

“Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου”, είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

10.35: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00» , ανάφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες.

Χθες Σάββατο μια αντίστοιχη προσπάθεια χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί λόγω των παραβιάσεων της εκεχειρίας, για τις οποίες Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν.

Η Μαριούπολη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες έχει περίπου 450.000 κατοίκους, είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες Σάββατο ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και τις 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

10.00: Iατρικές υποδομές έχουν γίνει στόχος επιθέσεων, καταγγέλλει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει “αρκετές” επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί, πρόσθεσε ο Τέντρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

“Οι επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας ή εργαζομένων παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, κατήγγειλε ο ίδιος.

Στη σύντομη ανάρτησή του ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στη Ρωσία.

 

09.20: Υφυπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ: 100.000 εθελοντές είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το Κίεβο

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπιστούν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

07.50: Εντείνονται οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων σε βορειοανατολικό τομέα

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.

«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αξιωματούχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

05.40: Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε χθες ότι από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου στην περιφέρεια της Χαρκίβ έχουν σκοτωθεί 194 άνθρωποι, ανάμεσά τους 126 άμαχοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

00.15: Ντνίπρο: Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ένα τρένο για να φύγουν προς τα δυτικά

Πρώτα η αναμονή, μετά οχλαγωγία, αποχαιρετισμοί: χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει το Ντνίπρο «το επόμενο Χαρκίβ», η πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου.

Εκτός από τους κατοίκους του Ντνίπρο, υπάρχουν πολλοί από το Χαρκίβ και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Καθώς οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.

Οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, από 18 έως 60 ετών, δεν επιτρέπεται να φύγουν, όμως πολλοί πηγαίνουν για να αποχαιρετίσουν τις μητέρες, τις συζύγους και τα παιδιά τους. Οικογένειες που δεν ξέρουν πότε και πού θα ξαναϊδωθούν μοιράζονται ένα ζεστό τσάι μέσα στο κρύο, ενώ πέφτουν χοντρές νιφάδες χιονιού.

«Στέλνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας στο Λβιβ, ίσως και μακρύτερα κι εμείς μένουμε εδώ. Προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί, όμως η κατάσταση είναι φρικτή», είπε ο Αντρέι Κιριτσένκο, 40 ετών, οικοδόμος από το Χαρκίβ.

Το προσωπικό του σταθμού δηλώνει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την άφιξη των τρένων, ούτε για τον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ελπίζουν να πάνε στο Λβιβ.

Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, ούτε πού πηγαίνουν τα τρένα, είπε ένας εθελοντής. «Μπορεί στο Λβιβ, μπορεί στο Ούζχοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία. Ξέρουμε μόνο ότι πηγαίνουν δυτικά».

«Δεν μ’ ενδιαφέρει πού θα βρεθεί η οικογένειά μου, αρκεί να είναι μακριά από το Χαρκίβ», δηλώνει ο Νικόλα Κιριτσένκοϊ, 44 ετών, οδηγός, που σκοπεύει να επιστρέψει στην πόλη του όταν οι δικοί του επιβιβαστούν στο τρένο. Οι ηλικιωμένοι γονείς του δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και έμειναν στο Χαρκίβ. «Παντού υπάρχουν ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί. Μείναμε σχεδόν για μία εβδομάδα στο υπόγειο και νόμιζα ότι θα σταματούσε, όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν», πρόσθεσε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα στήσει έναν ειδικό φράχτη για να προστατευθεί το πλήθος. Ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ κάλεσε τους άνδρες που συνωστίζονται για να αποχαιρετίσουν τις οικογένειές τους να μην πλησιάζουν τις αποβάθρες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία και άλλοι τόσοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

23.30: Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί η Μαριούπολη

Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, η ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και τους συμμάχους του επειδή η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεταν προσωπικό σε αυτό το λιμάνι των 450.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμη ομάδες τους εκεί, αλλά είναι μπλοκαρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες.

Έπειτα από πολυήμερο βομβαρδισμό, η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη και τη γειτονική Βολνοβάχα, που επίσης πολιορκείται. Όμως στη συνέχεια οι Ουκρανοί ανέβαλαν την εκκένωση, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται από τους Ρώσους, κάτι που οι τελευταίοι διέψευσαν.

«Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη», είπε ο Λιγκοζάτ, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη», επέμεινε.

22.00: O Ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλαση του.

Kαταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά της χώρας: από το βορρά, όπου η πολιορκία στο Κίεβο και το Χάρκοβο εντείνεται, ως το νότο, και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Η εκεχειρία στην Μαριούπολη δεν τηρήθηκε, οι κάτοικοι δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη από ασφαλείς διαδρόμους κι επέστρεψαν στα καταφύγια. Οι ρωσικές δυνάμεις πλέον απειλούν και την Οδησσό, τη μόνη άλλη διέξοδο της Ουκρανίας στη θάλασσα, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά στη Μόσχα σε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης.

19.00: Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε την επίθεση στη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

18.40: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρική κλινική έξω από το Κίεβο

Ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο μιας ψυχιατρικής κλινικής στην πόλη Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται μέσα 670 άτομα, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεκσέι Κουλέμπα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν ξέρουμε πώς να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε ο Κουλέμπα. «Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», είπε.

«Πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κατάκοιτοι για χρόνια».

18.25: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από την ανατολική Ευρώπη να του στείλει αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με Αμερικανούς γερουσιαστές.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα.

«Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», πρόσθεσε ο Σούμερ στην ανακοίνωσή του.

18.00: Ιταλία: H Rai διακόπτει, τις ανταποκρίσεις από τη Ρωσία

Η ιταλική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai αποφάσισε να ζητήσει από τους ανταποκριτές της στη Ρωσία να σταματήσουν, στη φάση αυτή, την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αιτία της απόφασης αυτής, όπως αναφέρεται, είναι ο νέος ελευθεροκτόνος νόμος περί λογοκρισίας που ενέκρινε το καθεστώς του Βλαδίμιρ Πούτιν και ο οποίος προβλέπει και τη φυλάκιση των δημοσιογράφων.

Η Rai υπογραμμίζει ότι η δημοσιογραφική εργασία απαιτεί πλήρη ελευθερία και προσθέτει ότι, στο εξής, θα καλύπτει τις εξελίξεις στη Ρωσία από τις γειτονικές χώρες και από την Ιταλία, με τη βοήθεια των διεθνών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης.

16.50: Ερυθρός Σταυρός: Σπαρακτική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε σήμερα το μεσημέρι «σπαρακτική» την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων διεκόπη, καλώντας τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία, είτε υπάρχουν και λειτουργούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι.

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση”, δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», πρόσθεσε η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου μια κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, η απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης, ενός στρατηγικού ουκρανικού λιμανιού που περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, διεκόπη λόγω πολλαπλών ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης νωρίτερα.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

«Είτε λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι τις επόμενες ημέρες, τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», είπε.

«Οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε επίσης.

Ως ουδέτερος και αμερόληπτος ανθρωπιστικός διαμεσολαβητής, η ΔΕΕΣ δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης αμάχων «όταν τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία και οι όροι της είναι αυστηρά ανθρωπιστικοί».

Η κατάληψη της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα επιτρέψει τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

 

16.00: Πούτιν: Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”.

Συμπλήρωσε πως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν, συμπολεμιστές.

Είπε ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία από τον ρωσικό στρατό. Για πέντε ώρες σήμερα Σάββατο άνοιξε δίοδος διαφυγής για χιλιάδες αμάχους σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα. Ωστόσο ο δήμος Μαριούπολης κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι δεν διέκοψαν τους βομβαρδισμούς.

14.40: Η Μόσχα κατηγορεί Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι μπλοκάρουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η δημοτική αρχή της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν τηρεί εξ ολοκλήρου την κατάπαυση του πυρός και ουκρανικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν προς τη Μαριούπολη.

13.34: Ο δήμος Μαριούπολης κάλεσε τους πολίτες να επιστρέψουν στα καταφύγια

Η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, μιας πόλης – λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, σταμάτησε λόγω πολυάριθμων ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε σήμερα το δημαρχείο.

Η απομάκρυνση αμάχων, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί, «αναβάλλεται για λόγους ασφαλείας», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της», ανέφερε η δημοτική αρχή σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».

«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.

Το πρωί, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάκα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

13.15: Μειώθηκαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Ο ρυθμός των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και των ρωσικών πυρών πυροβολικού στην Ουκρανία μειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πιστεύεται ότι προελαύνουν στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σε νέα τους ενημέρωση.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο στις βασικές πόλεις Χάρκιβ, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter νωρίς σήμερα. «Υπήρξαν αναφορές για οδομαχίες στην πόλη Σούμι. Είναι πολύ πιθανό και οι τέσσερις πόλεις να είναι περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προελαύνουν προς το νότιο λιμάνι της πόλης Μικολάιβ και υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ορισμένες δυνάμεις να επιχειρήσουν να παρακάμψουν την πόλη για να δώσουν προτεραιότητα στην προέλασή τους προς την Οδησσό.

12.10: Δήμαρος Μαριούπολης: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν την κατάπαυση πυρός

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

“Διαπραγματευόμαστε με τη ρωσική πλευρά για να επιβεβαιώσουμε την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλου του δρόμου”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι σχέδια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, από τους οποίους θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα οι αλλοδαποί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

11.40: Ουκρανός υπουργός Αμυνας: 66.000 Ουκρανοί επέστρεψαν για να πολεμήσουν τους Ρώσους

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι 66.224 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό στη χώρα τους για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή.

 

10.55: Ανεστάλη η συμμετοχή Ρωσίας και Λευκορωσίας στο Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS) στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εργασίες του Συμβουλίου.

«Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην απάντηση της ΕΕ και άλλων χωρών με αντίστοιχες απόψεις στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια», επεσήμανε σήμερα η ΕΕ.

«Η ΕΕ συμφωνεί με τα άλλα μέλη του CBSS (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία) ότι η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καταστεί και πάλι εφικτή η συνεργασία μαζί τους βάσει του σεβασμού για τις θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

10.05: Διάρκειας 5 ωρών η κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

9.00: Ρωσία: Ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα

Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

Φον ντερ Λάιεν – Μπλίνκεν: Αυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει

“Aυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει”, ανέφερε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες και τόνισε την ετοιμότητα για λήψη επιπλέον μέτρων εάν «ο Πούτιν δεν σταματήσει».

«Χάρη σε αυτόν τον συντονισμό (μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ), σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μαζί σε χρόνο ρεκόρ, ένα σύνολο κυρώσεων που δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει το τίμημα», υπογράμμισε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής προσέθεσε ότι «με αυτά τα μέτρα, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό μερίδιο των αποθεμάτων της για να υπερασπιστεί το ρούβλι, που τώρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια στο 20%, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Σημαντικές εμπορικές τράπεζες είναι αποκομμένες από τις παγκόσμιες αγορές και από το SWIFT, περιορίζοντας την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία. Το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από την αρχή της εβδομάδας. Η μία μετά την άλλη, οι δυτικές εταιρείες ανακοινώνουν τα δικά τους μέτρα».

«Η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της αποτελεσματικής απάντησης» επισήμανε. Επίσης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «141 χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ, υποστήριξε το ψήφισμα καταδικάζοντας τη Ρωσία για τη βάναυση εισβολή της. Μόνο 4 χώρες από τις 193 στάθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας: Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία και Ερυθραία».

«Ο Πρόεδρος Πούτιν απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια κοινότητα», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε ότι «μπροστά στις διαμαρτυρίες του κόσμου, ο στρατός του Πούτιν συνεχίζει. Βομβαρδισμοί και επιθέσεις με πυραύλους σε μη στρατιωτικούς στόχους εντείνονται».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και τους θαρραλέους ανθρώπους της και την ηγεσία της». Τέλος, αναφέρθηκε τόσο στην ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία των προσφύγων όσο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Παρέχουμε 500 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας. Δουλεύουμε γρήγορα για τη δημιουργία κόμβων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία» είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Για “επίθεση σε κάποιες πολύ βασικές αρχές, που δημιουργήσαμε μαζί, μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους” μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Για «επίθεση σε κάποιες πολύ βασικές αρχές, που δημιουργήσαμε μαζί, μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα δούμε άλλον» μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στις δηλώσεις που παραχώρησαν με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι «αν αφήσουμε αυτές οι αρχές να παραβιαστούν ατιμώρητα, ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας σε κάθε γωνία του κόσμου, ώστε αυτό να γίνει ξανά και ξανά».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ταχύτητα λήψης αποφάσεων σημειώνοντας ότι «ήταν σχεδόν εντυπωσιακό να βλέπουμε πόσο γρήγορα, πόσο αποτελεσματικά έδρασε μαζί η ΕΕ μπροστά σε αυτή την επίθεση. Πράγματα που κανείς μας δεν πίστευε ότι ήταν δυνατά πριν μερικές εβδομάδες, είναι τώρα πραγματικότητα. Διότι αυτή η Ένωση είναι ισχυρή, ενωμένη και δρα. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αυτή την εταιρική σχέση διότι κάνει τη διαφορά».

Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στη φωτογραφία του πατέρα που στέκεται πάνω από το νεκρό παιδί του και την οποία έδειξε στους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα που συμμετείχε μέσω βίντεο.

«Μαζί μας ήταν μέσω βίντεο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. Κατά την ομιλία του, μας έδειξε κάποιες φωτογραφίες. Μία από αυτές, που νομίζω δημοσιεύθηκε και στα ΜΜΕ, δείχνει έναν πατέρα, που πενθεί πάνω από το νεκρό παιδί του, με αίμα να υπάρχει ακόμη στο σκέπασμα. Αποτελεί υπενθύμιση ότι, ακόμη και όταν μιλάμε για βαριά θέματα πολέμου και ειρήνης, στην πραγματικότητα αυτό αφορά τις ζωές γυναικών, ανδρών και παιδιών. Εκατοντάδες, χιλιάδες προσωπικές ανθρώπινες τραγωδίες που προκάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η επιλογή του για πόλεμο επί της Ουκρανίας και του λαού της».

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να μην τελειώσει σύντομα» συμπλήρωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι «γι’αυτό τις προσπάθειες που κάνουμε μαζί, πρέπει να τις διατηρήσουμε. Να χτίσουμε πάνω σε αυτές. Μαζί αλλά και με τόσες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, που είναι ενωμένες

στην αποστροφή τους για αυτό που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Πούτιν. Πρέπει να τις διατηρήσουμε μέχρι να τελειώσει, μέχρι ο πόλεμος να σταματήσει, οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρήσουν και οι Ουκρανοί ανακτήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους. Δεσμευόμαστε να το κάνουμε».

Documento Newsletter