«Καμπανάκι» για έξι περιοχές της χώρας – Υποχρεωτικά self και rapid test για εργαζόμενους

«Καμπανάκι» για έξι περιοχές της χώρας – Υποχρεωτικά self και rapid test για εργαζόμενους

Τις περιοχές οι οποίες μπαίνουν στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς από το υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα έγιναν γνωστή η υποχρέωση για διπλό τέστινγκ κάθε εβδομάδα σε κατηγορίες εργαζομένων.

«Δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος της πανδημίας», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη. Συγκεκριμένα:

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο μπαίνουν οι Π.Ε. Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου. «Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει απ’ όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στις εν λόγω περιοχές, από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε διπλό έλεγχο ανά εβδομάδα, με self test και rapid test. Παράλληλα, θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ΕΡΓΑΝΗ.

Υποχρέωση για τεστινγκ δύο φορές την εβδομάδα -μία με self test και μία με rapid test- θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τις έξι προαναφερθείσες περιοχές.  «Είναι ξεκάθαρη η επιδημιολογική επιβάρυνση. Είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε εάν μπορέσουμε στα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλες τις ροές στις περιοχές αυτές. Αφορά στις νέες ηλικίες και στο ζήτημα διασκέδασης και συναθροίσεων».

Παπαευαγγέλου: «Αύξηση του δείκτη θετικότητας»

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων επτά ημερών πενταπλασιάστηκε σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας για την ανοδική πορεία που καταγράφουν τα κρούσματα. «Βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης», επεσήμανε, αναφέροντας ότι αρκετά άτομα μολύνονται από το οικογενειακό αλλά και το εργασιακό τους περιβάλλον. «Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή, στα 26 έτη», σημείωσε η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας, αναφέροντας ότι προ τριών εβδομάδων ο δείκτης θετικότητας κυμαινόταν στο 1,3% ενώ πλέον ανέρχεται σε ποσοστό 3.5%.

«Επείγει ο άμεσος εμβολιασμός εκείνων που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών», υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας ακόμα και για την ανάγκη εμβολιασμού των νέων πριν πάνε στις διακοπές τους, ώστε «να μην διασπείρουν τον ιό επιστρέφοντας από τα νησιά στα σπίτια τους».

Documento Newsletter