Λίβανος: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 2.800 τραυματίες από τις εκρήξεις βομβητών μελών της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 2.800 τραυματίες από τις εκρήξεις βομβητών μελών της Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών (συσκευές τηλεειδοποίησης- pagers) που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Αναφέρεται πως συνολικά σχεδόν 2.800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν οι βομβητές  σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Φαίνεται ότι τα μέλη της Χεζμπολάχ, στην προσπάθειά τους να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε να μην είναι ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις, είχαν επιλέξει να ειδοποιούν ο ένας τον άλλο μέσω βομβητών. Πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνταν ευρέως σε προηγούμενες δεκαετίες, μέσω της οποίας ο κάτοχος ενημερωνόταν ότι θέλει να επικοινωνήσει μαζί του ένας τηλεφωνικός αριθμός, και στη συνέχεια ο ίδιος καλούσε μέσω σταθερού τηλεφώνου.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Διαβάστε επίσης: Και στη Συρία τραυματισμοί από τους βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Το Ισραήλ δείχνει η οργάνωση

Επίσης ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ως «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο»

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που προκάλεσε οχτώ νεκρούς και σχεδόν 2.750 τραυματίες.

Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

 

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.

Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο κτηρίων για να δουν αν άνθρωποι που γνώριζαν τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Reuters.

«Ισραηλινή πειρατεία»;

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ανταποκριτής του AFP στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο επίσης της Χεζμπολάχ, έκανε λόγο επίσης για «δεκάδες τραυματίες» κατά την έκρηξη των βομβητών τους σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακολουθεί σκληρό Video

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η 8χρονη Ναρίν στραγγαλίστηκε – Εντοπίστηκε υγρό από το στόμα της στο αυτοκίνητο του θείου της

Βρετανία: Ο όμιλος Guardian πουλάει τον Observer, την παλιότερη κυριακάτικη εφημερίδα του κόσμου

Ισραήλ: Αιτούντες άσυλο από την Αφρική στρατολογούνται για επιχειρήσεις στη Γάζα

Σοκ στον Λίβανο: Εξερράγησαν ταυτόχρονα εκατοντάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Δεκάδες οι τραυματίες

Βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ πλειοδοτούν για τις ρωσικές απώλειες στο μέτωπο της Ουκρανίας

Η Γεωργία εναρμονίζεται με την Μόσχα και ψηφίζει νόμους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Καταδίκη της Ισπανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μετάγγιση αίματος σε Mάρτυρα του Ιεχωβά παρά τη θέλησή της

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter