Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε τέμενος – Πάνω από 300 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ – Σκληρές μάχες στα σύνορα

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζας και του Λιβάνου ο ισραηλινός στρατός.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.645 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις στη χώρα τον Σεπτέμβριο, ενώ συνολικά 2.255 έχουν σκοτωθεί μετά από ένα χρόνο συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων.

Μια επίθεση νωρίς το πρωί από ισραηλινό αεροσκάφος «κατέστρεψε πλήρως» ένα παλιό τζαμί στο κέντρο της μικρής πόλης Kfar Tebnit στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας.

Στη Σιδώνα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν ένα διαμέρισμα σε ένα κτίριο κατοικιών στο Sharhabeel στα βορειοανατολικά, αλλά πιστεύεται ότι ήταν άδειο.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίσης ένα άλλο χτύπημα στη Ναμπατιέχ, η οποία έχει χτυπηθεί πολλές φορές από χθες το βράδυ, καταστρέφοντας ένα κτίριο στην πόλη Ρουμίν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και στη Γάζα, καθώς η στρατιωτική πολιορκία της βόρειας Γάζας μπαίνει στην ένατη μέρα, δήλωσε στο Al Jazeera ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Απάντηση από Χεζμπολάχ

Γύρω στις 5 το πρωί σήμερα, μπαράζ ρουκετών εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ με στόχο το βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές του Ισραήλ σε μια περίοδο 24 ωρών, εκτοξεύτηκαν περίπου 300 πύραυλοι που προέρχονταν από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ.

Επίσης, τα επίσημα λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή καταστράφηκε σήμερα τζαμί στον νότιο Λίβανο.

“Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Κφαρ Τέμπνιτ, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

Συγκρούσεις στα σύνορα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν σήμερα σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά των Ισραηλινών στρατιωτών και “τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν” στην περιοχή κοντά στο λιβανικό χωριό Ράμια, σε δύο απόπειρες που έκαναν, διευκρίνισε η ένοπλη σιιτική οργάνωση, αναφερόμενη σε συγκρούσεις που διήρκεσαν περίπου μια ώρα.

Πλήγματα του Ισραήλ στη UNIFIL

Ισραηλινά πλήγματα συγκλόνισαν την κύρια βάση της Προσωρινής Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο, ωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και δυτικές χώρες να καταδικάσουν τις επιθέσεις. Η UNIFIL τις χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη», σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και των εγκαταστάσεών του.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και η Γαλλία εξέδωσε ανακοίνωση μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στην οποία χαρακτήριζαν τις επιθέσεις αυτού του είδους «αδικαιολόγητες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τις δυνάμεις της UNIFIL, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την «οργή» της και αξίωσε από το Ισραήλ να απέχει από «εχθρικές ενέργειες» εναντίον κυανοκράνων.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη – Πέρασε με 138 ψήφους

Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη μετά την απόφαση της ΚΕ: «Η φωνή μας είναι το συνέδριο»

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: Ντροπιαστική η αναφορά του στη συναυλία για τα Τέμπη

Νίκος Μωραΐτης: Φωνή εντόμου τώρα είναι η φωνή του