Λίβανος: Το Ισραήλ στοχεύει νοσοκομεία και τεμένη – Σκοτώνει και τους διασώστες

Ο νότιος Λίβανος μετρά τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία κλειστά από χθες λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, λένε αξιωματούχοι των νοσοκομείων, περιορίζοντας σοβαρά την υγειονομική κάλυψη για τον υπόλοιπο πληθυσμό εκεί.

Στο κυβερνητικό νοσοκομείο Μαρτζαγιούν, μια βασική ομάδα 20 γιατρών και νοσηλευτών παρέμεινε για μέρες στα καθήκοντά του αφού το υπόλοιπο προσωπικό 120 ατόμων σταμάτησε να έρχεται στη δουλειά λόγω των ισραηλινών πληγμάτων, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά το νοσοκομείο έκλεισε τελικά την Παρασκευή μετά από ένα άμεσο χτύπημα που υπέστη.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Μούνες Καλάκις, είπε στο BBC ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να διακόψει τις υπηρεσίες μετά τον βομβαρδισμό που έπληξε δύο ασθενοφόρα στην είσοδο του νοσοκομείου, σκοτώνοντας επτά διασώστες.

«Αντέξαμε όσο μπορούσαμε», είπε. «Αλλά οι νοσοκόμες και οι γιατροί ήταν τρομοκρατημένοι μετά το χτύπημα. Προσπαθήσαμε να τους ηρεμήσουμε και να συνεχίσουμε, αλλά δεν ήταν δυνατό».

Η διευθύντρια έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, Δρ Shoshana Mazraani, είπε ότι άκουσε τις κραυγές των υγειονομικών που χτυπήθηκαν. Έτρεξε προς τα κατεστραμμένα ασθενοφόρα, αλλά την προειδοποίησαν να μείνει πίσω από τους συναδέλφους της που φοβήθηκαν ένα επόμενο χτύπημα.

Το κλείσιμο του νοσοκομείου την Παρασκευή ήταν μια «τραγωδία για την περιοχή», είπε ο Δρ Μαζράανι.

«Εξυπηρετούμε έναν τεράστιο πληθυσμό εδώ, πολλά χωριά. Είχαμε 45 κλίνες νοσηλείας, όλες πλέον άδειες. Ήμασταν το μόνο νοσοκομείο που παρείχε αιμοκάθαρση στην περιοχή. Αναγκαστήκαμε να απομακρύνουμε τους ασθενείς έκτακτης ανάγκης και να πούμε σε άλλους να φύγουν».

Τουλάχιστον 37 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν κλείσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τότε που το Ισραήλ άρχισε τον αεροπορικό βομβαρδισμό του Λιβάνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί ιατρικά οχήματα για τη μεταφορά μαχητών και όπλων. Ενα “επιχείρημα” που κατά κόρον χρησιμοποίησε για τα χτυπήματα που διέλυσαν τα νοσοκομεία στη Γάζα

Ισραηλινό πλήγμα σε τέμενος

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι έπληξε μαχητές της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και του ισραηλινού στρατού πριν από περίπου ένα χρόνο.

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο στρατός.

«Το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Χθες βράδυ, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας

Ξυπόλυτη ξανά η Ελλάδα στα αγκάθια του χρέους – Βοούν τα «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία

Μητσοτάκης από Ρηγίλλης: Κάποιοι θέλουν μία «μικρή, συμπλεγματική» παράταξη- Αιχμές μέσω… «απόδοσης τιμών» σε Καρμανλή – Σαμαρά

Μήνυμα ενότητας από Καρυστιανού: «Νίκο, Σοφία, Δημήτρη, Μάρθα… πονάμε το ίδιο»