Λίβανος: Το Ισραήλ δείχνει να επιδιώκει την ευρύτερη ανάφλεξη – Στάση «χαμηλών τόνων» από τις ΗΠΑ

Στο στόχαστρο της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ έχει βρεθεί πλέον με κάθε τρόπο ο Λίβανος. Βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα Βηρυτό, παγίδευση χιλιάδων πολιτών – όχι αναγκαστικά μελών της Χεζμπολάχ- με pagers και γουόκι-τόκι που μετατράπηκαν σε φορητές βόμβες, πυρά πυροβολικού, με κάθε όπλο και μέσο το Τελ Αβίβ φαίνετια να θέλει να σύρει σε ανοιχτό πόλεμο και τον βόρειο γείτονά του, μετά τη σφαγή που λαμβάνει χώρο επί σχεδόν έναν χρόνο στη Γάζα με πάνω από 40.000 νεκρούς.

Μετά το θρίλερ με τις αλυσιδωτές εκρήξεις ηλεκτρονικών συσκευών της Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός σήμερα έπληξε από αέρος προπύργιο της οργάνωσης στη Βηρυτό εξοντώνοντας τον ανώτερο διοικητή της Ιμπραχίμ Ακίλ. Άλλοι 10 διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στο χτύπημα.

Πρόκειται για το δεύτερο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ που σκοτώνεται σε ισραηλινό βομβαρδισμό αφότου το κίνημα άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου Ισραήλ πριν από σχεδόν έναν χρόνο, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Ιμπραήμ Ακίλ, προσέφεραν ποσό 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό του, καθώς φερόταν να ενέχεται στις πολύνεκρες αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βηρυτό που είχαν γίνει το 1983.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε αργά το βράδυ τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ, ενός «από τους μεγάλους ηγέτες μας». Από το χτύπημα ισοπεδώθηκε ένα ολόκληρο κτίριο με τουλάχιστον 15 ανθρώπους να σκοτώνονται και πάνω από 66 να τραυματίζονται.

Η Χαμάς καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση», ενώ το Ιράν την «κατάφωρη παραβίαση (…) της εδαφικής ακεραιότητας» του Λιβάνου.

Το ερώτημα τώρα είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Σύμφωνα με το CNN, δεν είναι σαφές εάν οι επιθέσεις του Ισραήλ αποτελούν πρόδρομο μιας χερσαίας εισβολής στα βόρεια σύνορά του στον Λίβανο και σε ποιο βαθμό η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, μια από τις πιο ισχυρές παραστρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, είναι ικανή να ανταποκριθεί παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης της ορκίστηκε εκδίκηση.

Η στάση των ΗΠΑ

Παρά το γεγονός πως δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν απηύθυναν και πάλι έκκληση για ηρεμία μέσα στη βδομάδα, το Ισραήλ απλά δυναμίτισε την ήδη εκρηκτική κατάσταση. Η στάση αυτή ενισχύει την εντύπωση ότι η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει πως όλο και περισσότερο αυτονομείται από τις ΗΠΑ, αλλά και τον Λευκό Οίκο να μη θέλει να ανακόψει την προσπάθεια του Τελ Αβίβ να κλιμακώσει την πολεμική ένταση στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν με ελάφι στους προβολείς αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Brian Katulis, ανώτερος συνεργάτης για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο think tank του Middle East Institute στην Ουάσιγκτον. «Όσον αφορά τα λόγια και τις πράξεις… δεν οδηγεί τα γεγονότα, αλλά αντιδρά στα γεγονότα».

Δεν υπήρξε καμία δημόσια αναγνωρισμένη επαφή των ΗΠΑ με τον Νετανιάχου από τότε που ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Amos Hochstein επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα για να προειδοποιήσει για την κλιμάκωση. Το πρώτο κύμα εκρήξεων με τους βομβητές – για το οποίο δεν ανέλαβε την ευθύνη το Ισραήλ – χτύπησε την επόμενη κι όλας μέρα.

Αλλά και οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν σε τόσο ευαίσθητο σημείο που ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε μόνο την Αίγυπτο στο ταξίδι του στην Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα.

Ερωτηθείς ο Τζο Μπάιντεν εάν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ελπίδα για μια συμφωνία στη Γάζα – την οποία η κυβέρνηση αποκαλεί κρίσιμη για την ηρεμία της περιφερειακής σύγκρουσης – ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε την Παρασκευή ότι η ομάδα του πιέζει για αυτό.

«Αν έλεγα ποτέ ότι δεν ήταν ρεαλιστικό, θα μπορούσαμε κάλλιστα να φύγουμε», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Πολλά πράγματα δε φαίνονται ρεαλιστικά μέχρι να τα ολοκληρώσουμε» ανέφερε.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημόσια τους μηχανισμούς κατά των μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν την Τρίτη και την Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, σε κάτι που οι αναλυτές πιστεύουν ότι ήταν μια εξαιρετικά εξελιγμένη επιχείρηση των Ισραηλινών. Ούτε αξιολόγησαν όμως την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή σε ένα πυκνοκατοικημένο τμήμα της Βηρυτού – το πιο θανατηφόρο τέτοιο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου εδώ και χρόνια – που σκότωσε το δεύτερο σημαντικότερο διοικητή της Χεζμπολάχ.

Διαβάστε επίσης

Δικαιοσύνη από τη Νιγηρία

Αποκάλυψη – Αυτή την Κυριακή στο Documento: Πάρτι 450.000.000 ευρώ για το κύκλωμα των σκόιλ ελικίκου

Ζαχαριάδης: «Συκοφαντικό το δημοσίευμα που εμφανίζει χρήματα σε προσωπικό μου λογαριασμό» (Video)

«Συγγνώμη» και παραίτηση από Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας» – Δεν την έκανε αποδεκτή ο Παππάς

Βηρυτός: Aνάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία 10 διοικητών της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ – Στους 14 οι νεκροί (Photos – Videos)