Λίβανος: Σφοδρές μάχες της Χεζμπολάχ με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα

Για «σφοδρές» μάχες «σώμα με σώμα» με τον ισραηλινό στρατό έκανε λόγο η Χεζμπολάχ την Τετάρτη 16/10 στις παρυφές ενός χωριού κοντά στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, όπου το φιλοϊρανικό κίνημα και το Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε ανοιχτό πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή της, η σιιτική οργάνωση προσθέτει ότι οι μάχες αυτές «με διαφόρους τύπους αυτόματων όπλων» συνεχίζονται.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει ότι εκτόξευσε «κατευθυνόμενο» πύραυλο εναντίον ισραηλινού άρματος μάχης στην ίδια περιοχή.

Υπενθυμίζεται, ότι η Χεζμπολάχ κατάφερε την Κυριακή 13/10 να ξεγελάσει τα υπερσύγχρονα συστήματα εντοπισμού του Ισραήλ και να πετύχει ένα χτύπημα ακριβείας σε επίθεση με drone, αποκαλύπτοντας τα τρωτά σημεία της ισραηλινής αεράμυνας.

Συγκεκριμένα, κατάφερε να «τρυπήσει» την πολυδιαφημισμένη αεράμυνα του Ισραήλ και να χτυπήσει στρατιωτική εγκατάσταση σε μια τοποθεσία 40 μίλια νότια των λιβανέζικων συνόρων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ 58 τραυματίστηκαν.

Αίτημα 16 χωρών για να σταματήσουν οι επιθέσεις στους κυανόκρανους

Οι 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) πιστεύουν ότι οι κανόνες εμπλοκής πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας σε ανακοίνωσή του.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν επίσης ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για να αποτραπούν άλλες επιθέσεις εναντίον θέσεων των κυανόκρανων από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Ρώμη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ένα βασικό στοιχείο που προέκυψε από τη σύνοδο των 16 χωρών για το θέμα αυτό ήταν «η κοινή βούλησή τους να ασκηθεί η μέγιστη πολιτική και διπλωματική πίεση στο Ισραήλ ώστε να μην σημειωθούν περαιτέρω επεισόδια».

Η Ιταλία πρόσθεσε επίσης ότι «η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το προσωπικό της UNIFIL ως ασπίδες» σε αυτή τη σύγκρουσή με το Ισραήλ.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι οι 16 χώρες «θα παραμείνουν προσηλωμένες» στη UNIFIL, η οποία «διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο πλαίσιο της εντολής που της ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως αμερόληπτη παρατηρήτρια δύναμη».

Η βιντεοδιάσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των υπουργών Άμυνας της Ιταλίας και της Γαλλίας, Γκουίντο Κροζέτο και Σεμπαστιάν Λεκορνί, αφού πέντε κυανόκρανοι από την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο. Μετείχαν οι υπουργοί ή εκπρόσωποί τους από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη UNIFIL: Ιταλία (1.068 στρατιώτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, Ισπανία (676 στρατιώτες), Γαλλία (673), Ιρλανδία (370), Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, οι υπουργοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πρόσφατη κλιμάκωση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και καταδίκασαν «τις πράξεις εκφοβισμού, τις απειλές και τις επιθέσεις» σε βάρος των κυανόκρανων. «Δεν θα ανεχθούμε οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών να στοχοποιούνται ή να εργαλειοποιούνται σε μια σύγκρουση που πρέπει να σταματήσει τώρα», τόνισε το υπουργείο ζητώντας να εφαρμοστεί «αυστηρά» το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα αυτό ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι μπορούν να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο.

Το Παρίσι τόνισε επίσης ότι η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία του Λιβάνου πρέπει επίσης «να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».

Ετικέτες