Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ

Η αποτυχία των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα και να αποτρέψουν την κλιμάκωση στον Λίβανο, ενθάρρυνε το Ισραήλ να παρασύρει τη Μέση Ανατολή στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές.

Μια εβδομάδα προτού το Ισραήλ εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων στον Λίβανο σκοτώνοντας σχεδόν 500 ανθρώπους σε μια μέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν έναν διπλωμάτη στο Ισραήλ με δηλωμένο στόχο την προώθηση της αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Ο Άμος Χόχσταϊν, απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, έφτασε στη χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου με στόχο να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, στον απόηχο των ανταλλαγών πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων.

Όμως, μια μέρα μετά την άφιξη του Χόχσταϊν, συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η σιιτική οργάνωση παγιδευμένες με εκρηκτικά εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας περίπου 40 άτομα –μεταξύ των οποίων και παιδιά- και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους, με την φονική επίθεση να αποδίδεται στο Ισραήλ.

«Απέτυχε κάθε πτυχή της αμερικανικής πολιτικής»

Ο Καλέντ Έλγκιντι, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Middle East Institute, δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Χόχσταϊν και οι επακόλουθες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, υπογραμμίζουν το μοτίβο της ισραηλινής κυβέρνησης  να αψηφά όσα ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν να πράξει ο στενός της σύμμαχος (σ.σ. το Ισραήλ).

«Αυτό ακριβώς συμβαίνει τους τελευταίους 12 μήνες: οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι κάθε προειδοποίηση από τις ΗΠΑ έχει αγνοηθεί, ρητά, κατηγορηματικά και επανειλημμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Al Jazeera.

Την Παρασκευή 20/9, το Ισραήλ βομβάρδισε ένα κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκοτώνοντας τον Ιμπραήμ Ακίλ – διοικητή της Χεζμπολάχ ο οποίος υπηρετούσε στο ανώτατο στρατιωτικό σώμα της οργάνωσης – καθώς και δεκάδες άλλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Το σφυροκόπημα συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 23/9, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις σε όλο τον Λίβανο – σκοτώνοντας τουλάχιστον 492 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 παιδιών και πολλών γυναικών. Αυτή ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες μέρες στην ιστορία της χώρας.

Ο Έλγκιντι και άλλοι διεθνείς αναλυτές σημείωσαν ότι η άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με την αποτυχία της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενθάρρυνε το Ισραήλ να προκαλέσει αιματοκύλισμα στον Λίβανο και ώθησε ολόκληρη την περιοχή στο χείλος της αβύσσου.

«Πρόκειται για μια καταστροφική αποτυχία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Έλγκιντι, προσθέτοντας πως «κάθε πτυχή της αμερικανικής πολιτικής απέτυχε: η ανθρωπιστική, η διπλωματική, η ηθική, η νομική και η πολιτική – με κάθε δυνατό τρόπο».

Διαβάστε επίσης

«Διπλή» επίδειξη δύναμης από Κίνα σε Μέση Ανατολή και Ειρηνικό – Το Πεκίνο δηλώνει παρών στη παγκόσμια σκακιέρα

«Αφωνία» Μητσοτάκη παρα τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Καλό κλίμα» λέει το Μαξίμου παρά τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Τριάντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου – Τι συζήτησαν

Στον Άρειο Πάγο ο Πολάκης για Λινού: «Ενδείξεις ότι προκάλεσε ζημιά 5 εκατ. στο Δημόσιο» – Συνεχίζει τη μάχη για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύντροφος Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στο documentonews.gr: «Έισήλθε εκτάκτως στο νοσοκομείο Σωτηρία με σοβαρό πρόβλημα υγείας»

Ετικέτες