Λίβανος: Με αμερικανικά πυρομαχικά το χτύπημα του Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού, σύμφωνα με τον Guardian

Λίβανος: Με αμερικανικά πυρομαχικά το χτύπημα του Ισραήλ στο κέντρο της Βηρυτού, σύμφωνα με τον Guardian

Ένα πυρομαχικό αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε στο ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού που σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε 117, σύμφωνα με ανάλυση των θραυσμάτων που βρέθηκαν από τον Guardian στον τόπο της επίθεσης.

Το χτύπημα το βράδυ της Πέμπτης έπληξε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά Μπάστα, ισοπεδώνοντας την πολυκατοικία και καταστρέφοντας αυτοκίνητα και τους εσωτερικούς χώρους γειτονικών κατοικιών.

Δείτε επίσης: Λίβανος: Ισραηλινός βομβαρδισμός στο κέντρο της Βηρυτού με 22 νεκρούς – Στόχος στέλεχος της Χεζμπολάχ, που «επέζησε»(Video)

Ήταν το πιο θανατηφόρο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που άρχισαν οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.

Ένας πρώτος ανταποκριτής στο σημείο δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια. Είπαν ότι στο κτίριο ζούσαν περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι συνήθως, καθώς οι κάτοικοι είχαν πρόσφατα υποδεχθεί ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού. Αυτό αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή.

Το κτίριο ήταν το ένα από τα δύο που χτυπήθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ Βαφίκ Σάφα, επικεφαλής της μονάδας συνδέσμου και συντονισμού της οργάνωσης και υπεύθυνος για τη συνεργασία με τις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το Reuters, ο Safa επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας.

Ο Guardian βρήκε υπολείμματα ενός κοινού πυρομαχικού άμεσης επίθεσης (Jdam) αμερικανικής κατασκευής στα ερείπια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε το απόγευμα της Παρασκευής. Τα Jdams είναι κιτ καθοδήγησης που κατασκευάζει η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Boeing και προσαρμόζονται σε μεγάλες «άηχες βόμβες» βάρους έως 900 κιλά, μετατρέποντάς τες σε βόμβες καθοδηγούμενες με GPS.

Τα υπολείμματα των όπλων επαληθεύτηκαν από το τμήμα κρίσεων, συγκρούσεων και όπλων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από έναν πρώην τεχνικό βόμβας του αμερικανικού στρατού.

«Το σχέδιο του μπουλονιού, η θέση του και το σχήμα του υπολείμματος συμφωνούν με το ουραίο πτερύγιο ενός αμερικανικής κατασκευής, Jdam, κιτ καθοδήγησης για πυρομαχικά της σειράς Mk80 που ρίχνονται από αέρος», δήλωσε ο Richard Weir, ανώτερος ερευνητής στο τμήμα κρίσεων, συγκρούσεων και όπλων του Human Rights Watch, αφού είδε μια φωτογραφία του θραύσματος. Η σειρά Mk80 περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες βομβών, εκ των οποίων η μικρότερη είναι 500 λίβρες και η μεγαλύτερη 2.000 λίβρες.

Στόχος στέλεχος της Χεζμπολάχ, που «επέζησε»

Το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό  είχε ως στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, τον Ουαφίκ Σάφα, ανέφεραν τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Σάφα, που φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου και στρατιωτικός σύνδεσμος της σιιτικής οργάνωσης, επέζησε, σύμφωνα με αυτές τις πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Σάφα συμμετείχε σε πολλές διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2006, όταν διαπραγματεύτηκε την επιστροφή δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί πριν από τον πόλεμο του Ιουλίου του 2006. Τα λείψανά τους επεστράφησαν τελικά στο Ισραήλ δύο χρόνια αργότερα.

Διαβάστε περισσότερα: Συναυλία Τέμπη: «Όλων των νεκρών είμαστε η φωνή» – Πλημμύρισε κόσμο το Καλλιμάρμαρο (Photos)

Διαβάστε ακόμα: «Πες στους δικούς μου ότι θα αργήσω απόψε» – Ρίγη συγκίνησης στο Καλλιμάρμαρο για το τραγούδι των Τεμπών (Video)

Τέμπη: «Μακάρι να μη χρειαζόταν να ήμασταν εδώ απόψε» – Έτσι ξεκίνησε η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter