Λίβανος: Λουτρό αίματος από το ισραηλινό σφυροκόπημα – «Στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου»

Λίβανος: Λουτρό αίματος από το ισραηλινό σφυροκόπημα – «Στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου»

Εφιαλτική ημέρα στον Λίβανο καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο 492 ανθρώπων, ανάμεσά τους 35 παιδιά. «Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έκαναν μάρτυρες 492 ανθρώπους, ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες, και τραυμάτισαν άλλους 1.645», ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Στην άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό» μελών της Χεζμπολά που σκοτώθηκαν.

Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε χθες πως το Παρίσι ζήτηση έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο. Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία σχολιάζοντας ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.

Διαβάστε σχετικά: Λίβανος: Λουτρό αίματος με 492 νεκρούς από την επίθεση του Ισραήλ – Πρόταση για «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών κρατών

«Καταστροφή, σφαγή»

Έγινε «καταστροφή, σφαγή», δήλωσε ο Τζαμάλ Μπαντράν, γιατρός σε νοσοκομείο στη Ναμπάτια (νότια). «Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, μας βομβαρδίζουν ακόμη κι ενώ κάνουμε διακομιδές τραυματιών», πρόσθεσε.

Χιλιάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή από τους τομείς που βομβαρδίζονταν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Εκτοπισμένοι πλημμύρισαν την πρωτεύουσα και τη Σαΐντα, όπου πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής.

Σε σχολείο στη Σαΐντα, ο Χασάν Μπαντζάκ εξήγησε πως δεν είχε αποφασίσει να φύγει από τον τόπο του «από την έναρξη του πολέμου και των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού», από τον Οκτώβριο του 2023, όμως χθες, «όταν οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν και μας πλησίασαν, τα παιδιά φοβήθηκαν και αποφασίσαμε να φύγουμε».

«Στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η κλιμάκωση απειλεί να βυθίσει όλη τη Μέση Ανατολή σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, που επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των ομολόγων του της G7 στο περιθώριο των εργασιών της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που τυπικά ξεκινά σήμερα.

«Αν αυτή δεν είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την περιγράφατε», επέμεινε, αναφερόμενος ιδίως στον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον Λίβανο.

Ο  Μπορέλ κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της λεγόμενης μπλε γραμμής, που χωρίζει το βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολά.

Η μπλε γραμμή των Ηνωμένων Εθνών χωρίζει από το 2000 τις περιοχές όπου βρίσκονται οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις από αυτές όπου βρίσκονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι. Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει» ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Μπορέλ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι τώρα για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, έχουν αποτύχει.

Διαβάστε σχετικά

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τρεις για την προεδρία – Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες

Ελληνική Δημοκρατία των καρτέλ

Θείες και αµφιβολίες τρελές για τον Γιάννο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter