Λίβανος: Κύμα προσφύγων μετά την ισραηλινή επίθεση – Πάνω από 100.000 διέφυγαν στη Συρία

Λίβανος: Κύμα προσφύγων μετά την ισραηλινή επίθεση – Πάνω από 100.000 διέφυγαν στη Συρία

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διέφυγαν προς τη Συρία μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε δύο ημέρες.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τον Λίβανο για να πάνε στη Συρία, φεύγοντας για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα –Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι– έφθασε τους 100.000. Η έξοδος συνεχίζεται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

«Η UNHCR», διευκρίνισε, «είναι παρούσα σε τέσσερα σημεία διέλευσης» προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, «δίπλα στις τοπικές αρχές και τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο».

Το Σάββατο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι είχαν διαφύγει προς τη Συρία. Την προηγουμένη, εκπρόσωπος της UNHCR στην περιοχή είχε δηλώσει πως η αναλογία ήταν τότε 80% Σύροι που επέστρεφαν στη χώρα τους και 20% Λιβανέζοι που έφευγαν από τη δική τους.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε από τις 23 Σεπτεμβρίου τους βομβαρδισμούς του στον Λίβανο προκειμένου να επιτρέψει, όπως υποστηρίζει, την επιστροφή στο βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που εκτοπίστηκαν από τις ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ. Τα πλήγματα αυτά οδήγησαν σε σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμού τόσο στο εσωτερικό του Λιβάνου όσο και προς τη Συρία.

Κάτοικοι είχαν αρχίσει ήδη να φεύγουν αφότου η Χεζμπολάχ του Λιβάνου άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στις αρχές του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε με την επίθεση που εξαπέλυσε, στις 7 Οκτωβρίου 2023, εναντίον του Ισραήλ η σύμμαχός της, παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τουλάχιστον 700 θανάτους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την έναρξη επείγουσας επιχείρησης για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που επλήγησαν από τη σύγκρουση στον Λίβανο.

Ο Μάθιου Χόλινγκουορθ, διευθυντής του WFP για τον Λίβανο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει για τη συγκέντρωση 105 εκατ. δολαρίων προκειμένου να οργανωθούν και να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις αυτές έως τα τέλη του έτους.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Προ των πυλών νέο κύμα κακοκαιρίας και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (Video)

Ένα email της Καρυστιανού θα προκαλέσει πονοκέφαλο στη φον ντερ Λάιεν και τη Μέτσολα

To εγκληματικό modus operandi στο αμαρτωλό ΑΤ

Άρθρο του Στέφανου Κασσελάκη στο Documento: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού – Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με Λίβανο (Photos -Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter