Λίβανος: Κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ εγκατέλειψαν μία θέση τους επειδή δέχτηκαν πυρά από τον ισραηλινό στρατό

Ισπανός λοχαγός της UNIFIL παρατηρεί την Μπλε Γραμμή του Λιβάνου. Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Hussein Malla, File)

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο δήλωσε σήμερα πως στρατιώτες της αποχώρησαν από ένα παρατηρητήριο σε μία από τις θέσεις της κοντά στην πόλη Ντάρια στον νότιο Λίβανο την Τρίτη αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά σε αυτό.

Η αποστολή του ΟΗΕ, γνωστή ως UNIFIL, σταθμεύει στον νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τις εχθροπραξίες κατά μήκος της Μπλε Γραμμής με το Ισραήλ — μια περιοχή όπου έχουν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις αυτόν τον μήνα ανάμεσα στα ισραηλινά στρατεύματα και τους μαχητές της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Η αποστολή ανέφερε πως, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από σπίτι σε σπίτι σε κοντινή απόσταση αντιλήφθηκαν ότι παρακολουθούνταν, εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του παρατηρητηρίου, με αποτέλεσμα οι φρουροί που είχαν υπηρεσία να αποσυρθούν ώστε να μην πυροβοληθούν.

Πρόσθεσε πως ο ισραηλινός στρατός έχει κατ΄επανάληψη απαιτήσει από τη UNIFIL να εγκαταλείψει τις θέσεις της κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και έχει καταστρέψει εσκεμμένα κάμερες, φωτισμό και επικοινωνιακό εξοπλισμό σε ορισμένες από αυτές τις θέσεις.

Πέντε κυανόκρανοι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο την 1η Οκτωβρίου. Θέσεις της UNIFIL έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον 20 φορές, περιλαμβανομένων άμεσων πυρών και ενός συμβάντος στις 13 Οκτωβρίου όταν δύο ισραηλινά άρματα μάχης παραβίασαν τς πύλες μιας βάσης της UNIFIL, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε σχετικά: FT: Απόρρητη έκθεση καταγράφει επιθέσεις του IDF σε κυανόκρανους του ΟΗΕ – «Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και λευκός φώσφορος»

Η αποστολή ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση πως ιατρικό κέντρο σε μία θέση της UNIFIL στο Μπέιτ Λέιφ επλήγη προχθές, Τετάρτη, από οβίδα ή ρουκέτα άγνωστης προέλευσης, προκαλώντας ζημιές σε κτήρια.

Αργότερα, δύο οβίδες ή ρουκέτες επίσης άγνωστης προέλευσης, έπληξαν θέση της UNIFIL στην Καφέρ Σούμπα, προκαλώντας ζημιές σε καταλύματα και καταφύγια. Οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης και στις δύο θέσεις βρίσκονταν σε καταφύγια εκείνη την ώρα.

Κανένας κυανόκρανος δεν τραυματίστηκε σε κάποιο από αυτά τα συμβάντα, πρόσθεσε η UNIFIL.

“Παρά την πίεση που ασκείται στην αποστολή και στις χώρες που συνεισφέρουν στρατιώτες, οι ειρηνευτές παραμένουν στη θέση τους και στο καθήκον”, ανέφερε η UNIFIL.

Διαβάστε επίσης:

Παραδοχή από στρατιώτη των IDF: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως «ανθρώπινες ασπίδες» (Video)

Γάζα: Έφοδος σε νοσοκομείο της Τζαμπαλίγια από τον ισραηλινό στρατό – Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς και ιατρικό προσωπικό

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

Ετικέτες