Λίβανος: Κρίσιμες ώρες – «Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή», εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός 21 ημερών

Λίβανος ώρα μηδέν. Την ώρα που το Ισραήλ διαμηνύει ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει» εάν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, υπάρχουν πληροφορίες για προετοιμασία ακόμη και χερσαίας εισβολής. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο σχετικά με προετοιμασίες για «πιθανή είσοδο των στρατευμάτων στον Λίβανο», απέναντι στη Χεζμπολάχ.

«Εξαπολύουμε επιθέσεις όλη μέρα για να προετοιμάσουμε την πιθανή είσοδό σας ώστε να συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολά», είπε σε στρατιώτες του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, είπε πως η χώρα του θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά «αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Διαβάστε επίσης: Ώρα μηδέν για τον Λίβανο: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για «πιθανή» χερσαία εισβολή – «Δεν θα σταματήσουμε» λέει ο Νετανιάχου

«Επίγεια κόλαση»

Για επίγεια «κόλαση» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην κρίση, επιμένοντας πως ο Λίβανος βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει νέα «Γάζα».

Το Ιράν, σύμμαχος της λιβανικής Χεζμπολά, τόνισε πως θα υποστηρίξει τη Βηρυτό «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης. Η Εγγύς Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος απόλυτης καταστροφής», προειδοποίησε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, κατά τον οποίο το Ισραήλ ξεπέρασε «όλες τις κόκκινες γραμμές».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο «γενικευμένου πολέμου» στην περιοχή, παρότι παράλληλα το Πεντάγωνο έκρινε πως δεν μοιάζει «άμεσα επικείμενη» ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Εκκλήσεις για εκεχειρία 21 ημερών

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπέγραψαν την Τετάρτη κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διάρκειας «21 ημερών» στον Λίβανο, όπου η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά απειλεί να πυροδοτήσει ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.

«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.

Με χωριστή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν πως «συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες» για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

«Καλούμε για την ευρεία υιοθέτησή της και την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου» στην εφαρμογή της πρότασης, πρόσθεσαν.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφέρθηκε πρώτος νωρίτερα στην πρόταση αυτή, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην κρίση στον Λίβανο.

Εφιαλτικές ημέρες στον Λίβανο

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του λιβανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι σχεδόν 400 τραυματίστηκαν. Πάνω από 90.000 πολίτες του Λιβάνου βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και έφυγαν για τη Βηρυτό ή για τη Συρία.

Τη Δευτέρα, οι βομβαρδισμοί του σκότωσαν 558 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 1.800 και πλέον, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Συνολικά, στις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.247 άνθρωποι από την 8η Οκτωβρίου στον Λίβανο, «στην πλειονότητά τους πολίτες».

«Ήμασταν μαζί με αδερφές μου και ξαδέρφες μου όταν αεροπλάνα ξαφνικά μας βομβάρδισαν», έλεγε χθες στο κρεβάτι νοσοκομείου της Μπααλμπέκ η Ζέιναμπ αλ Μουσάουι, κάτοικος της περιοχής, που τραυματίστηκε μια ημέρα νωρίτερα. «Ανθρώπινα μέλη σκορπίστηκαν παντού γύρω μας και το σπίτι καταστράφηκε», πρόσθεσε. Στη Μααϊσάρα, «άμαχοι» που έφευγαν σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό, είπε η Φατίμα, κάτοικος.

Διαβάστε σχετικά: 

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ΠΓ – Στο τραπέζι τα οργανωτικά, τα οικονομικά και η κόντρα Τζάκρη – Ραγκούση

Στα κάγκελα ο τουρισµός µε τον Μητσοτάκη