Λίβανος: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ μετά από νέα ισραηλινή επιδρομή

Ένας ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης, σκοτώθηκε σε μια ισραηλινή επιδρομή σήμερα με στόχο πολυκατοικία στη Βηρυτό, δήλωσαν στο Reuters δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας. Ο διοικητής της μονάδας της Χεζμπολάχ ονομάζεται Ιμπραχίμ Κουμπάϊσι, σύμφωνα με τις πηγές.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ένα πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο της Υγείας του Λιβάνου.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως δεν πρέπει να δοθεί ανάπαυλα στη Χεζμπολάχ και πως οι επιθέσεις εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης στον Λίβανο θα επιταχυνθούν.

«Η κατάσταση απαιτεί συνεχόμενη, έντονη δράση σε όλες τις αρένες», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί έπειτα από αποτίμηση ασφαλείας.

Επικίνδυνο «barcode»

Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ ανέφερε πως το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια που έχουν έναν «πολύ επικίνδυνο» barcode πάνω σε αυτά στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προειδοποιώντας πως η σάρωση του κωδικού από κινητό τηλέφωνο «αφαιρεί όλες τις πληροφορίες» από οποιαδήποτε συσκευή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό. Το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ δεν είπε αν αναγράφεται κάτι άλλο στα φυλλάδια.

Παράλληλα μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Καλά στην υγεία του ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Την Δευτέρα μια από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ είχε στόχο τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου Αλί Καράκι.

Με ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση τόνισε ότι ο Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες ήδη έχουν σκοτωθεί ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν τώρα που υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πτήσεις.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για τους Αμερικανούς ώστε να φύγουν και θα πρέπει να φύγουν τώρα όσο αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες», είπε ο Κέρμπι στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC «Good Morning America», προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Στο μεταξύ, περίπου 500 άνθρωποι έφθασαν στη Συρία από τον γειτονικό Λίβανο, όπως δήλωσε σήμερα στο AFP Λιβανέζος αξιωματούχος ασφαλείας, μετά τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, τα πιο φονικά μετά τον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.

«Περίπου 500 Λιβανέζοι διέσχισαν τα σύνορα από τα συνοριακά φυλάκια αλ Κουσάιρ και Νταμπουσίγια μεταξύ 16:00 και 24:00» [την Δευτέρα], δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σήμερα «αυτοκίνητα εξακολουθούσαν να συρρέουν τις πρώτες πρωινές ώρες», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα ελέγχει μέρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος», λέει ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

Τραμπ για Ζελένσκι: «Κάθε φορά που έρχεται στις ΗΠΑ, φεύγει με 60 δισ. δολάρια»

Νέα προειδοποίηση από Ρωσία: Σοβαρά αντίποινα αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

ΟΗΕ: Ο Τουρκ καλεί σε αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης στον Λίβανο – 553 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές

Η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο αποκαλύπτει τις δυνατότητες παραβίασης τηλεπικοινωνιών και θυμίζει… Predator

El Pais: «Το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο με τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του Λιβάνου»

Ετικέτες