Λίβανος: Ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ – Να σταματήσουν οι επιθέσεις ζητούν χώρες της ΕΕ

Λίβανος: Ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ – Να σταματήσουν οι επιθέσεις ζητούν χώρες της ΕΕ
AP Photo/Baz Ratner

Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο δήλωσε σήμερα ότι ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον μιας από τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο, όπου είχαν αναπτυχθεί οι κυανόκρανοί της.

Η UNIFIL δήλωσε ότι κυανόκρανοι “που βρίσκονταν σε μια θέση κοντά στο Κφαρ Κελά του νοτίου Λιβάνου παρατήρησαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava να ανοίγει πυρ κατά του παρατηρητηρίου τους σήμερα το πρωί. Δύο κάμερες καταστράφηκαν, και το παρατηρητηριο υπέστη ζημιές”, δηλώνει η UNIFIL σε ανακοίνωσή της, αποδοκιμάζοντας τα “απευθείας και εμφανώς σκόπιμα πυρά” εναντίον μίας από τις θέσεις της.

Το Ισραήλ με αυτήν την επίθεση έδειξε να αδιαφορεί για την απόφαση των 16 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και ζήτησαν νωρίτερα να μην σημειωθούν άλλα επεισόδια εναντίον της.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλά επεισόδια από ισραηλινές δυνάμεις σε βάρος της UNIFIL και έχουν τραυματιστεί μέλη της.

Διαβάστε σχετικά: Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε βάση κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σπάζοντας την εξωτερική πύλη με τανκ

Οι ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για να αποτραπούν άλλες επιθέσεις εναντίον θέσεων των κυανόκρανων από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Ρώμη. Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι ένα βασικό στοιχείο που προέκυψε από τη σημερινή σύνοδο των 16 χωρών για το θέμα αυτό ήταν «η κοινή βούλησή τους να ασκηθεί η μέγιστη πολιτική και διπλωματική πίεση στο Ισραήλ ώστε να μην σημειωθούν περαιτέρω επεισόδια».

Η Ιταλία πρόσθεσε επίσης ότι «η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το προσωπικό της UNIFIL ως ασπίδες» σε αυτή τη σύγκρουσή με το Ισραήλ.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι οι 16 χώρες «θα παραμείνουν προσηλωμένες» στη UNIFIL, η οποία «διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο πλαίσιο της εντολής που της ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως αμερόληπτη παρατηρήτρια δύναμη».

Η βιντεοδιάσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των υπουργών Άμυνας της Ιταλίας και της Γαλλίας, Γκουίντο Κροζέτο και Σεμπαστιάν Λεκορνί, αφού πέντε κυανόκρανοι από την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο. Μετείχαν οι υπουργοί ή εκπρόσωποί τους από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη UNIFIL: Ιταλία (1.068 στρατιώτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, Ισπανία (676 στρατιώτες), Γαλλία (673), Ιρλανδία (370), Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, οι υπουργοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πρόσφατη κλιμάκωση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και καταδίκασαν «τις πράξεις εκφοβισμού, τις απειλές και τις επιθέσεις» σε βάρος των κυανόκρανων. «Δεν θα ανεχθούμε οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών να στοχοποιούνται ή να εργαλειοποιούνται σε μια σύγκρουση που πρέπει να σταματήσει τώρα», τόνισε το υπουργείο ζητώντας να εφαρμοστεί «αυστηρά» το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα αυτό ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι μπορούν να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο.

Το Παρίσι τόνισε επίσης ότι η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία του Λιβάνου πρέπει επίσης «να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».

Ο Νίκος Δένδιας

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας των κρατών της ΕΕ που συμμετέχουν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο συμμετείχε και ο Νίκος Δένδιας.

«Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των υπουργών Άμυνας της Γαλλίας και της Ιταλίας», αναφέρει σε ανάρτηση στο Χ ο κ. Δένδιας, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τη δική του τοποθέτηση.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: 16 νεκροί και 52 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην Ναμπατίγια

Θερμό επεισόδιο στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας (Video)

Ρούτε: «Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία, αλλά το σχέδιο νίκης του Ζελένσκι πρέπει να εξεταστεί καλύτερα»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter