Λίβανος: Ισραηλινή απάντηση στην επίθεση της Χεζμπολάχ με 3 νεκρούς – Φόβοι για γενίκευση των συγκρούσεων

Λίβανος: Ισραηλινή απάντηση στην επίθεση της Χεζμπολάχ με 3 νεκρούς – Φόβοι για γενίκευση των συγκρούσεων

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ, η οποία ανακοίνωσε από την πλευρά της επίθεση ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε “επιδρομή του ισραηλινού εχθρού” στο χωριό Ατ-Τίρι και ένας τρίτος σε “επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) σε αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ”, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε ανακοίνωσή του.

Το κίνημα Αμάλ, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε παράλληλα τον θάνατο ενός μέλους του στα ισραηλινά πλήγματα, διευκρινίζοντας ότι αυτός προέρχεται από την Χιάμ.

Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε επίσης τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων είναι Σύρος, σε “σειρά ισραηλινών επιδρομών” στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα πλήγματα αυτά σημειώνονται καθώς η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επίθεση με τη χρήση “μεγάλου αριθμού drones” και πάνω από “320 ρουκετών” Κατιούσα κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.

Το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου, ο ηγέτης του οποίου Χασάν Νασράλα αναμένεται να απευθύνει ομιλία στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε κατόπιν ότι η επίθεσή της ευρείας κλίμακας “ολοκληρώθηκε” για σήμερα και ότι πέτυχε τους στόχους της.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε προληπτικά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο αφού εντόπισε προετοιμασίες του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς, για επίθεση “ευρείας κλίμακας” εναντίον του Ισραήλ, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI ανέφερε ισραηλινές επιδρομές σε μεγάλο αριθμό τοποθεσιών στον νότιο Λίβανο, ορισμένες σχετικά μακριά από τα σύνορα των δύο χωρών.

Η κλιμάκωση αυτή της έντασης έρχεται εν μέσω των διαπραγματεύσεων που γίνονται στο Κάιρο με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 άμαχους Παλαιστίνιους στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Από τον Οκτώβριο, στις ανταλλαγές πυρών Λιβάνου και Ισραήλ, 605 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, εκ των οποίων 391 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και τουλάχιστον 131 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Στην ισραηλινή πλευρά, 23 στρατιωτικοί και 26 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

ΟΗΕ και πρωθυπουργός Λιβάνου απαιτούν παύση των εχθροπραξιών

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.

ΗΠΑ υπέρ Ισραήλ

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να επικοινωνεί «επί μονίμου βάσεως» με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ, που πρόσκειται στο σιιτικό λιβανικό κίνημα, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών επιδρομών σε περιοχές Κουνίν Ρασφ, Ατ Ταΐρι, Μπέιτ Γιαχούν, Αλ Χαρντάλι, Ζάουταρ, Ικλίμ αλ Τούφα και αλ Ρεϊχάν, στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίτερα πως συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου για τις 07:00. Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο «εσωτερικό μέτωπο» -σε όλη την ισραηλινή επικράτεια- για 48 ώρες.

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι πτήσεις που προγραμματίζονταν από αυτό προς άλλους προορισμούς θα αναβάλλονταν και ότι οι εισερχόμενες πτήσεις θα εκτρέπονταν, ωστόσο πριν από λίγο έκανε γνωστό πως η λειτουργία του συνεχίζεται ομαλά από τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλωθιές στο ψαχνό – Ο Παύλος Πολάκης μιλάει αποκλειστικά στο Documento – Μαζί το Docville

Χάνουμε διαρκώς εισόδημα και με τη βούλα του ΟΟΣΑ – Ανάμεσα στις 38 χώρες του οργανισμού εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν

Κασσελάκης: Ζητώ από όλους καθαρή θέση τώρα – Με τους τραπεζίτες και τον Μητσοτάκη ή με την κοινωνία;

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές αντιπαραθέσεις – Συνεδριάζουν άμεσα οι «87» μετά την πρόκληση Κασσελάκη για πρόταση μομφής

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter