Λίβανος: Η αντίδραση ιαπωνικής εταιρείας walkie talkie μετά τις φονικές εκρήξεις – «Ίσως είναι απομιμήσεις»

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να πρόκειται περί απομιμήσεων. Υπάρχει όμως πιθανότητα τα προϊόντα να είναι το μοντέλο IC-V82», δήλωσε ο διευθυντής της Icom, Γιόσι Εναμότο. Πρόκειται για την ιαπωνική εταιρεία κατασκευής συσκευών επικοινωνίας της οποίας τα walkie talkie φαίνεται ότι εξερράγησαν στον Λίβανο την Τετάρτη.

Δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται πληροφορίες από το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, σημειώνει ότι η εταιρεία πούλησε περίπου 160.000 συσκευές του εν λόγω μοντέλου στο εξωτερικό πριν τερματίσει την παραγωγή της και τις πωλήσεις το 2014. Οι πρώτες εικόνες από τις συσκευές που προκάλεσαν τον δεύτερο γύρο φονικών επιθέσεων στον Λίβανο έδειχναν βλάβες στην περιοχή όπου τοποθετούνται οι μπαταρίες. «Αυτό υποδεικνύει ότι μπορεί να είχαν γίνει τροποποιήσεις στις συσκευές προκειμένου να εκρήγνυνται», σημείωσε ο Εναμότο.

Η εταιρεία με έδρα την Οσάκα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι σαφές πώς οι συσκευές είχαν καταλήξει στη Μέση Ανατολή. «Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τα κανάλια διανομής χωρίς να ελέγξουμε τους σειριακούς αριθμούς», συμπλήρωσε ο διευθυντής της εταιρείας.

Η Icom συμπλήρωσε ότι ο ασύρματος IC-V82 είχε εξαχθεί στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, μεταξύ 2004 και 2014.

«Η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνται για τη λειτουργία της κύριας μονάδας έχει επίσης διακοπεί. Επίσης δεν προστέθηκε η κλασική σφραγίδα για τη διάκριση των παραποιημένων προϊόντων, οπότε δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν το προϊόν απεστάλη από την εταιρεία μας». Πρόσθεσε ότι τα προϊόντα για τις υπερπόντιες αγορές πωλούνται αποκλειστικά μέσω των εξουσιοδοτημένων διανομέων της και ότι το πρόγραμμα εξαγωγών της βασίζεται στους ιαπωνικούς κανονισμούς ελέγχου του εμπορίου ασφαλείας.

Η Icom ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι ασύρματοί της κατασκευάζονται «υπό ένα αυστηρό σύστημα διαχείρισης» σε μια θυγατρική μονάδα παραγωγής στη δυτική Ιαπωνία. «Κανένα μέρος εκτός από εκείνα που καθορίζονται από την εταιρεία μας δεν χρησιμοποιείται σε ένα προϊόν. Επιπλέον, όλα τα ραδιόφωνά μας κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο και δεν τα κατασκευάζουμε στο εξωτερικό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Το επιτελικό θράσος Μητσοτάκη πηγή… «έμπνευσης», παρά τα «βέλη» εντός και εκτός Ελλάδας

Αντίποινα της Χεζμπολάχ για τις εκρήξεις στον Λίβανο: Επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ

Διασυνοριακή απάτη-μαμούθ: Οι 62 εμπλεκόμενοι, η μέθοδος… carousel, και η ζημιά των 30 εκατ. ευρώ για το δημόσιο

Λίβανος: Πώς στήθηκαν οι επιθέσεις μέσω παγιδευμένων συσκευών – Η «Μονάδα 8200» της Mossad και οι εταιρείες «φαντάσματα»

Καταδικάζουν τους ανέργους με ψαλίδι στα επιδόματα – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιθωριοποιεί όσους μένουν άνεργοι

Διαλύουν το νοσοκομείο Πύργου: Σοβαρές ελλείψεις και ρουσφετολογικές μετακινήσεις – Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον «γαλάζιο» διοικητή

Ετικέτες