Λίβανος: Γεμάτα από κόσμο και τα 900 καταφύγια – Πάνω από 1,2 εκ πολίτες έχουν εκτοπιστεί

Λίβανος: Γεμάτα από κόσμο και τα 900 καταφύγια – Πάνω από 1,2 εκ πολίτες έχουν εκτοπιστεί

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 καταφύγια του Λιβάνου είναι γεμάτα και ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πλήγματα κοιμούνται στο ύπαιθρο, στους δρόμους ή σε δημόσια πάρκα.

«Τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 ομαδικά καταφύγια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον Λίβανο δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα», δήλωσε η Ρούλα Αμίν από την UNHCR σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η ίδια δήλωσε ότι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αναζητούνται περισσότεροι χώροι και ότι στο μεταξύ κάποια ξενοδοχεία, ακόμα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ανοίγουν τις πόρτες τους.

Οι λιβανικές αρχές δηλώνουν ότι πάνω από 1,2 εκατ. Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη λιβανική, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι εκ των οποίων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

«Στους δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Άνθρωποι κοιμούνται σε δημόσια πάρκα, στον δρόμο, στην παραλία», δήλωσε ο Μάθιου Λουτσιάνο, επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) στον Λίβανο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα καταφύγια είναι γεμάτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Βηρυτό και την Οροσειρά του Λιβάνου, αλλά είπε ότι σε ορισμένα υπάρχει ακόμα χώρος. Πολλά από τα υφιστάμενα καταφύγια είναι σχολεία, δήλωσε, το οποίο σημαίνει επιπλέον προβλήματα για την εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης: Λίβανος, «αδύναμος κρίκος» στη Μέση Ανατολή

Ο Λουτσιάνο εξέφρασε ανησυχία για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που εργάζονται ως εσωτερικοί οικιακοί βοηθοί, οι οποίοι, όπως δήλωσε, «εγκαταλείπονται» από τους εργοδότες τους.

«Δεν έχουν χαρτιά…και ως εκ τούτου, είναι απρόθυμοι να ζητήσουν ανθρωπιστική βοήθεια διότι φοβούνται ότι μπορεί να συλληφθούν και στη συνέχεια να απελαθούν», δήλωσε. Πολλοί προέρχονται από την Αίγυπτο, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα, πρόσθεσε.

Iσραηλινά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, μπλοκάροντας τον δρόμο για οχήματα, και η Αμίν από την UNHCR δήλωσε ότι κάποιοι διέσχιζαν τα σύνορα πεζή.

«Μπορούσαμε να δούμε ότι κάποιοι περπατούσαν, απεγνωσμένοι να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, και άρα περπατούσαν διασχίζοντας αυτόν τον κατεστραμμένο δρόμο», δήλωσε η ίδια.

Περίπου το 60% των 185.000 και πλέον ανθρώπων που, σύμφωνα με την Αμίν, έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στη Συρία είναι παιδιά και έφηβοι, κάποιες φορές χωρίς τη συνοδεία γονέων.

«Καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, οι οικογένειες φθάνουν με βαθιά σωματική και συναισθηματική κόπωση και τεράστια ανάγκη για στήριξη».

Διαβάστε επίσης

Μόσχα: Οι «Ταλιμπάν» αφαιρούνται από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων


Λίβανος: Ετάφη «προσωρινά» ο Χασάν Νασράλα


Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Κοινός εχθρός το Ισραήλ – Τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση


Ακροβασίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: 3+1 σενάρια για ισραηλινά αντίποινα – Σε ποιο βάζουν «φρένο» οι ΗΠΑ





Documento Newsletter