Λίβανος: Οι IDF φέρονται να έπληξαν εγκατάσταση της γαλλικής TotalEnergies – «Απάντηση» Νετανιάχου σε Μακρόν; (Video)

Σε μια δραματική εξέλιξη που αντανακλά την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, τοπικές πηγές από τον Λίβανο ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν σε γαλλική εταιρεία στον Λίβανο, μετά από την πρόσφατη διπλωματική διαμάχη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Δημοσιεύματα επιβεβαίωσαν ότι ένας σταθμός πετρελαίου της γαλλικής εταιρείας «TotalEnergies» στο νότιο προάστιο της Βηρυτού χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο.

Την είδηση έχει αναρτήσει και η πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η έκρηξη που προκλήθηκε από την αεροπορική επιδρομή οδήγησε σε μεγάλη πυρκαγιά τον σταθμό, με αποτέλεσμα την επείγουσα επέμβαση των ομάδων πυρόσβεσης και πολιτικής άμυνας. Δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες από αυτή την επίθεση.

Αυτή η σοβαρή εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που οι γαλλο-ισραηλινές σχέσεις γίνονται μάρτυρες αυξανόμενης έντασης, ειδικά μετά τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν που επέκρινε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο και ζήτησε να σταματήσει η αποστολή ορισμένων όπλων.

Γαλλική διπλωματική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης, είπε: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και διεξάγουμε εντατικές επαφές με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση της έντασης. Η στόχευση των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων είναι μια σοβαρή κλιμάκωση που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει κανένα επίσημο σχόλιο ακόμα για αυτές τις εξελίξεις. Ωστόσο, πηγές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης επικαλέστηκαν έναν στρατιωτικό αξιωματούχο που είπε ότι «ο ισραηλινός στρατός στοχεύει μόνο τοποθεσίες της Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της στον Λίβανο».

Αυτό το περιστατικό έχει εγείρει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και διεύρυνση του εύρους της σύγκρουσης. Θέτει επίσης τη γαλλική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας των οικονομικών της συμφερόντων και της διατήρησης του ρόλου της ως δυνητικού μεσολαβητή στη σύγκρουση.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ορισμένοι παρατηρητές και διπλωμάτες ζήτησαν την ανάγκη εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην επιδεινούμενη κρίση στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

ΜΜΕ Λιβάνου: Αναφορές για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού (Video)

Γενέθλια και αγόρασε σχοινί

Η ισχυρή «Μαρίνα» της Greek mafia – Την Κυριακή στο Documento

Κακοκαιρία Κασσάνδρα: Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία – Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας (Photos – Videos)

ΣΥΡΙΖΑ: Στο Πειθαρχικό στέλνει τον Κασσελάκη πρώην βουλευτής – Ζητά την διαγραφή του

Ετικέτες