Λίβανος: Εξι νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπατίγια – Ο δήμαρχος ανάμεσα στα θύματα

Λίβανος: Εξι νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπατίγια – Ο δήμαρχος ανάμεσα στα θύματα
AP Photo/Mohammed Zaatari

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη 16/10 στα κεντρικά γραφεία του δήμου της Ναμπατίγια, μια μεγάλης πόλης στο νότιο Λίβανο.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο δήμαρχος της περιοχής, Αχμάντ Χαλίλ, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters βρισκόταν σε συνεδρίαση της τοπικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, για τον συντονισμό παροχής βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τον πόλεμο.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε «11 πλήγματα κατά της Ναμπατίγια και των περιχώρων της», που θεωρούνται προπύργιο της Χεζμπολάχ και του συμμάχου της, του κινήματος Αμάλ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της περιφέρειας Χοουάιντα Τουρκ.

Από το χτύπημα τραυματίστηκαν 43 άτομα με την Τουρκ να κάνει λόγο για «δακτύλιο φωτιάς» στην πόλη του νότιου Λιβάνου, το εμπορικό κέντρο της οποίας χτυπήθηκε το Σάββατο 12/10 από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Τουλάχιστον δύο κτίρια του δήμου χτυπήθηκαν, καθώς και ένα γειτονικό ιατρικό κέντρο, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τουρκ και ένας αξιωματούχος των διασωστών της Χεζμπολάχ.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ πρόσθεσε ότι στοχοθετήθηκαν επίσης ένα κτίριο που φιλοξενούσε μια βιβλιοθήκη και ένα εμπορικό κέντρο.

Η λιβανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας από την πλευρά της ανακοίνωσε τον θάνατο ενός εκ των μελών της που βρισκόταν στο διοικητικό συγκρότημα.

Μετά τα πλήγματα αυτά, η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ ζήτησε να συνεχίσουν να προστατεύονται οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές.

«Η επίθεση αυτή ακολουθεί άλλα περιστατικά κατά τα οποία άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές στοχοθετήθηκαν σε όλο τον Λίβανο… οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι απολύτως απαράδεκτες», δήλωσε η ίδια σε ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ένα «εσκεμμένο» ισραηλινό πλήγμα στο «δημοτικό συμβούλιο» της Ναμπατίγιε που είχε συνεδρίαση για να «εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση και την κατάσταση των υπηρεσιών στην πόλη».

Από την πλευρά της, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι «έπληξε δεκάδες τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στην περιφέρεια της Ναμπατίγια», που περιλαμβάνουν «τοποθεσίες τρομοκρατικών υποδομών, κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί από τη Χεζμπολάχ δίπλα σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Από τότε που το Ισραήλ άρχισε να μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα στις 23 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.356 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία σχεδιάζει πυρηνοκίνητα υποβρύχια για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αρκτική

5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Unifil και γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τις θέσεις της στον Λίβανο

Μπάιντεν: «18 από τους 19 εργαζόμενους για τον Νετανιάχου είναι ψεύτες»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter