Λίβανος: Ένας δισεκατομμυριούχος στο τιμόνι της χώρας

Μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου, ο Λιβανέζος πρόεδρος και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Νατζίμπ Μικάτι υπέγραψαν διάταγμα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα. Σύμφωνα με δήλωση της προεδρίας του Λιβάνου, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν και ο εντολοδόχος για σχηματισμό κυβέρνηση Νατζίμπ Μικάτι υπέγραψαν διάταγμα παρουσία του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Στις 26 Ιουλίου, ο Αούν ανέθεσε στον Μικάτι να σχηματίσει την κυβέρνηση αφού ο Σαάντ Χαρίρι και ο Μουσταφά Αντίμπ δεν κατάφεραν να συμφωήσουν λόγω διαφορών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση Μικάτι θα διαδεχθεί την προσωρινή κυβέρνηση, η οποία παραιτήθηκε έξι ημέρες μετά από μια καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020. Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι πολιτικές διαφορές εμπόδισαν τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα έθετε τέλος στην οικονομική κατάρρευση και θα διαδεχόταν τη σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Χασάν Ντιάμπ.

Για σχεδόν δύο χρόνια, ο Λίβανος πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του, η οποία οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση και πτώση του συναλλάγματος, η οποία αντανακλάται στην έλλειψη καυσίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών.

Ποιος είναι ο Μικάτι

Ο λιβανέζος επιχειρηματίας είναι συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων Μ1 Group, με έδρα την Βηρυτό. Οι επενδύσεις του συμπεριλαμβάνουν συμμετοχή στο Νοτιοαφρικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MTN, στην εταιρεία ρούχων Pepe Jeans και σε ακίνητα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Μονακό.

Ο Νατζίμπ Μικάτι είναι νούμερο 1249 στην λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η περιουσία του εκτιμάται στα $2,8 δις.

Έχει διατελέσει πρωθυπουργός δύο φορές: το 2005, ως προσωρινός, επέβλεψε τις εκλογές μετά την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων. Από το 2011 μέχρι το 2013 διετέλεσε και πάλι πρωθυπουργός με την υποστήριξη του κινήματος της 8ης Μαρτίου. Θεωρείται ότι είναι φιλικά προσκείμενος προς το καθεστώς στη Συρία καθώς είχε επενδύσεις στην χώρα. Το 2019 ο γενικός εισαγγελέας κατηγόρησε τον Μικάτι για παράνομο πλουτισμό μέσω επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων.

Ετικέτες