Λίβανος: Διάγγελμα Μπάιντεν και κοινή δήλωση με τον Μακρόν για τη συμφωνία εκεχειρίας

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί πλήρως, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο βίας», συμπληρώνουν.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας από τη Χεζμπολάχ.

Μετά το διάγγελμα Νετανιάχου ο Μπάιντεν έκανε δικό του διάγγελμα όπου ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεσολάβησή του για να επιτευχθεί συμφωνία και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους περίπου 14 μήνες «μιας καταστροφικής σύγκρουσης».

«Ας το κάνουμε ξεκάθαρο, το Ισραήλ δεν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Ο λαός του Λιβάνου δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο επίσης. Ούτε και οι ΗΠΑ», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος. Μίλησε για τους πρόσφυγες και τα θύματα του πολέμου και για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, με ισχύ από στις 4 το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου (ώρα Ελλάδας).

«Οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ θα τερματιστούν», δήλωσε και ανέφερε ότι τις επόμενες 60 ημέρες ο στρατός του Λιβάνου και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν για να πάρουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους για άλλη μια φορά.

«Δεν θα επιτραπεί η ανοικοδόμηση των υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το Ισραήλ «τις επόμενες 60 ημέρες θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του».

Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα του «να μην ανοίξει άλλος ένας κύκλος βίας» στην περιοχή. Πρόσθεσε πως «ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν θα επιτραπεί να απειλήσει την ασφάλεια του Ισραήλ».

Για τη Γάζα

Αναφέρθηκε και στη Γάζα όπου όπως οι Λιβανέζοι «δικαιούνται ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία, το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες της Γάζας», οι οποίοι «έζησαν μια κόλαση. Πολλοί αθώοι στη Γάζα υπέφεραν πολύ και πολλά».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας νέας πρωτοβουλίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Τώρα η Χαμάς έχει μια επιλογή που πρέπει να κάνει. Η μόνη διέξοδος είναι να απελευθερώσει τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών πολιτών, που εξακολουθεί να κρατά και, στην πορεία, να μπει τέλος στις εχθροπραξίες, κάτι που θα καταστήσει εφικτή την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Μπάιντεν.

«Τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια, (σε συνεργασία) με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους, για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Με την απελευθέρωση των ομήρων και το τέλος του πολέμου χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία (σ.σ. του παλαιστινιακού θύλακα), είναι εφικτό να συμβεί», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη στη Βρετανία ένας από τους πλέον καταζητούμενους από το FBI τρομοκράτες

ΗΠΑ: Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, δηλώνει… άπορος

Ισραήλ: «Ιστορικό λάθος» χαρακτηρίζει την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας