Η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Τζον λε Καρέ «Η μικρή τυμπανίστρια», ανέβηκε στο Cinobo.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το βιβλίο «Η μικρή τυμπανίστρια» του Τζον λε Καρέ μεταφέρεται στην οθόνη. Την αρχή είχε κάνει ο Τζορτζ Ρόι Χιλ το 1984 αναθέτοντας στην Ντάιαν Κίτον να υποδυθεί την ηθοποιό που στρατολογείται από τη Μοσάντ για να παγιδεύσει έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη. Το φιλμ δεν ήταν πειστικό. Αν θυμηθούμε μάλιστα και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές (Κλάους Κίνσκι, Μισέλ Φρεΐς, Γιώργος Βογιατζής), εύκολα συμπεραίνουμε τον διαπολιτισμικό αχταρμά της ταινίας.
Ο Νοτιοκορεάτης Παρκ Τσαν-γουκ δεν διαπράττει ανάλογα ατοπήματα. Στη μίνι σειρά του BBC ο δημιουργός του «Old boy» μεταπηδά με άνεση στη μικρή οθόνη έχοντας μέριμνα το ρεαλιστικό πλαίσιο. Η ιστορία ξεκινά το 1979 με τη βομβιστική ενέργεια στο σπίτι Ισραηλινού αξιωματούχου που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος. Ο υπεύθυνος της Μοσάντ (σπουδαίος ξανά ο γίγαντας της υποκριτικής Μάικλ Σάνον) που αναλαμβάνει να εντοπίσει τους υπεύθυνους της επίθεσης είναι ένας κοφτός και πανούργος εγκέφαλος που λέει λίγα και υπονοεί πολλά. Το πρόσωπο-κλειδί είναι μια ριζοσπάστρια ηθοποιός που μαζί με την ερασιτεχνική θεατρική της ομάδα πηγαίνουν διακοπές στην Ελλάδα. Στη Νάξο σαγηνεύεται από έναν αινιγματικό άντρα (Αλεξ Σκάρσγκαρντ) που την παρασύρει σε μια παράξενη περιπέτεια. Η ανίχνευση των ορίων μεταξύ αλήθειας και ψέματος φέρνει σε μια απρόσμενη εξίσωση την τρομοκρατία με την υποκριτική.
Στα έξι επεισόδια που σκηνοθετεί ο Παρκ Τσαν-γουκ προσφέρει ένα ντελικάτο και αισθητικά άρτιο κατασκοπευτικό δράμα που δένει άψογα με το ύφος του Τζον λε Καρέ. Η ερμηνεία της Βρετανίδας Φλόρενς Πιου («Μικρές κυρίες»), εκτός από τις άρτιες δραματουργικές κορυφώσεις, διαθέτει ψήγματα αυτοσαρκασμού –απίθανη η σκηνή που τραγουδά… σλάβικα στο αυτοκίνητο!– αλλά και ισχυρές ψυχολογικές διαβαθμίσεις που κουμπώνουν ιδανικά με τον κεντρικό προβληματισμό για τα όρια της ηθικής, της δικαιοσύνης και της προσωπικής ευθύνης. Καθώς βέβαια το θέμα (η μακρόχρονη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης) κάνει… τζιζ, τόσο ο κυνικός πράκτορας της Μοσάντ όσο και ο Παλαιστίνιος εγκέφαλος των επιθέσεων εστιάζουν στις απάνθρωπες μεθόδους των εχθρών τους.
Γυρίσματα της σειράς έγιναν και σε Σούνιο και Ακρόπολη και αποτυπώνουν εξαίσια το κλίμα μυστηρίου στη διαδικασία στρατολόγησης της ηρωίδας, ενώ αίσθηση προκαλεί και η πειστική αναπαράσταση της καθημερινότητας στη διάρκεια του ράθυμου ελληνικού καλοκαιριού. Αν ήταν κάπως πιο ψαγμένα και τα αντίστοιχα εγχώρια τραγούδια, θα ήταν όλα καλύτερα.